Ciasto cynamonowe
Przepis na ciasto cynamonowe z chrupiącą masą z cynamonem
Ciasto z masą cynamonową to pyszne i aromatyczne ciasto, które ma w środku i na wierzchu pyszną i lekko chrupiącą masą cynamonową. Masa ta jest przygotowywana z cukru, mąki, masła oraz aromatycznego cynamonu. To ciasto cynamonowe jest idealne na deser lub podwieczorek z kawą lub herbatą. Koniecznie zobaczcie mój przepis na to przepyszne ciasto.
Spis treści
Ciasto z cynamonem – film z przygotowań
Zobacz mój krótki filmik nakręcony podczas przygotowanie przeze mnie tego pysznego ciasta.
Ciasto cynamonowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta o aromacie cynamonowym, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto cynamonowe przepis
Wyposażenie
- Przepis na większą keksówkę – ja użyłam taką o długości 30 cm. Możecie też upiec ciasto w bardziej płaskiej foremce, wtedy skróćcie czas pieczenia.
Składniki
składniki na ciasto
- 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) – ciasto nie jest mocno słodkie, więc jeśli lubisz je słodkie to możesz użyć więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej – 360 ml)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1/3 szklanki oleju (- 80 ml)
składniki na masę cynamonową
- 55 g masła (rozpuszczonego )
- 100 g cukru trzcinowego ((pół szklanki) )
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cynamonu (mielonego )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto cynamonowe krok po kroku
- Cukier zmiksuj z jajkami na puszystą i gęstą masę.2 jajka, 150 g cukru
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy jajecznej dodawaj po trochu mąkę na zmianę z mlekiem i olejem – miksuj tylko ! do połączenia składników.1,5 szklanki mleka, 1/3 szklanki oleju
- Długą formę keksową (około 30 cm długości) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Wlej mniej więcej połowę ciasto do foremki.
- Przygotuj masę cynamonową – zmieszaj razem wszystkie składniki.55 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cynamonu
- Nałóż łyżeczką połowę masy na wierzch wlanego ciasta.
- Wlej resztę ciasta, a na niego wyłóż resztę masy cynamonowej.
- Ostrym nożem przejedź kilka razy w cieście – tak aby wymieszać ciasto z masą cynamonową.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odczekaj z 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto.
- Ostudź (chociaż ja się dobrałam do niego jeszcze na ciepło :)).
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto cynamonowe – uwagi
Zrobiłam swojej rodzince pyszne ciasto cynamonowe i chętnie się z wami podzielę przepisem. Jest on bardzo prosty i wymaga jedynie podstawowych składników, więc każdy powinien sobie poradzić bez problemu z jego przygotowaniem. Specjalnie dla was nakręciłam również krótki filmik, na którym pokazuję jak ja robię to smakowite ciasto. Koniecznie go obejrzyjcie i przygotujcie to pyszne ciasto!
Zalety cynamonu dodawanego do ciasta
Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na drobny proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach. Dzięki zawartemu w nim olejkowi cynamonowemu ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.
Oprócz walorów smakowych, ta przyprawa ma również zastosowanie lecznicze.
- korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, działa antyseptycznie i grzybobójczo
- olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne.
- proszek cynamonu jest jednym z najlepszych źródeł tanin (źródło: Wikipedia).
Ja najbardziej lubię cynamon za jego rozgrzewające zdolności – szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Lubię wtedy zaparzyć duży dzbanek herbaty i wrzucić do niej jedną lub dwie kory z cynamonu – taka herbatka idealnie rozgrzewa. Uwielbiam również dodawać cynamon do przeróżnych ciast – szczególnie tych z jabłkami (uważam, że odrobina cynamonu w jabłkach idealnie wydobywa ich smak), placuszków lub gofrów.
Tym razem upiekłam ciasto cynamonowe bez jabłek. To cynamon gra tu główną rolę :) Ciasto jest niesamowicie proste do przygotowania, a jednocześnie przepyszne. Cynamonowa masa wmieszana do ciasta znacznie podnosi jego walory smakowe i ciężko jest się oprzeć i zjeść tylko jeden kawałek. Do tego podczas pieczenia skórka ciasta pięknie się spieka i jest super chrupiąca. Dlatego nic nie dałam na wierzch – nie chciałam psuć tego efektu chrupkości :)
Spróbujcie koniecznie upiec to ciasto, a swoim wrażeniami podzielcie się w komentarzach.
Jak zrobić ciasto z masą cynamonową – wskazówki
To ciasto jest typem ciast ucieranych – tutaj ucieramy (miksujemy) jajka z cukrem na biała, puszystą i gęstą masę. Wtedy gdy są już ładnie ubite dodajecie do nich na zmianę mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko (najlepiej w temperaturze pokojowej lub letniej) i olej – teraz już ciasto miksujecie na najniższych obrotach i tylko do połączenia składników. Nie miksujcie zbyt długo ciasta, aby nie rozbić jego puszystości.
Do przygotowanej foremki przelejcie mniej więcej połowę ciasta na nałóżcie mniej więcej połowę masy cynamonowej – w takich kupkach. Wyłóżcie resztę ciasta oraz resztę masy cynamonowej, Podczas pieczenia ciasto mocno wyrasta, a masa cynamonowa na wierzchu ciasta robi się cudnie chrupiąca :)
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto cynamonowe – zobaczcie mój przepis krok po kroku ze zdjęciami.
Wypróbuj również inne przepisy na ciasta ucierane oraz babki.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane wypieki z cynamonem
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i aromatyczne wypieki przygotowane z cynamonem. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
21 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Obawiałam się piec to ciasto w keksówce, z obawy przed zakalcem, i zrobiłam to na blasze. Wyszło niezbyt wysokie, ale udane, bez zakalca i pyszne.
U mnie też niestety zakalec :( a szkoda
Niestety, mi również wyszedł zakalec. Nie wiem, co poszło nie tak :(
Czy mleko miałaś w temperaturze pokojowej i nie mieszałaś długo ciasta po dodaniu całej mąki?
Wcale nie zakalec jak piszą niżej tak wielki wyszedł ze prawie z foremki wyskoczył idealny ☺️☺️
Czy mleko powinno być w tem. pokojowej ? Pozdrawiam
Nie musi być, ale może
Totalna porażka. Zakalec jak się patrzy. Wszystko zgodnie z przepisem. Szkoda. Gwiazdka za cynamonowe zapachy pieczonego ciasta.
Upiekłam i wyszło super, chociaż ciasta to nie moja specjalizacja. Rzadko które mi wychodzi. To co jest super to całość wymieszałam w Thermomixie, jedynie masę ręcznie. Zamiast smarowania blachy dałam papier do pieczenia. Czas pieczenia 65minut i mogłam chwilę jeszcze poczekać ale ciężko było nie wyjąć
Wyszedł zakalec, mimo tego że wszystko robiłam jak w przepisie ♀️
Mam podobnie. Wychodzi zakalcowate, jakby za ciężkie. Jakieś propozycje jak to zmienić? To już trzeci raz tak wyszło. W smaku dobre.
Możesz dodać trochę mleka, aby ciasto było luźniejsze
Ma znaczenie czy to mleko 3.2% czy 2% ? Bo dodaje 3.2% Może za tłuste.
Nie powinno mieć, ja zwykle używam 1,5%
Mój mąż uwielbia ciasto z tego przepisu!
Dziękuje(my)! :D <3
Bardzo się cieszę :)
Pyszne ciasto, dziś robiłam pierwszy raz i wyszło super. Tez uwielbiam cynamon:) Kojarzy mi się z jesienią:)
Bałam się na początku, że nie wyjdzie, ale wyszło idealnie! Dzieki za przepis, jeszcze nie raz z niego skorzystam
Super :) bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)
Podobnie u mnie. Ciasto na pograniczu zakalca. Piekłam je 1 godz 10 minut. Ciasto dobre w smaku, szkod ze nie wyszło bardziej puszyste.
Ciasto mnie skusiło bo uwielbiam cynamon, niestety nie wiem co zrobiłam nie tak, że wyszedł zakalec… Ale i tak jest mega pyyyszne
Może zbyt długo miksowałaś po dodaniu mąki?