Ciasto czekoladowa delicja

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
ciasto czekoladowa delicja

Przepis na ciasto czekoladowa delicja z brzoskwiniami

Czekoladowa delicja to wspaniałe połączenie miękkiego, wilgotnego czekoladowego biszkoptu z intensywną, owocową galaretką z brzoskwiniami oraz delikatnym, czekoladowym musem na wierzchu. Biszkopt jest słodki i ma intensywny smak czekolady, a dodatkowo jest przekładany soczystą galaretką z kawałkami brzoskwiń. Na wierzchu znajduje się lekki, kremowy mus czekoladowy, który stanowi idealne dopełnienie smaku całego ciasta. To pyszne i efektowne ciasto z pewnością zachwyci każdego, kto spróbuje go na specjalną okazję. Spróbujcie koniecznie!

ciasto czekoladowa-delicja 2

Ciasto czekoladowa delicja przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie ciasta z kremem i galaretką owocową, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

jaffa cake

Ciasto czekoladowa delicja przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne ciasto czekoladowe przekładane galaretką z brzoskwiniami i musem czekoladowym.
4.63 z 8 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 15 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki

składniki na biszkopt czekoladowy

składniki na krem czekoladowy

składniki na warstwę z galaretką

składniki na poncz:

  • 0,5 szklanki soku z brzoskwiń ((z puszki))
  • 0,5 szklanki wody (przegotowanej )

dodatkowo:

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do ciasta delicja

  • Białka zmiksuj na gęstą pianę, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż piana będzie gęsta, biała i lśniąca oraz nie będzie w niej czuć kryształków cukru.
    2 białka, 70 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao.
    50 g mąki, 10 g gorzkiego kakao
  • Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
    2 żółtka
  • Wsyp mąkę i zmieszaj ją na najniższych obrotach miksera albo wymieszaj łyżką.
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości 24/24 cm.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10-12 minut – sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
  • Biszkopt odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić krem czekoladowy do ciasta delicja

  • Przygotowania zacznij najlepiej dzień wcześniej – śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i gorzkie kakao – wymieszaj rózgą, aż czekolada się rozpuści, a kakao dobrze rozmiesza.
    500 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady mlecznej, 1 łyżka gorzkiego kakao
  • Wystudź, a następnie schłodź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny (najlepiej przez noc).
  • Schłodzony krem zmiksuj na gęstą i puszystą masę.

Ciasto czekoladowa delicja – złożenie

  • Brzoskwinie pokrój w kostkę.
    1 puszka brzoskwiń
  • Galaretki przygotuj ze zmniejszoną ilością wody – tak w sumie około 750-800 ml i odstaw do lekkiego zgęstnienia.
    2 galaretki brzoskwiniowe
  • Biszkopt nasącz ponczem przygotowanym ze zmieszanego soku z brzoskwiń z wodą.
  • Na wierzch wyłóż pokrojone brzoskwinie, które zalej gęstniejącą galaretką.
  • Schłodź ciasto w lodówce.
  • Gdy galaretka zupełnie stężeje, to wyłóż na nią krem czekoladowy.
  • Ciasto przed podaniem posyp gorzkim kakao.
    gorzkie kakao
Notatki
Jeśli masa czekoladowa nie chce się ubić, albo boisz się, że się nie utrzyma, to możesz w trakcie ubijania dodać do niej żelatynę – łyżeczkę żelatyny zalej odrobiną zimnej wody – trochę powyżej poziomu żelatyny. Gdy żelatyna napęcznieje, to pogrzej ją krótko w mikrofalówce, alby się rozpuściła. Dodaj do żelatyny łyżkę masy czekoladowej, rozmieszaj, a następnie przelej do pozostałej masy i energicznie wymieszaj.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z brzoskwiniami, czekoladowe ciasto z galaretką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowa-delicja 3

Czekoladowe ciasto z galaretką – uwagi

Ciasto czekoladowa delicja zasmakuje wszystkim wielbicielom słynnych ciasteczek delicji. Ja zrobiłam wersję mocno czekoladową – bo oprócz musu czekoladowego mamy tu czekoladowy biszkopt i gorzkie kakao. A do tego słodka galaretka brzoskwiniowa i zanurzone w niej brzoskwinie pokrojone w kostkę. Całość tworzy niezwykle apetyczne i do tego pięknie się prezentujące ciasto. Gorąco polecam na specjalne okazje, ale także na weekendowy deser.

ciasto czekoladowa-delicja 1

Jak zrobić czekoladowe ciasto delicja – wskazówki

Najpierw musicie upiec kakaowy biszkopt. Możecie skorzystać ze swojego ulubionego przepisu, albo mojego, który podaję poniżej. Na upieczony biszkopt układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wylewamy tężejącą galaretkę. Tylko uważajcie z galaretką – jeśli będzie zbyt płynna spłynie cała pod spód ciasta! Ciasto wstawcie do lodówki aby galaretka stężała. Na koniec przygotowujecie delikatny czekoladowy mus, który wykładacie na wierzch ciasta. Jeśli chcecie, to możecie przełożyć go do woreczka i wycisnąć w dekoracyjne kleksy – ciasto będzie wyglądało jeszcze ładniej. Tak przygotowane ciasto smakuje rewelacyjnie!

Takie ciasto z galaretką pokochają dzieci i dorośli – nie wiem, jak Wasze dzieci, ale moje mogłyby zabić za delicję. Z przepisu otrzymacie sporą porcję ciasta, więc na pewno starczy dla każdego. Ciasto jest bardzo proste, ale przygotowuje się je etapami i najlepiej dzień wcześniej upiec biszkopt i wstępnie przygotować krem.

Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z kremem oraz na ciasta biszkoptowe.

ciasto czekoladowa-delicja 6
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.63 z 8 ocen
Postaw mi kawę
ciasto czekoladowa-delicja 8

Polecane przepisy na lekkie ciasta z galaretką

Jeśli lubicie pyszne, lekkie ciasta z galaretką, to popatrzcie również na inne moje przepisy. Tu Wam mogę na szybko podrzucić trzy z nich :)

Opublikowano: 2016 27 kwietnia

Podziel się przepisem

10 komentarzy

  1. fd88138f9e36032d3cb2e62a0da2da9c?s=54&d=mm&r=g
    Irena 2020 17 lipca w 18:53- Odpowiedz

    Na jaką blaszkę jest to ciasto (pytam o wymiar blachy)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 18 lipca w 11:49- Odpowiedz

      Tak jak podałam w przepisie – 24/24 cm.

  2. 670312d95bbc6c58689bff50e8cf40f8?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2018 8 sierpnia w 12:17- Odpowiedz

    jaką końcówką wyciskała Pani mus czekoladowy?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 8 sierpnia w 12:30- Odpowiedz

      To akurat bez końcówki – po prostu worek z odciętym rogiem

  3. c4963f1941a48208095da936733bd51a?s=54&d=mm&r=g
    Przemek Andruszko 2017 30 czerwca w 22:38- Odpowiedz

    galaretke niestety wchłonął biszkopt i to dwa razy :( mimo ze czekałam długo az galaretka z gęstniala ;/

  4. 9d0c44db2ceb7e1e7b047217e82da88d?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2016 25 października w 12:08- Odpowiedz

    uwielbiam to ciasto, a Twoje prezentuje się rewelacyjnie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 25 października w 15:33- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

  5. d81907c850982df35156fa16c57d8685?s=54&d=mm&r=g
    Dag Mara 2016 24 lipca w 16:27- Odpowiedz

    Masa się nie chciała w ogóle ubic

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 24 lipca w 16:56- Odpowiedz

      A dobrze miałaś schłodzoną tą kremówkę?

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy