Ciasto z czerwonymi pomarańczami
Przepis na proste ciasto z pomarańczami
Jeśli lubisz wilgotne i proste ciasta, to dziś przygotuj ciasto z czerwonymi pomarańczami – chociaż możesz też użyć zwykle pomarańcze. To szybkie ciasto z sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową jest bardzo proste do zrobienia, a smakuje nadzwyczajnie. Zobacz mój przepis krok po kroku i sprawdź jak zrobić pomarańczowe ciasto w niespełna pół godziny. Szybkie ciasto wszystkich zachwyci swoim smakiem i aromatem.
Spis treści
Ciasto z czerwonymi pomarańczami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz wilgotne i aromatyczne ciasta pieczone w niedużych formach do pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto z czerwonymi pomarańczami przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Składniki
składniki na ciasto pomarańczowe
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 240 g kwaśnej śmietany (lub gęstego jogurtu – użyłam jogurt grecki)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 2 łyżki skórki z czerwonej pomarańczy ( mniej więcej z dwóch pomarańczy)
- 120 ml soku z czerwonej pomarańczy (u mnie z dwóch pomarańczy)
- 225 g mąki pszennej (- 1 i 1/2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml oleju
składniki na lukier pomarańczowy
- 100 g cukru pudru (- 2/3 szklanki)
- kilka łyżek soku z pomarańczy ( – do konsytencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z pomarańczy
- W misie miksera zmieszaj razem cukier, jogurt/śmietanę, jajka, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy.200 g cukru, 240 g kwaśnej śmietany, 3 jajka, 2 łyżki skórki z czerwonej pomarańczy, 120 ml soku z czerwonej pomarańczy
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do mokrych składników.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na koniec wlej wolno olej i wymieszaj do połączenia.120 ml oleju
- Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić lukier pomarańczowy na ciasto
- Cukier puder zmieszaj z sokiem pomarańczowym i posmaruj lukrem ciasto.100 g cukru pudru, kilka łyżek soku z pomarańczy
- Możesz je dodatkowo udekorować plastrami pomarańczy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babka pomarańczowa z pomarańczy – uwagi
Co powiecie na takie pomarańczowe ciasto z czerwonymi pomarańczami? Bo ja jestem na tak! Okres zimowy to istne cytrusowe szaleństwo.Wszędzie pełno mandarynek i pachnących pomarańczy. Można też dostać w Polsce czerwone pomarańcze, z krwistym miąższem – chociaż zabarwienie poszczególnych pomarańczy może być różne. Te krwiste pomarańcze nie tylko pięknie wyglądają i świetnie prezentują się na zdjęciach, ale też wyśmienicie smakują. Ja je najchętniej pożeram na surowo, ale lubię je również dodawać po podgrzaniu do placuszków, czy gofrów, a ostatnio zrobiłam z nimi ciacho.
Muszę przyznać, że już dawno nie zrobiłam tak pysznej babki – o fajnym pomarańczowym smaku, a do tego tak wilgotnej, jakby była mocno nasączona. Ciasto znikało w oczach, a jak ja zostawałam z nim sam na sam, to go zawsze ubyło.
Koniecznie, powtarzam – koniecznie upieczcie to ciasto. Jeśli w sklepie nie dostaniecie czerwonych pomarańczy, to użyjcie zwykłe, ciasto na pewno będzie pyszne.
Jak zrobić szybkie ciasto z pomarańczami – wskazówki
To ciasto jest super proste do zrobienia! Ciasto zrobicie nawet bez użycia miksera – wystarczy wymieszać w jednej misce mokre składniki, a w drugiej misce suche składniki. Potem łączycie jedne z drugimi i przelewacie ciasto do przygotowanej foremki. Prościej się już chyba nie da! Dlatego jestem przekonana, że to ciasto będzie w stanie przygotować każdy – niezależnie od stopnia zaawansowania w pieczeniu ciast.
Ile piec ciasto pomarańczowe?
Ja swoje ciasto piekłam mniej więcej 35 minut w 180 stopniach. Każdy piekarnik jest trochę inny, więc koniecznie przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdźcie patyczkiem, czy jest już upieczone.
Jak sprawdzić czy ciasto się upiekło?
Weźcie długi patyczek do szaszłyków i wetknijcie go w środek ciasta (tam ciasto piecze się najdłużej) – jeśli po wyciągnięciu patyczka jest na nim mokre ciasto, oznacza to że trzeba go podpiec dłużej. Jeśli patyczek jest suchy, albo ma tylko okruszki upieczonego ciasta, to można go wyjąć z piekarnika. Gotowe ciasto po upieczeniu ostudź.
Zobacz mój przepis na dole i sprawdź jak zrobić lukier na ciasto z czerwonymi pomarańczami :) Podaję przepis na średnią formę keksową – taką o długości około 25 cm.
Zapraszam również na babkę pomarańczową na piwie, ciasto czekoladowo-pomarańczowe, czy też na pomarańczowy sernik japoński.
Ps. Przy okazji polecam Ci moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziesz przepisy na pyszne domowe ciasta, ciasteczka, babeczki i torty. Książkę możesz kupić w moim sklepie – serdecznie zapraszam.
Przepis na to ciasto znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na ciasta pomarańczowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta pomarańczowe i o pomarańczowym smaku. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Ciasto pomarańczowe to idealne ciasto na długie i zimne zimowe dni. Swoim pomarańczowym smakiem i aromatem doda szaremu dniu włoskiego słońca. Taka babka pomarańczowa smakuje wybornie, a do tego bardzo prosto ją zrobić. W sezonie zimowym, gdy w sklepach jest dużo pomarańczy warto upiec ciasto pomarańczowe dla swojej rodziny. Dzięki pomarańczom ciasto ma piękny kolor i niebywały smak pomarańczy. Przepis na ciasto z pomarańczami jest bardzo łatwy i szybki, więc każdy da radę upiec takie ciasto. Zaraz po upieczeniu w domu unosi się niesamowity aromat. Aż chce się dobrać do niego na gorąco. Wilgotna babka pomarańczowa idealnie smakuje posmarowana pomarańczowym lukrem. Przygotowanie takiego lukru jest niezwykłe proste, warto więc go zrobić i polać ciasto z pomarańczami. Aby zrobić lukier wystarczy wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowym. Prosto, ale za to pysznie. Lukier pomarańczowy możecie wykorzystać również do innych wypieków. Upieczcie koniecznie to pyszne ciasto z czerwonymi pomarańczami, a także wypróbujcie inne moje przepisy na babki oraz na niezwykłe ciasta z owocami z mojego bloga.
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z czerwonymi pomarańczami
Przepis na ciasto z pomarańczami
Pani Beato napewno jest blad w przepisie z maka, zamiast 1 1/4 powinno byc 1 3/4, zauwazylam to w oryginalnym przepisie. Ciasto juz pieklam dawno i jest przepyszne!
Faktycznie Kasia – już poprawiłam :) dziękuję i mów mi po imieniu :)