Ciasto czekoladowo-karmelowe

Zaktualizowany: 2023 15 maja
ciasto czekoladowo-karmelowe

Przepis na dziurawione ciasto czekoladowo-karmelowe

Czekoladowe ciasto z kremem karmelowym to doskonałe połączenie intensywnego smaku czekolady z kuszącą słodyczą karmelu. Inspiracją do jego stworzenia były popularne ciasta typu „poke cake”, które charakteryzują się głębokimi dziurami w cieście napełnionymi smakowitymi kremami. To czekoladowe cudo zachwyca już na pierwszy rzut oka. Kiedy przebijesz widelcem wilgotne czekoladowe ciasto, zobaczysz w środku obłędny krem karmelowy wręcz wypływający z każdego kęsa. To ciasto to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady i karmelu. Spróbujcie koniecznie!

ciasto dziurawione z karemelem

Ciasto czekoladowo-karmelowe przepis krok po kroku

Jeśli lubicie proste i jednocześnie efektowne ciasta czekoladowe, to koniecznie upieczcie to niezwykłe dziurawe ciasto czekoladowe i podajcie je z obłędnym kremem kajmakowym i pyszną polewą czekoladową. Na pewno zachwycicie nim wszystkich!

ciasto czekoladowe z karmelem

Ciasto czekoladowo-karmelowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste wilgotne ciasto czekoladowe wypełnione masą kajmakową i polane po wierzchu obłędną polewą czekoladową.
5 z 13 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 20
Kalorie 284 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm – najlepiej taka nie rozpinana, bo ciasto jest bardzo rzadkie.
Składniki

składniki na wilgotne ciasto czekoladowe:

  • 210 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 240 g kefiru lub maślanki ((1 szklanka) )
  • 0,5 szklanki oleju (- 120 ml)
  • 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
  • 1 szklanka ciepłej kawy (- ja zrobiłam taką z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej)

składniki na krem kajmakowy

składniki na polewę czekoladową

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowo-kajmakowe

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    210 g mąki pszennej, 200 g cukru, 50 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki – oprócz kawy.
    240 g kefiru lub maślanki, 0,5 szklanki oleju, 2 jajka
  • Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj, wlej powoli kawę – ciągle miksując.
    1 szklanka ciepłej kawy
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20-30 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu trzonkiem drewnianej łyżki zrób w cieście dużo dziurek – odstaw do wystudzenia.
  • Masę kajmakową przełóż do miski, dodaj śmietanę i zmiksuj razem na jednolity krem.
    1 puszka masy kajmakowej, 150 ml śmietany kremówki
  • Wyłóż krem na ciasto i dokładnie rozprowadź – tak aby wypełnił dziurki.
  • Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj – tak aby czekolada się rozpuściła.
    100 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
  • Wylej polewę na wierzch ciasta – końcówką noża zrób esy floresy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 284kcalWeglowodany: 36gBiałko: 5gTłuszcz: 13gBłonnik: 0.3g
Słowa kluczowe czekoladowe ciasto z kajmakiem, kajmakowe ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto czekoladowe z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowe z karmelem

Czekoladowe ciasto poke cake – uwagi

Ciasto czekoladowo-karmelowe w wersji z dziurami poleca się na weekend i nie tylko :)

W internecie często napotykam się na ciasta typu „poke cake”, czyli ciasta dziurawione gęsto trzonkiem łyżki, a potem wypełniane rozmaitymi kremami.

Spodobał mi się ten pomysł, więc zrobiłam swoją wersję takiego ciasta.

Postawiłam w nim na połączenie czekolady i kajmaku :)

Najpierw upiekłam ciasto czekoladowe – takie mega wilgotne i delikatne jak na takie ciasto.

Ciasto po upieczeniu podziurawiłam drewnianą łyżką (zdjęcie znajdziecie niżej) jeszcze gdy było ciepłe – przy okazji szybciej mi wystygło ;)

Potem przygotowałam krem na bazie masy kajmakowej i śmietany kremówki.

Krem nałożyłam na ciasto starając się go wepchnąć w te dziurki.

Na koniec trochę polewy czekoladowej w wersji „zyg-zak” i ciasto gotowe.

Ciasto czekoladowo-karmelowe wyszło pyszne, a pracy przy nim jest niewiele.

Spróbujcie koniecznie, a efekt was na pewno pozytywnie zaskoczy :D

Wielbicieli ciast czekoladowych zapraszam na więcej takich czekoladowych rozkoszy – między innymi na babkę czekoladową z chili, brownie z chałwą czy ciasto czekoladowe z gruszkami.

Ps. Jeśli lubicie ciasta i wypieki czekoladowe to koniecznie zobaczcie mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 30 apetycznych przepisów na czekoladowe słodkości :)

Czekoladowe wypieki okladka 2 na 3 mala

SPRAWDZAM E-BOOKA

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 13 ocen
Postaw mi kawę
ciasto czekoladowo-karmelowe
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 13 ocen
Postaw mi kawę

wilgotne ciasto czekoladowe z masą kajmakową
dziurawione ciasto czekoladowe

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Wszystkich wielbicieli pysznych ciast czekoladowych zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów, a jest ich już znaczna ilość :) Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2018 21 maja

Podziel się przepisem

20 komentarzy

  1. e5e52b71fa9e8d7ad77d0f0b202ef8e5?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2023 7 lipca w 18:04- Odpowiedz

    Czy śmietanę przed połączeniem z kajmakiem ubić, czy po prostu wlać i zmiksować całość?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 7 lipca w 18:26- Odpowiedz

      Nie ubijaj, tylko wlej i zmiksuj razem

  2. ee6c0e5de45e828118b830094eb2e639?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2022 19 maja w 08:48- Odpowiedz

    Czy te dziurki to aż przez całe ciasto zrobić że rąk.powuem na wylot przebić, czy po prostu takie do połowy ciasta,???

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 19 maja w 09:18- Odpowiedz

      tak mniej więcej do połowy ciasta

  3. 15b99db21bff929ea940624301ed1841?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2021 27 maja w 16:34- Odpowiedz

    Termoobieg czy góra-dół?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 27 maja w 16:36- Odpowiedz

      góra-dół, jeśli termoobieg to w temparaturze 170 stopni

      • 15b99db21bff929ea940624301ed1841?s=54&d=mm&r=g
        Ewa 2021 27 maja w 18:52- Odpowiedz

        Dziękuję za odpowiedź

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 29 maja w 11:07- Odpowiedz

          proszę bardzo :)

  4. 81c51ce1c2ec5236a1d48130ee3273a9?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2021 28 marca w 18:03- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Hej, a jakiś pomysł czym moglibyśmy zastąpić szklankę kawy? Bo cała moja familia nie przepada za kawowymi akcentami w słodkościach ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 28 marca w 18:30- Odpowiedz

      Możesz dodać samą wodę :)

      • 81c51ce1c2ec5236a1d48130ee3273a9?s=54&d=mm&r=g
        Kasia 2021 28 marca w 19:18- Odpowiedz

        Ok, super dzięki. Właśnie wyskoczyło z piekarnika, trochę kopiec kreta ale nie jest źle ;p

  5. aaa4ce949dd2998ff56697c5934c7b76?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2020 29 lutego w 22:28- Odpowiedz

    Witam! Chciałam zapytać ile gramów masy kajmakowej należy wziąć? Bo są puszki o różnej wadze☺

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 1 marca w 20:08- Odpowiedz

      Ja najczęściej używam tej większej z Gostynia, ale tak na prawdę ilość zależy od ciebie :)

  6. aafa499fec67c2466dc3b97c34a965ba?s=54&d=mm&r=g
    Justyna Mróz 2019 12 września w 17:35- Odpowiedz

    Mniam <3
    Moje ulubione połączenia :D

  7. 0ba4d483fcdffa22e2b1029fae27759a?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2019 3 września w 09:59- Odpowiedz

    najlepsze ciasto jakie jadłam i robi się szybko

  8. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Candy Pandas 2018 23 maja w 11:03- Odpowiedz

    W przekroju wygląda tak, że aż można utonąć we własnej ślinie :D :D

  9. 281d3460e95caa04758e458784f79496?s=54&d=mm&r=g
    okularnicawkapciach 2018 21 maja w 20:49- Odpowiedz

    ale pycha!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy