Ciasto chałwowe z brzoskwiniami

Zaktualizowany: 2023 2 sierpnia
ciasto chałwowe z brzoskwiniami

Przepis na chałwowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Zapraszam dziś na obłędne ciasto chałwowe z brzoskwiniami. To ciasto to lekki i puszysty biszkopt z przepysznym kremem chałwowym i kawałkami brzoskwiń. To połączenie smaków jest rewelacyjne – koniecznie spróbujcie!

ciasto z brzoskwiniami i galeretką

Przepis na ciasto chałwowe z brzoskwiniami

Jeśli lubicie lekkie ciasta z kremem, to koniecznie zobaczcie to pyszne ciasto z brzoskwiniami i chałwą. Na pewno zasmakuje każdemu!

ciasto z chałwą i galaretką

Ciasto chałwowe z brzoskwiniami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie ciasto biszkoptowe z kremem chałwowym i brzoskwiniami w galaretce.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 4 hours 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 204 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do ciasta

składniki na krem chałwowy:

dodatkowe składniki do ciasta chałwowego

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do ciasta chałwowego

  • Ubij białka – w trakcie ubijania dosyp cukier.
    3 białka, 100 g cukru
  • Miksuj białka z cukrem aż będą białe, lśniące i gęste.
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem przez sito.
    80 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Do białek dodaj żółtka i lekko wymieszaj – na najniższych obrotach, albo łyżką.
    3 żółtka
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Dno formy o wymiarach około 24/24 cm (może być trochę większa) wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylej biszkopt do formy, wyrównaj wierzch.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź w formie.
  • Ostudzony biszkopt nasącz ponczem – ja przygotowałam wodę z cukrem i sokiem z cytryny (dwie łyżeczki cukru na szklankę wody, do tego łyżka soku z cytryny).
  • Brzoskwinie pokrój w plasterki, mniej więcej połowę ułóż na biszkopcie.
    500 g brzoskwiń

Jak zrobić krem z chałwą do ciasta chałwowego

  • Serek mascarpone zmiksuj z pokruszoną chałwą.
    250 g serka mascarpone, 200 g chałwy
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj porcjami mascarpone z chałwą i krótko miksuj.
    500 ml śmietany kremówki
  • Spróbuj masy i jeśli jest dla ciebie za mało słodka to dosłodź cukrem pudrem.
    cukier puder
  • Żelatynę zalej wodą – tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
    1 łyżka żelatyny, woda
  • Podgrzej żelatynę krótko w mikrofalówce (10-20 sekund), albo w kąpieli wodnej.
  • Dodaj do niej kopiastą łyżkę kremu chałwowego i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty kremu i szybko zmiksuj.
  • Wyłóż krem na biszkopt z brzoskwiniami, wyrównaj, ułóż na wierzchu resztę brzoskwiń.
  • Schowaj ciasto do lodówki.
  • Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu – odstaw do lekkiego zgęstnienia.
    1 galaretka brzoskwiniowa
  • Gdy żelatyna będzie już lekko gęsta polej nią wierzch ciasta i schowaj całość do lodówki do stężenia.
Notatki
Zamiast pieczenia biszkoptu możesz wykorzystać gotowe biszkopciki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 204kcalWeglowodany: 17gBiałko: 3gTłuszcz: 14gBłonnik: 0.3g
Słowa kluczowe biszkoptowe ciasto z chałwą, brzoskwiniowe ciasto z chałwą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z chałwą i brzoskwiniami

Ciasto z chałwą i brzoskwiniami – uwagi

Ciasto chałwowe z brzoskwiniami to ciasto idealne na lato – lekkie, a jednocześnie sycące.

Podawane na zimno, no i z galaretką – galaretkę w końcu uwielbiają wszyscy :D

Bardzo lubię zajadać chałwę i lubię jej smak w ciastach, jeśli i wy lubicie ten smak, to to ciasto bardzo wam zasmakuje.

Jeśli macie mało czasu, to zamiast piec biszkopt do tego ciasta, możecie wykorzystać biszkopciki – wtedy nawet nie odpalicie piekarnika.

Ja swój biszkopt nasączyłam dodatkowo lekkim ponczem (woda z cukrem i sokiem z cytryny).

Sam biszkopt jest dla mnie zawsze za suchy, a od kremu wcale aż tak bardzo nie nasiąknie.

Polecam więc wam też nasączenie ciasta – możecie moim sposobem, albo swoim ulubionym.

Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci, to możecie dodać alkoholu – fajnie tu będzie pasować rum, albo amaretto.

Do mojego ciasta chałwowego użyłam brzoskwinie z puszki. Możecie też użyć świeże. Wtedy ściągnijcie z nich najpierw skórkę, a owoce pokrójcie na mniejsze kawałki.

Polecam wam również inne ciasta z chałwą z mojego bloga – np. sernik chałwowy, ciasto z musem chałwowym, babeczki kawowo-chałwowe, ciasto chałwowe, brownie z chałwą, albo pyszne drożdżoweczki z chałwą – mniam :)

ciasto brzoskwiniowe z chałwą
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.80 z 5 ocen
Postaw mi kawę
ciasto z kremem i galaretką
ciasto z brzoskwiniami i galaretką

 Polecane przepisy na ciasta z brzoskwiniami

Zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z brzoskwiniami idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2018 20 sierpnia