Ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe

Zaktualizowany: 2023 6 września
ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe1

Przepis na czekoladowe ciasto z gruszkami i powidłami śliwkowymi

Przygotujcie dziś ze mną niezwykle pyszne ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe. Niebywały smak i wilgotność zapewnia tu gorzka czekolada oraz duża ilość śliwkowych powideł, a gruszki dodane do ciasta dodają mu jesiennego charakteru. To ciasto koniecznie trzeba upiec w sezonie na polskie gruszki :)

ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe2

Ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne ciasta czekoladowe pełne smaku i owoców, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne lekko piernikowe ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi i gruszkami.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe z powidłami i gruszkami

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z powidłami śliwkowymi i gruszkami

  • W średnim garnku rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę, sól i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
    125 g masła, 100 g gorzkiej czekolady, 1 szczypta soli
  • Zdejmij garnek z ognia, dodaj cukier i powidła – wymieszaj.
    150 g cukru, 300 g powideł śliwkowych
  • W misce zmieszaj razem mąkę, mielone migdały, przyprawy oraz proszek do pieczenia.
    120 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy czekoladowej wbij jajka i energicznie wymieszaj łyżką
    2 jajka
  • Dodaj zmieszaną mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Na wierzchu ułóż obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę.
    1 gruszka
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
  • Po wystudzeniu polej ciasto rozpuszczoną czekoladą oraz posyp płatkami migdałowymi.
    dodatkowo
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto czekoladowe z gruszkami, czekoladowe ciasto z powidłami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe3

Czekoladowe ciasto z powidłami śliwkowymi i gruszką – uwagi

Jesienią mam zawsze większą ochotę na ciasta czekoladowe :)

Na takie prawdziwe ciasta czekoladowe – upieczone z gorzkiej czekolady, mocno aromatyczne, gęste i oblepiające zęby.

I właśnie takie ciacho zafundowałam sobie ostatnio :D

Wykorzystałam do niego pyszne, dojrzałe gruszki oraz powidła śliwkowe.

Okazało się, że wykorzystałam już swój ostatni słoik powideł śliwkowych i muszę przygotować sobie nową porcję, a dodam, że te powidła, to był prawdziwy rarytas – zrobiła je nieżyjąca już babcia mojego męża i miały naklejoną datę 1987 – i były pyszne :)

Ale wracając do mojego czekoladowego ciasta z gruszkami – wyszło rewelacyjne – mokre, mocno czekoladowe i lekko chrupiące dzięki mielonym migdałom.

Spróbujcie koniecznie :)

Podaję porcję na tortownicę 22 cm.

ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe4
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na ciasta z gruszkami

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z gruszkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 17 października

Podziel się przepisem

7 komentarzy

  1. c21169bbbaccfa418a8bb3b11b217b25?s=54&d=mm&r=g
    poszewka 2015 29 października w 15:31- Odpowiedz

    bardzo apetyczne!!!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 29 października w 20:06- Odpowiedz

      Dziękuję :)

  2. 5967194c978bb7ba6a0b7f586c6bff9c?s=54&d=mm&r=g
    anna 2015 16 października w 12:09- Odpowiedz

    czy jajka wbić do jeszcze ciepłej masy? nie zetną się?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 16 października w 17:41- Odpowiedz

      Ja dodawałam do takiej ciepłej masy – gdy dodajesz czekoladę, to ona już trochę ostudza masę, gdy wbijesz jajko, to trzeba szybko i energicznie wymieszać je z masą. Jeśli się jednak boisz, że się jajko zetnie, to przestudź masę i dopiero wtedy dodaj jajko.

  3. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2014 20 października w 17:57- Odpowiedz

    Te powidła miały prawie tyle lat, co ja :)
    Ciacho wyszło boskie, idealnie jesienne :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 20 października w 18:28- Odpowiedz

      Cieszy mnie to bardzo :). Takie wieloletnie powidła to często skarb :)

  4. 1dca3c5dc9484962518a663025fe1021?s=54&d=mm&r=g
    foodmania 2014 17 października w 20:18- Odpowiedz

    wygląda obłędnie pysznie!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy