Ciasto cytrynowe z owocami

Zaktualizowany: 2023 23 maja
ciasto cytrynowe z owocami_3

Przepis na proste cytrynowe ciasto z owocami

Ciasto cytrynowe z owocami to prawdziwa uczta dla podniebienia. To ciasto o orzeźwiającym smaku cytryny, które wzbogacone jest soczystymi owocami, dodając im niezwykłej świeżości. Dzięki obecności oleju i jogurtu naturalnego, ciasto jest niezwykle wilgotne, rozpływające się w ustach i delikatne. Każdy kęs to eksplozja cytrynowego aromatu, która poprawi Twój nastrój i doda energii. To doskonały wybór na letnie przyjęcia, pikniki lub po prostu jako pyszna przekąska o każdej porze dnia. Spróbuj tego cytrynowego ciasta z owocami i pozwól sobie na chwilę orzeźwienia i przyjemności smakowej.

ciasto cytrynowe z owocami

Ciasto cytrynowe z owocami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta, albo nie do końca dowierzasz swoim umiejętnościom cukierniczym, to spróbuj tego ciasta. To ciasto cytrynowe przygotujesz bez użycia miksera! Wystarczy składniki wymieszać łyżką.

ciasto cytrynowe z owocami 7

Ciasto cytrynowe z owocami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie cytrynowe ciasto z owocami do przygotowania bez miksera.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

Składniki na ciasto cytrynowe z owocami

  • 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
  • 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 120 ml oleju
  • skórka (starta z jednej cytryny)
  • sok (wyciśnięty z połowy cytryny)
  • około 250 g owoców (u mnie borówki i maliny)
Instrukcja
 

Jak zrobić cytrynowe ciasto z owocami bez miksera

  • W dużej misce umieść suche składniki (również dodaj tu skórkę z cytryny).
    225 g mąki pszennej, 150 g cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, skórka
  • W drugiej misce umieść mokre składniki i wymieszaj.
    2 jajka, 120 ml jogurtu naturalnego, 120 ml oleju, sok
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj (tylko do połączenia składników).
  • Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm, na wierzchu ułóż owoce.
    około 250 g owoców
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i udekoruj cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto bez miksera, ciasto z owocami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Cytrynowe ciasto bez miksera – uwagi

Zapraszam dziś na pyszne wiosenne ciasto cytrynowe z owocami – ja wykorzystałam borówki i maliny, ale sprawdzą się tu również inne owoce.

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i do tego szybkie.

Mieszamy w oddzielnych miskach suche i mokre składniki, potem je łączymy i pieczemy ciacho – prosto? Prosto :)

Dla smaku dodałam skórkę i sok z cytryny, ale możecie też wykorzystać swój ulubiony aromat.

Podaję przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.

Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami.


ciasto cytrynowe z owocami_6
ciasto cytrynowe z owocami_4

Polecane przepisy na ciasta z owocami

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z owocami. Na blogu jest ich całe mnóstwo, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Ja tu polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 25 maja