Ciasto cynamonowe

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
ciasto z cynamonem

Przepis na ciasto cynamonowe z chrupiącą masą z cynamonem 

Ciasto z masą cynamonową to pyszne i aromatyczne ciasto, które ma w środku i na wierzchu pyszną i lekko chrupiącą masą cynamonową. Masa ta jest przygotowywana z cukru, mąki, masła oraz aromatycznego cynamonu. To ciasto cynamonowe jest idealne na deser lub podwieczorek z kawą lub herbatą. Koniecznie zobaczcie mój przepis na to przepyszne ciasto.

Ciasto z cynamonem – film z przygotowań

Zobacz mój krótki filmik nakręcony podczas przygotowanie przeze mnie tego pysznego ciasta.

Ciasto cynamonowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta o aromacie cynamonowym, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto z cynamonem

Ciasto cynamonowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ucierane ciasto z masą cynamonową w środku. To bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto, które zasmakuje każdemu. Koniecznie zobacz film z przygotowań!
4.26 z 50 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 14
Kalorie 291 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na większą keksówkę – ja użyłam taką o długości 30 cm. Możecie też upiec ciasto w bardziej płaskiej foremce, wtedy skróćcie czas pieczenia.
Składniki

składniki na ciasto

  • 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
  • 150 g cukru ((3/4 szklanki) – ciasto nie jest mocno słodkie, więc jeśli lubisz je słodkie to możesz użyć więcej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej – 360 ml)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1/3 szklanki oleju (- 80 ml)

składniki na masę cynamonową

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto cynamonowe krok po kroku

  • Cukier zmiksuj z jajkami na puszystą i gęstą masę.
    2 jajka, 150 g cukru
    miksowanie jajek z cukrem na ciasto cynamonowe
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
    450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy jajecznej dodawaj po trochu mąkę na zmianę z mlekiem i olejem – miksuj tylko ! do połączenia składników.
    1,5 szklanki mleka, 1/3 szklanki oleju
    dodawanie mleka i mąki do ciasta
  • Długą formę keksową (około 30 cm długości) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Wlej mniej więcej połowę ciasto do foremki.
  • Przygotuj masę cynamonową – zmieszaj razem wszystkie składniki.
    55 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cynamonu
    składniki na masę cynamonową do ciasta
  • Nałóż łyżeczką połowę masy na wierzch wlanego ciasta.
    jak zrobić ciasto z cynamonem
  • Wlej resztę ciasta, a na niego wyłóż resztę masy cynamonowej.
    ciasto z masą cynamonową przed pieczeniem
  • Ostrym nożem przejedź kilka razy w cieście – tak aby wymieszać ciasto z masą cynamonową.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu odczekaj z 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto.
  • Ostudź (chociaż ja się dobrałam do niego jeszcze na ciepło :)).
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 291kcalWeglowodany: 44gBiałko: 5.3gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe ciasto z cynamonem, ciasto z masą cynamonową
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste ciasto z cynamonem

Ciasto cynamonowe – uwagi

Zrobiłam swojej rodzince pyszne ciasto cynamonowe i chętnie się z wami podzielę przepisem. Jest on bardzo prosty i wymaga jedynie podstawowych składników, więc każdy powinien sobie poradzić bez problemu z jego przygotowaniem. Specjalnie dla was nakręciłam również krótki filmik, na którym pokazuję jak ja robię to smakowite ciasto. Koniecznie go obejrzyjcie i przygotujcie to pyszne ciasto!

cynamonowe ciasto

Zalety cynamonu dodawanego do ciasta

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na drobny proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach. Dzięki zawartemu w nim olejkowi cynamonowemu ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.

Oprócz walorów smakowych, ta przyprawa ma również zastosowanie lecznicze.

  • korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, działa antyseptycznie i grzybobójczo
  • olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne.
  • proszek cynamonu jest jednym z najlepszych źródeł tanin (źródło: Wikipedia).
babka cynamonowa

Ja najbardziej lubię cynamon za jego rozgrzewające zdolności – szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Lubię wtedy zaparzyć duży dzbanek herbaty i wrzucić do niej jedną lub dwie kory z cynamonu – taka herbatka idealnie rozgrzewa. Uwielbiam również dodawać cynamon do przeróżnych ciast – szczególnie tych z jabłkami (uważam, że odrobina cynamonu w jabłkach idealnie wydobywa ich smak), placuszków lub gofrów.

Tym razem upiekłam ciasto cynamonowe bez jabłek. To cynamon gra tu główną rolę :) Ciasto jest niesamowicie proste do przygotowania, a jednocześnie przepyszne. Cynamonowa masa wmieszana do ciasta znacznie podnosi jego walory smakowe i ciężko jest się oprzeć i zjeść tylko jeden kawałek. Do tego podczas pieczenia skórka ciasta pięknie się spieka i jest super chrupiąca. Dlatego nic nie dałam na wierzch – nie chciałam psuć tego efektu chrupkości :)

Spróbujcie koniecznie upiec to ciasto, a swoim wrażeniami podzielcie się w komentarzach.

ciasto z masą cynamonową

Jak zrobić ciasto z masą cynamonową – wskazówki

To ciasto jest typem ciast ucieranych – tutaj ucieramy (miksujemy) jajka z cukrem na biała, puszystą i gęstą masę. Wtedy gdy są już ładnie ubite dodajecie do nich na zmianę mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko (najlepiej w temperaturze pokojowej lub letniej) i olej – teraz już ciasto miksujecie na najniższych obrotach i tylko do połączenia składników. Nie miksujcie zbyt długo ciasta, aby nie rozbić jego puszystości.

Do przygotowanej foremki przelejcie mniej więcej połowę ciasta na nałóżcie mniej więcej połowę masy cynamonowej – w takich kupkach. Wyłóżcie resztę ciasta oraz resztę masy cynamonowej, Podczas pieczenia ciasto mocno wyrasta, a masa cynamonowa na wierzchu ciasta robi się cudnie chrupiąca :) 

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto cynamonowe – zobaczcie mój przepis krok po kroku ze zdjęciami.

Wypróbuj również inne przepisy na ciasta ucierane oraz babki.

ciasto cynamonowe ciasto z cynamonem
Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.26 z 50 ocen
Postaw mi kawę

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane wypieki z cynamonem

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i aromatyczne wypieki przygotowane z cynamonem. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2019 23 marca

Podziel się przepisem

21 komentarzy

  1. 124d287fb7e3b838b752848f38e42835?s=54&d=mm&r=g
    Hania 2023 31 października w 07:30- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Obawiałam się piec to ciasto w keksówce, z obawy przed zakalcem, i zrobiłam to na blasze. Wyszło niezbyt wysokie, ale udane, bez zakalca i pyszne.

  2. 18d8ba1fe2671afeb57f2a6a372c1444?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2022 4 grudnia w 13:22- Odpowiedz

    U mnie też niestety zakalec :( a szkoda

  3. c9b8c31ff80d115da01900b239b5bf20?s=54&d=mm&r=g
    Daria 2022 17 marca w 11:15- Odpowiedz

    Niestety, mi również wyszedł zakalec. Nie wiem, co poszło nie tak :(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 17 marca w 13:12- Odpowiedz

      Czy mleko miałaś w temperaturze pokojowej i nie mieszałaś długo ciasta po dodaniu całej mąki?

  4. 853f055428b5b6db68e5937e8ae0e6e5?s=54&d=mm&r=g
    Angela 2022 5 lutego w 14:30- Odpowiedz

    Wcale nie zakalec jak piszą niżej tak wielki wyszedł ze prawie z foremki wyskoczył idealny ☺️☺️

  5. 4ac72abc15a48ef3163b1c194d20de5a?s=54&d=mm&r=g
    Klaudia 2021 18 grudnia w 16:00- Odpowiedz

    Czy mleko powinno być w tem. pokojowej ? Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 19 grudnia w 10:44- Odpowiedz

      Nie musi być, ale może

  6. cb001edbbe450c51f54d943ec3fa73e6?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja 2021 4 grudnia w 22:53- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Totalna porażka. Zakalec jak się patrzy. Wszystko zgodnie z przepisem. Szkoda. Gwiazdka za cynamonowe zapachy pieczonego ciasta.

  7. ec4709ab67a259cb60474cbfbd30cc86?s=54&d=mm&r=g
    Wioletta 2021 10 września w 17:46- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Upiekłam i wyszło super, chociaż ciasta to nie moja specjalizacja. Rzadko które mi wychodzi. To co jest super to całość wymieszałam w Thermomixie, jedynie masę ręcznie. Zamiast smarowania blachy dałam papier do pieczenia. Czas pieczenia 65minut i mogłam chwilę jeszcze poczekać ale ciężko było nie wyjąć

  8. d956ac928436a47ea805683ffe0c1c82?s=54&d=mm&r=g
    Kornelia 2021 10 lipca w 23:33- Odpowiedz

    Wyszedł zakalec, mimo tego że wszystko robiłam jak w przepisie ‍♀️

    • 8173d30de985b94c1a3f0fdf7abd4a18?s=54&d=mm&r=g
      Joanna 2021 21 sierpnia w 22:01- Odpowiedz

      Mam podobnie. Wychodzi zakalcowate, jakby za ciężkie. Jakieś propozycje jak to zmienić? To już trzeci raz tak wyszło. W smaku dobre.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 22 sierpnia w 15:53- Odpowiedz

        Możesz dodać trochę mleka, aby ciasto było luźniejsze

        • 8173d30de985b94c1a3f0fdf7abd4a18?s=54&d=mm&r=g
          Joanna 2021 23 sierpnia w 16:02- Odpowiedz

          Ma znaczenie czy to mleko 3.2% czy 2% ? Bo dodaje 3.2% Może za tłuste.

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2021 24 sierpnia w 08:49

            Nie powinno mieć, ja zwykle używam 1,5%

  9. 94f5ec7a2b166c541b82457aa9ff5c3e?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2020 22 lipca w 17:19- Odpowiedz

    Mój mąż uwielbia ciasto z tego przepisu!
    Dziękuje(my)! :D <3

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 23 lipca w 15:02- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę :)

  10. 1d238a776fbc977e9dfe16625382679e?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2019 14 listopada w 22:13- Odpowiedz

    Pyszne ciasto, dziś robiłam pierwszy raz i wyszło super. Tez uwielbiam cynamon:) Kojarzy mi się z jesienią:)
    Bałam się na początku, że nie wyjdzie, ale wyszło idealnie! Dzieki za przepis, jeszcze nie raz z niego skorzystam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 15 listopada w 09:01- Odpowiedz

      Super :) bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)

  11. e725cb10556805e074442c35e1e08f55?s=54&d=mm&r=g
    Mika 2019 14 listopada w 00:23- Odpowiedz

    Podobnie u mnie. Ciasto na pograniczu zakalca. Piekłam je 1 godz 10 minut. Ciasto dobre w smaku, szkod ze nie wyszło bardziej puszyste.

  12. 6ae093c504b683377e9dc7becb968cb5?s=54&d=mm&r=g
    Tyśka 2019 29 marca w 16:29- Odpowiedz

    Ciasto mnie skusiło bo uwielbiam cynamon, niestety nie wiem co zrobiłam nie tak, że wyszedł zakalec… Ale i tak jest mega pyyyszne

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 29 marca w 21:28- Odpowiedz

      Może zbyt długo miksowałaś po dodaniu mąki?

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy