Ciasto chałwowe z brzoskwiniami
Przepis na chałwowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Zapraszam dziś na obłędne ciasto chałwowe z brzoskwiniami. To ciasto to lekki i puszysty biszkopt z przepysznym kremem chałwowym i kawałkami brzoskwiń. To połączenie smaków jest rewelacyjne – koniecznie spróbujcie!
Spis treści
Przepis na ciasto chałwowe z brzoskwiniami
Jeśli lubicie lekkie ciasta z kremem, to koniecznie zobaczcie to pyszne ciasto z brzoskwiniami i chałwą. Na pewno zasmakuje każdemu!
Ciasto chałwowe z brzoskwiniami przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta
- 3 białka (z jajek rozmiar L)
- 3 żółtka
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 80 g mąki pszennej ((pół szklanki) )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na krem chałwowy:
- 200 g chałwy ( – miałam waniliową)
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30)
- cukier puder (opcjonalnie do smaku – ja nie dawałam)
- 1 łyżka żelatyny
- woda (do żelatyny)
dodatkowe składniki do ciasta chałwowego
- 500 g brzoskwiń (z puszki, lub około 500 g świeżych brzoskwiń)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do ciasta chałwowego
- Ubij białka – w trakcie ubijania dosyp cukier.3 białka, 100 g cukru
- Miksuj białka z cukrem aż będą białe, lśniące i gęste.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem przez sito.80 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Do białek dodaj żółtka i lekko wymieszaj – na najniższych obrotach, albo łyżką.3 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Dno formy o wymiarach około 24/24 cm (może być trochę większa) wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej biszkopt do formy, wyrównaj wierzch.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź w formie.
- Ostudzony biszkopt nasącz ponczem – ja przygotowałam wodę z cukrem i sokiem z cytryny (dwie łyżeczki cukru na szklankę wody, do tego łyżka soku z cytryny).
- Brzoskwinie pokrój w plasterki, mniej więcej połowę ułóż na biszkopcie.500 g brzoskwiń
Jak zrobić krem z chałwą do ciasta chałwowego
- Serek mascarpone zmiksuj z pokruszoną chałwą.250 g serka mascarpone, 200 g chałwy
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj porcjami mascarpone z chałwą i krótko miksuj.500 ml śmietany kremówki
- Spróbuj masy i jeśli jest dla ciebie za mało słodka to dosłodź cukrem pudrem.cukier puder
- Żelatynę zalej wodą – tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.1 łyżka żelatyny, woda
- Podgrzej żelatynę krótko w mikrofalówce (10-20 sekund), albo w kąpieli wodnej.
- Dodaj do niej kopiastą łyżkę kremu chałwowego i dokładnie wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty kremu i szybko zmiksuj.
- Wyłóż krem na biszkopt z brzoskwiniami, wyrównaj, ułóż na wierzchu resztę brzoskwiń.
- Schowaj ciasto do lodówki.
- Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu – odstaw do lekkiego zgęstnienia.1 galaretka brzoskwiniowa
- Gdy żelatyna będzie już lekko gęsta polej nią wierzch ciasta i schowaj całość do lodówki do stężenia.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z chałwą i brzoskwiniami – uwagi
Ciasto chałwowe z brzoskwiniami to ciasto idealne na lato – lekkie, a jednocześnie sycące.
Podawane na zimno, no i z galaretką – galaretkę w końcu uwielbiają wszyscy :D
Bardzo lubię zajadać chałwę i lubię jej smak w ciastach, jeśli i wy lubicie ten smak, to to ciasto bardzo wam zasmakuje.
Jeśli macie mało czasu, to zamiast piec biszkopt do tego ciasta, możecie wykorzystać biszkopciki – wtedy nawet nie odpalicie piekarnika.
Ja swój biszkopt nasączyłam dodatkowo lekkim ponczem (woda z cukrem i sokiem z cytryny).
Sam biszkopt jest dla mnie zawsze za suchy, a od kremu wcale aż tak bardzo nie nasiąknie.
Polecam więc wam też nasączenie ciasta – możecie moim sposobem, albo swoim ulubionym.
Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci, to możecie dodać alkoholu – fajnie tu będzie pasować rum, albo amaretto.
Do mojego ciasta chałwowego użyłam brzoskwinie z puszki. Możecie też użyć świeże. Wtedy ściągnijcie z nich najpierw skórkę, a owoce pokrójcie na mniejsze kawałki.
Polecam wam również inne ciasta z chałwą z mojego bloga – np. sernik chałwowy, ciasto z musem chałwowym, babeczki kawowo-chałwowe, ciasto chałwowe, brownie z chałwą, albo pyszne drożdżoweczki z chałwą – mniam :)
Polecane przepisy na ciasta z brzoskwiniami
Zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z brzoskwiniami idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Bardzo lubię chałwę i ciasta z chałwą. Moje ulubione ciasto to chyba drożdżówka z chałwą albo sernik chałwowy - obydwa ciasta przepyszne. Ale to lekkie chałwowe ciasto z brzoskwiniami też uwielbiam. Jadłam bardzo podobne ciasto na Komunii świętej u mojej szwagierki i tak mi zasmakowało, że zjadłam kilka kawałków. Przy okazji rozebrałam sobie to ciasto na czynniki pierwsze i postanowiłam zrobić podobne w domu. Upiekłam niewysoki biały biszkopt, przygotowałam krem z chałwą i galaretkę z brzoskwiniami. Muszę powiedzieć, że połączenia chałwy i brzoskwiń smakuje mi wyjątkowo dobrze. Te smaki idealnie sią uzupełniają i współgrają - koniecznie spróbujcie. Do tego to ciasto z chałwą i brzoskwiniami ma niewiele kalorii i jest leciutkie :) Zobaczcie mój przepis na chałwowe ciasto z kremem i brzoskwiniami i sprawdźcie jak zrobić pyszne ciasto z chałwą i galaretką. To ciasto jest proste do zrobienia i poradzi sobie z nim każdy! Z moim przepisem krok po kroku nie będziecie mieć żadnych problemów. Przygotujcie ciasto na dużą blachę i poczęstujcie nim rodzinę i znajomych. Koniecznie sprawdźcie również inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe.
8 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na ciasto chałwowe z brzoskwiniami
Biszkopt z chałwą i brzoskwiniami przepis
Niestety krem wyszedł mu niestabilny. Co mogłam zrobić nie tak?
Pewnie się ci zwarzył. Czy wyglądał lekko wodniście?
Chałwa do brzoskwini? Dlaczego nie! To musi naprawdę fajnie razem smakować :)
Dla mnie to połączenie jest rewelacyjne :)
Pyszne połączenie smaków!
Dziękuję :)
koniecznie wypróbuję :)
Daj znać, jak ci smakowało