Ciasto bananowe wilgotne

Zaktualizowany: 2024 2 marca
ciasto bananowe wilgotne

Przepis na wilgotne ciasto z bananów

Dziś chcę Wam przedstawić przepyszne ciasto bananowe, które jest idealnym rozwiązaniem na słodki poczęstunek w ciągu dnia. To proste ciasto składa się z kilku podstawowych składników, w tym dojrzałych bananów, jajek, cukru, mąki i masła. Wszystko to daje niesamowity efekt – miękki, wilgotny i aromatyczny wypiek, który rozpływa się w ustach.

Ciasto bananowe to nie tylko przepyszny smak, ale także dobry sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, których zwykle nikt już nie chce jeść. To doskonała opcja dla miłośników słodkości, którzy chcą zjeść coś pysznego, a jednocześnie zdrowego i sycącego.

wilgotne ciasto bananowe

Przepis na ciasto bananowe

Jeśli lubisz ciasta bananowe, to koniecznie upiecz to przepyszne wilgotne ciasto z bananów.

ciasto bananowe wilgotne

Ciasto bananowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i wilgotne ciasto z bananami idealne o każdej porze dnia.
4.02 z 133 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 11
Kalorie 265 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma do pieczenia – moja miała 30 cm. Jeśli masz krótszą, to wydłuż odrobinę czas pieczenia.
Składniki

składniki na ciasto bananowe

  • 110 g masła (miękkiego)
  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 2 jajka (rozmiar L – roztrzepane widelcem )
  • 3 banany (dojrzałe, rozgniecione widelcem, około 300 g )
  • 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lekko czubate albo 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto bananowe krok po kroku

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę – ucieraj długo – aż masło będzie białe.
    110 g masła, 150 g cukru pudru
  • Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich jajka i wanilię – wymieszaj.
    2 jajka, 3 banany, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Dodaj banany do masy maślanej i zmiksuj na wolnych obrotach.
  • Dodaj mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia i cynamonem.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu
  • Krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm).
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół albo 170 stopni na termoobiegu) przez około 60 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 265kcalWeglowodany: 42gBiałko: 3.5gTłuszcz: 10gBłonnik: 1.2g
Słowa kluczowe bananowe ciasto, ciasto bananowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste ciasto bananowe

Szybkie ciasto bananowe – uwagi

Bardzo lubię banany i jem je prawie codziennie do porannej porcji musli :)

Zrozumiałe jest więc również to, że uwielbiam bananowe wypieki – wszelkie babeczki, ciasta i banana bread.

Jeśli szukacie przepisów z wykorzystaniem bananów, to zapraszam zapoznania się z moimi przepisami na ciasta bananowe:)

Szczególnie polecam przepis na ciasto bananowe z czekoladą z przepisu Nigela Slatera.

Dziś też mam przepis na wilgotne ciasto z bananami – tylko prostsze i z mniejszą ilością składników – przepis znalazłam na stronie Food.com.

To ciasto jest bardzo bananowe, bardzo wilgotne i bardzo sycące :)

Ciasto bananowe będzie idealne dla dzieci, świetnie się sprawdzi na wszelkich piknikach.

Dzięki swojej wilgotności nie wysycha i może długo poleżeć :)

Ciasta bananowe są zwykle bardziej mięsiste i zwarte – Amerykanie i Anglicy nazywają je zwykle Banana Bread – czyli chlebek bananowy. 

Nazwa chlebek byłaby u nas trochę myląca, stąd bardziej swojsko nazywamy taki banana bread ciastem bananowym.

chlebek bananowy z cynamonem

Jakie banany do ciasta bananowego?

Najlepsze będą tu banany już mocno dojrzałe – im bardziej brązowa skórka, im bardziej miękkie owoce, tym są bardziej aromatyczne.

Wystarczy je wyjąć ze skórki i tylko ugnieść widelcem.

Jeśli macie mało dojrzałe banany, to możecie je obrać, zawinąć w folię aluminiową i podpiec w piekarniku (180 stopni przez około 15 minut). Wtedy banany zmiękną.

Wystarczy je już tylko ostudzić, a następnie ugnieść.

chlebek bananowy z cynamonem

Jak zrobić ciasto bananowe – wskazówki

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, ale wymaga użycia miksera.

Istotne jest tutaj bardzo porządne zmiksowanie masła z cukrem – aż będzie białe i puszyste.

Aby sobie ułatwić pracę zwykle miksuję masło z cukrem pudrem, a i tak miksowanie trwa z 10 minut.

W tym czasie przygotowuję sobie banany i resztę składników.

W oryginalnym przepisie do mąki dodawana jest soda oczyszczona (1 łyżeczka), ja ją zastąpiłam proszkiem do pieczenia.

Proszek do pieczenia jest słabszy niż soda, więc trzeba go użyć więcej.

Myślę, że następnym razem upiekę to ciasto bananowe z sodą i zobaczę jaka będzie różnica.

Jak przygotować foremkę do pieczenia ciasta bananowego?

Ja smaruję formę masłem i wysypuję masłem – najlepiej użyć podłużną formę do keksa. U mnie to była forma o długości 30 cm, ale ciasto wychodzi z niej niezbyt wysokie.

Możecie użyć formę krótszą, aby mieć wyższe ciasto – wtedy wydłużcie trochę czas pieczenia – o około 10 minut.

Ps.

Koniecznie wypróbujcie inne przepisy na ciasta z owocami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.02 z 133 ocen
Postaw mi kawę

A tu moje pierwsze zdjęcia ciasta bananowego :)

ciasto bananowe_1
banana bread

  

Przepis znalazłam na stronie Food.com

Polecane przepisy ciasta z bananami

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta bananowe pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 2 września

Podziel się przepisem

52 komentarze

  1. dd615d34b38bea7c9f54d76ca2193c39?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2022 7 maja w 18:50- Odpowiedz

    Ratunku proszę przemyśleć reklamy. To jest okropne. Mam ochotę na cisto, deser i otwieram a tu grzybica… to jest obrzydliwe tak połączyć. Nie mam ochoty oglądać…. nie ocenię przepisu bo nie jestem w stanie na niego patrzeć ….

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 7 maja w 19:36- Odpowiedz

      Reklamy są profilowane i są inne dla każdej osoby na podstawie ich danych. Codziennie usuwam takie reklamy, które nie pasują do bloga, ale to google wybiera co komu pokaże :(

    • 1efe59dbb6e01661acbaa5bf5230f0a9?s=54&d=mm&r=g
      Lucyna 2022 3 sierpnia w 16:57- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Ja miałam więcej szczęścia, bo w reklamach tylko meble. A ciasto pycha!

  2. 6a8b4c0189a3b45425116fde33e5ce55?s=54&d=mm&r=g
    Megi 2022 1 marca w 12:30- Odpowiedz

    Ewidentnie to ciasto jest zakalcem

  3. d25bf6cfa8689d1a2fe55330d7112cea?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2022 2 stycznia w 09:44- Odpowiedz

    Ciasto zrobiłam dwa razy. Za pierwszym razem wyszło płaskie, ale to moja wina bo pierwszy raz w życiu upiekłam jakiekolwiek ciasto. Po mimo tego ciasto dobre i bratu zasmakowało tak bardzo, że zażyczył sobie go na sylwestra. Kupił 6 bananów, więc zrobiłam z tyłu. Reszta składników razy 2. Tym razem ciasto wyszło okazalsze i smaczniejsze. Nie dodałam cynamonu, bo moja mama i babcia go nie lubią. A zamiast sody oczyszczonej dodałam proszku do pieczenia. Teraz zostaje mi się bardziej uczyć i pójdę do szkoły cukierniczej ❤️

  4. cffa6f80d4b999d8fb8a15d45df1fc71?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2021 18 czerwca w 10:36- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Pyszne :) Piekę od kilku lat według tego przepisu. Przez ten czas trochę ewoluował i jest bardzo dobry. To ulubione ciasto moich synów i zawsze do szkoły muszę im pakować po kilka plastrów bo koledzy ustawiają się w kolejce po swoją porcję ;)) !

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 18 czerwca w 11:19- Odpowiedz

      Super :) cieszę się, że ciasto smakuje dzieciom – to im najtrudniej trafić w smak :)

  5. 248ad90bad5f9ad956880d7b4111c5b2?s=54&d=mm&r=g
    BasiaOK 2021 2 czerwca w 15:59- Odpowiedz

    Własnie upiekłam pierwszy raz i wyszło pycha, puszyste, wyrosniete, bez zakalca (ja dodałam 3/4 szklanki erytrytolu, zamiast cukru i 1 łyżeczke sody). Wszystkim polecam! MNIAM :-)

  6. 65bb67d0d1b5da1fb0729a78a9808de6?s=54&d=mm&r=g
    Ela 2021 13 kwietnia w 18:14- Odpowiedz

    Dodałam więcej bananów i płatki owsiane, a na wierzch kwaśne jabłka. Pięknie wyrosło.

  7. a5b642a8c32adb3a07f8e5c0700a5087?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2021 3 marca w 13:24- Odpowiedz

    Pycha tylko stanowczo za dużo cukro, mega słodkie, piza tym przepis idealny

  8. 655056f06ca01774c1459c30f403a60e?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2020 25 października w 09:56- Odpowiedz

    Ciasto nie jest gorzkie !!!
    i przestańcie z tymi zakalcami , jak nie potraficie piec to idźcie kupić ciasto w cukierni…
    za duzo cynamonu dacie to będzie gorzkie, za dużo proszku do pieczenia i też bedzie gorzkie.
    trzeba robić zgodnie z przepisem i wyjdzie ciasto mieciutkie i wilgotne!
    w przepisie jest napisane :

    Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. U MNIE ZAJMUJE TO NAWET Z 10 MIN A CZASAMI MUSZE RATOWAĆ ZWARZONE MASŁO
    źle utarte masło , za długie miksowanie po dodaniu suchych składników i zakalec gotowy.

  9. 655056f06ca01774c1459c30f403a60e?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2020 25 października w 09:50- Odpowiedz

    mi to ciasto wyszło piękne i smaczne tylko dałam pół szklanki cukru .
    Wyszło mi o wiele jaśniejsze, już nawet zastanawiałam sie czy zapomniałam dać kakao
    dlaczego Twoje jest takie ciemne ?
    moje jasne w srodku ale idelanie wypieczone i bez zakalca

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 25 października w 17:47- Odpowiedz

      Oj, już nie pamiętam, może banany miałam już takie bardzo dojrzałe.

  10. c0aa785a5c7ab0b267adabc387c4ae29?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2020 14 października w 08:29- Odpowiedz

    Zostały mi banany i nie chciałam ich wyrzucać więc upiekłam to ciasto. Mi się udało wyśmienicie było wilgotne, tak jak lubię, zero zakalca. Ja nie jestem fanką suchych ciast. Dałam troszkę mniej cukru i zrobiłam polewę z czekolady toffi. Wyszło pysznie. Teraz chce upiec po raz . Mi naprawdę smakowało.

  11. 770376dc5df18bcc24c529f336e7398f?s=54&d=mm&r=g
    M 2020 30 września w 22:54- Odpowiedz

    Na połowę razy wychodzi zakalec no cóż muszę znaleźć inny przepis

  12. fca48fdb10a1d0878b6997d085cb1861?s=54&d=mm&r=g
    Ema 2020 6 września w 16:39- Odpowiedz

    Niestety wyszedl tak jak na zdjeciu, z zakalcem. Za duzo „mokrych” skladnikow.

  13. 92c335e542430dba7cbd37daf32b54dd?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2020 2 lipca w 18:48- Odpowiedz

    Ciasto pyszne, tylko mniej cukru- szklanka stanowczo za dużo

  14. df9d3cd085b169ba70d766c77cbf1e16?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2020 9 kwietnia w 10:17- Odpowiedz

    Robiłam wczoraj, wyszło super.

    Faktycznie – można zmniejszyć ilość cukru i nadal byłoby pyszne <3

    Zapiszę na przyszłość ;-)

  15. 68eff8f9639943bc5aa089fa84425696?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2019 4 marca w 11:49- Odpowiedz

    Witam Beatę:)
    Ciasto wyszło pyszne i wilgotne :).
    Jedyne moje odstępstwo od przepisu to 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody i pół szklanki cukru ( w zupełności wystarczy)
    serdecznie pozdrawiam

  16. 62dc8e1bb13b004cd5a1db3daa6797cd?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2019 11 stycznia w 21:16- Odpowiedz

    Dziekuje za przepis na ulubione ciasto bananowe moich dzieci pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 12 stycznia w 10:18- Odpowiedz

      Super :) bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało dzieciom :)

  17. ef029b4d6b0252130fc143aa1991f7b9?s=54&d=mm&r=g
    Malga 2018 24 czerwca w 13:57- Odpowiedz

    Bardzo chciałam upiec ciasto bananowe. Nie wszystkie komentarze są pozytywne, ale postanowiłam spróbować. To ciasto jest rewelacyjne. Pięknie wyrosło. Jest mocno bananowe. Polecam. Bardzoooo nam smakuje.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 24 czerwca w 14:32- Odpowiedz

      super, bardzo sie cieszę :)

  18. 550ac63d75dd134dd904b278eb73e8ae?s=54&d=mm&r=g
    Urszula 2018 19 marca w 18:54- Odpowiedz

    Drugi raz upiekłam i jest super:) szybki i prosty przepis:)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 20 marca w 08:46- Odpowiedz

      Cieszę się bardzo, że ciasto ci zasmakowało :)

  19. d9d351440bba6aeae9d4e76d6da46cb1?s=54&d=mm&r=g
    SYLWIA 2018 22 lutego w 11:26- Odpowiedz

    Pani Beato zrobiłam ciasto według Pani przepisu, sody z proszkiem dałam po 1 łyżeczce i wyszło super. Nie rozumiem buców, którzy lubia się wyzywac na innych i dowartościowac w sposób chamski.Michałek cukierek gorzki! Pozdrawiam Pani Beato.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 22 lutego w 13:19- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo Sylwio :)

  20. c3a0f78045d9623c927cc38f4fb99fca?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2018 3 stycznia w 19:32- Odpowiedz

    Dzień dobry,
    wcześniej w tym przepisie figurowała soda, zamiast proszku do pieczenia. Dlaczego zamieniono te składniki?
    Z góry dziękuję za odp.
    Pozdrawiam,
    Monika

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 3 stycznia w 19:50- Odpowiedz

      Soda jest silniejsza od proszku do pieczenia i można jej użyć mniej. W oryginalnym przepisie używano sodę dlatego to poprawiłam.

  21. 03e94823c9e57b90f3838d07ad33e521?s=54&d=mm&r=g
    Dariusz Michałek 2017 4 grudnia w 01:40- Odpowiedz

    Dramat! Nie masz kobieto BLADEGO POJĘCIA o czym piszesz, jak też nie masz podstawowej wiedzy na temat pieczenia i konstruowania przepisów na ciasta, zgodnie ze sztuką!
    Przyglądnij się sama zdjęciom swojego żałosnego ciasta… w miarę udany rdzeń, w otoczeniu zakalca, mocno zrumienionego przy bokach.
    Ale tak już jest gdy biorą się za coś totalni amatorzy–dyletanci, którzy do tego nie chcą się uczyć!
    wystarczy też spojrzeć na ingrediencje: „1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody” – a od kiedy te substancje są zamienne w ilościach 1:1!!!???
    Każda z nich służy do czegoś innego, a wypadku tak ciężkiego i lepkiego ciasta, ja zastosowałbym obie. Jednakże użycie samych bananów jako zakwaszacz środowiska ciasta będzie niewystarczające IMHO, więc ciasto ma duże szanse na gorzkawy posmak, w wypadku zastosowania Na2CO3.
    Ale to właśnie jest polska mentalność: zrobić bubla, bezkrytycznie się tym chwalić i uważać, że jest się na takim poziomie, że można innych uczyć… TRAGEDIA!!!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 4 grudnia w 10:20- Odpowiedz

      Patrzę i nie widzę tego zakalca. Aby poznać smak, trzeba ciasto upiec. Pozdrawiam serdecznie, Beata

      • 03e94823c9e57b90f3838d07ad33e521?s=54&d=mm&r=g
        Dariusz Michałek 2017 4 grudnia w 11:02- Odpowiedz

        A zapadnięte środkiem ciasto do dołu nic Ci nie podpowiada? Ciasto po wypieczeniu, prawidłowo wyrośnie wyglądać ma tak (bananowe, na które przepis opracowałem wczoraj, z dużą ilością kakao, więc trudniejsze, bo wieksza szansa na zakalec) https://uploads.disquscdn.com/images/785fe4d1d628d19e231e3bd3fcaa0b081f52bd379316ccdad9daf36154aba098.jpg

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          wypiekibeaty 2017 4 grudnia w 13:23- Odpowiedz

          Ciasto nie jest zapadnięte – jest pęknięte i wyrośnięte przy pęknięciu.

          • 03e94823c9e57b90f3838d07ad33e521?s=54&d=mm&r=g
            Dariusz Michałek 2017 4 grudnia w 13:55

            Jasne. Zupełnie jak moje, lol!
            A proszek do pieczenia też zamienia się z sodą oczyszczanie w przelicznik 1:1? Ależ brniesz.
            Jak powiedziałem na wstępie: krnąbrność, niewiele umiesz, uczyć się nie chcesz, szkoda na Ciebie mojego czasu…

    • 9e3708faac27e7699611dbfcbe597a37?s=54&d=mm&r=g
      Marcin 2018 28 listopada w 16:57- Odpowiedz

      „Przyglądnij” lol, nie ma takiego słowa :-DDD Można się przyjrzeć albo obejrzeć. Bucu.

  22. a646fc612bffd13a2a1c4e79ba4e9aca?s=54&d=mm&r=g
    Jola 2017 19 sierpnia w 11:52- Odpowiedz

    W języku polskim istnieje odpowiednik słowa „bread” a jest to… chleb. Spokojnie więc można napisać „chlebek bananowy” :) Greetings :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 19 sierpnia w 14:17- Odpowiedz

      Można, można :)

  23. e0b97fc598a3766e46eba3d1b578753f?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2017 7 czerwca w 17:55- Odpowiedz

    skończyło mi się masło, czy może być olej kokosowy? uda się czy nie marnować oleju i lecieć do sklepu? :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 7 czerwca w 17:56- Odpowiedz

      Wydaje mi się, że spokojnie możesz użyć olej kokosowy :)

      • 03e94823c9e57b90f3838d07ad33e521?s=54&d=mm&r=g
        Dariusz Michałek 2017 4 grudnia w 01:52- Odpowiedz

        Możesz dać spokojnie nawet przepracowany olej silnikowy. I tak wyjdzie z tego przepisu bubel :-)

    • e0b97fc598a3766e46eba3d1b578753f?s=54&d=mm&r=g
      Paulina 2017 7 czerwca w 18:05- Odpowiedz

      dziękuję, to działam :))

  24. 69ac06a8ab25c4dec70eadb6a84bb469?s=54&d=mm&r=g
    Zaneta 2016 2 października w 21:42- Odpowiedz

    ciasto- pycha! tak szbko jak sie upieklo, tak szybko zniknelo! Super!

  25. 94440a4beab498ec273f0ee2e28e611a?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2016 20 sierpnia w 16:36- Odpowiedz

    Właśnie pieczę się ciasto :) nie mogę doczekać się kiedy spróbuje :) Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 21 sierpnia w 08:24- Odpowiedz

      Życzę smacznego :)

  26. ba841a1b176e906ebe66b7e3b840c9d2?s=54&d=mm&r=g
    Ma Sia 2016 16 czerwca w 18:43- Odpowiedz

    dobry przepis, bo nie ma wydziwionych składników na pewno spórbuję je upiec

  27. d69aba20b64a443c415fb721a9c43c6d?s=54&d=mm&r=g
    rategazelle 2015 2 września w 07:22- Odpowiedz

    bardzo ładne zdjęcia i cudny przepis!
    Zapraszam do mnie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 2 września w 10:40- Odpowiedz

      dziękuję bardzo :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy