Ciasto czekoladowo-karmelowe
Przepis na dziurawione ciasto czekoladowo-karmelowe
Czekoladowe ciasto z kremem karmelowym to doskonałe połączenie intensywnego smaku czekolady z kuszącą słodyczą karmelu. Inspiracją do jego stworzenia były popularne ciasta typu „poke cake”, które charakteryzują się głębokimi dziurami w cieście napełnionymi smakowitymi kremami. To czekoladowe cudo zachwyca już na pierwszy rzut oka. Kiedy przebijesz widelcem wilgotne czekoladowe ciasto, zobaczysz w środku obłędny krem karmelowy wręcz wypływający z każdego kęsa. To ciasto to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady i karmelu. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto czekoladowo-karmelowe przepis krok po kroku
Jeśli lubicie proste i jednocześnie efektowne ciasta czekoladowe, to koniecznie upieczcie to niezwykłe dziurawe ciasto czekoladowe i podajcie je z obłędnym kremem kajmakowym i pyszną polewą czekoladową. Na pewno zachwycicie nim wszystkich!
Ciasto czekoladowo-karmelowe przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm – najlepiej taka nie rozpinana, bo ciasto jest bardzo rzadkie.
Składniki
składniki na wilgotne ciasto czekoladowe:
- 210 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 50 g gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 240 g kefiru lub maślanki ((1 szklanka) )
- 0,5 szklanki oleju (- 120 ml)
- 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 1 szklanka ciepłej kawy (- ja zrobiłam taką z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
składniki na krem kajmakowy
- 1 puszka masy kajmakowej (moja miała 530 g)
- 150 ml śmietany kremówki
składniki na polewę czekoladową
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowo-kajmakowe
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.210 g mąki pszennej, 200 g cukru, 50 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki – oprócz kawy.240 g kefiru lub maślanki, 0,5 szklanki oleju, 2 jajka
- Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj, wlej powoli kawę – ciągle miksując.1 szklanka ciepłej kawy
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20-30 cm.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu trzonkiem drewnianej łyżki zrób w cieście dużo dziurek – odstaw do wystudzenia.
- Masę kajmakową przełóż do miski, dodaj śmietanę i zmiksuj razem na jednolity krem.1 puszka masy kajmakowej, 150 ml śmietany kremówki
- Wyłóż krem na ciasto i dokładnie rozprowadź – tak aby wypełnił dziurki.
- Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj – tak aby czekolada się rozpuściła.100 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
- Wylej polewę na wierzch ciasta – końcówką noża zrób esy floresy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto poke cake – uwagi
Ciasto czekoladowo-karmelowe w wersji z dziurami poleca się na weekend i nie tylko :)
W internecie często napotykam się na ciasta typu „poke cake”, czyli ciasta dziurawione gęsto trzonkiem łyżki, a potem wypełniane rozmaitymi kremami.
Spodobał mi się ten pomysł, więc zrobiłam swoją wersję takiego ciasta.
Postawiłam w nim na połączenie czekolady i kajmaku :)
Najpierw upiekłam ciasto czekoladowe – takie mega wilgotne i delikatne jak na takie ciasto.
Ciasto po upieczeniu podziurawiłam drewnianą łyżką (zdjęcie znajdziecie niżej) jeszcze gdy było ciepłe – przy okazji szybciej mi wystygło ;)
Potem przygotowałam krem na bazie masy kajmakowej i śmietany kremówki.
Krem nałożyłam na ciasto starając się go wepchnąć w te dziurki.
Na koniec trochę polewy czekoladowej w wersji „zyg-zak” i ciasto gotowe.
Ciasto czekoladowo-karmelowe wyszło pyszne, a pracy przy nim jest niewiele.
Spróbujcie koniecznie, a efekt was na pewno pozytywnie zaskoczy :D
Wielbicieli ciast czekoladowych zapraszam na więcej takich czekoladowych rozkoszy – między innymi na babkę czekoladową z chili, brownie z chałwą czy ciasto czekoladowe z gruszkami.
Ps. Jeśli lubicie ciasta i wypieki czekoladowe to koniecznie zobaczcie mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 30 apetycznych przepisów na czekoladowe słodkości :)
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Wszystkich wielbicieli pysznych ciast czekoladowych zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów, a jest ich już znaczna ilość :) Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
20 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Czy śmietanę przed połączeniem z kajmakiem ubić, czy po prostu wlać i zmiksować całość?
Nie ubijaj, tylko wlej i zmiksuj razem
Czy te dziurki to aż przez całe ciasto zrobić że rąk.powuem na wylot przebić, czy po prostu takie do połowy ciasta,???
tak mniej więcej do połowy ciasta
Termoobieg czy góra-dół?
góra-dół, jeśli termoobieg to w temparaturze 170 stopni
Dziękuję za odpowiedź
proszę bardzo :)
Hej, a jakiś pomysł czym moglibyśmy zastąpić szklankę kawy? Bo cała moja familia nie przepada za kawowymi akcentami w słodkościach ;)
Możesz dodać samą wodę :)
Ok, super dzięki. Właśnie wyskoczyło z piekarnika, trochę kopiec kreta ale nie jest źle ;p
Witam! Chciałam zapytać ile gramów masy kajmakowej należy wziąć? Bo są puszki o różnej wadze☺
Ja najczęściej używam tej większej z Gostynia, ale tak na prawdę ilość zależy od ciebie :)
Mniam <3
Moje ulubione połączenia :D
najlepsze ciasto jakie jadłam i robi się szybko
Super :D
W przekroju wygląda tak, że aż można utonąć we własnej ślinie :D :D
:D
ale pycha!
Nom :)