Ciasto drożdżowe nocne ze śliwkami

Zaktualizowany: 2024 18 kwietnia
ciasto drożdżowe nocne

Przepis na proste ciasto drożdżowe na noc ze śliwkami i kruszonką

Dziś u mnie niezwykłe ciasto drożdżowe nocne. To ciasto jest nocne, bo przez noc robi się zaczyn drożdżowy do ciasta, a rano robimy samo ciasto. Ja swoją drożdżówkę upiekłam z soczystymi śliwkami i chrupiącą słodką kruszonką. Możecie tu również wybrać inne dostępne sezonowo owoce.

nocne ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Jeśli lubicie fajne, puszyste ciasta drożdżowe, to koniecznie zróbcie to ciasto drożdżowe ze śliwkami – na pewno zasmakuje każdemu!

ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe nocne ze śliwkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste drożdżowe ciasto bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką.
4 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
12 hours
Czas całkowity 13 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 24 porcje
Wyposażenie
  • Blaszka 20/30 cm.
Składniki

składniki na drożdżowe ciasto ze śliwkami

składniki na kruszonkę do drożdżówki ze śliwkami

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe ciasto ze śliwkami

  • W dużej misce umieść olej, mleko, cukier i rozkruszone drożdże – możesz wszystko razem zamieszać, ale nie musisz.
    120 ml oleju, 250 ml mleka, 150 g cukru, 30 g świeżych drożdży
  • Miskę przykryj ścierką i odstaw na blat na kilkanaście godzin (np. na noc).
  • Po tym czasie do miski dodaj mąkę i roztrzepane jajka – wymieszaj łyżką lub ręką.
    500 g mąki pszennej, 2 jajka
  • Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki o wielkości około 20/30 cm.
  • Na wierzchu ułóż owoce.
    500-700 g śliwek
  • Przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki razem zmieszaj, tak by lekko się lepiły, ale dalej były dość sypkie.
    5 łyżek masła, 5 łyżek mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 2 łyżki migdałów
  • Kruszonką posyp wierzch ciasta.
  • Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na około 30 minut do napuszenia (jeśli masz mało czasu, to możesz pominąć ten etap).
  • Wstaw blaszkę do zimnego piekarnika i włącz piekarnik na 170 stopni (tryb góra/dół).
  • Piecz przez około godzinę – aż ciasto się ładnie zrumieni, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
  • Po pieczeniu ciasto przestudź.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania, drożdżówka ze śliwkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką – uwagi

Jak już pewnie wiecie bardzo lubię ciasta drożdżowe i wszelkie drożdżowe pyszności :)

Tym razem trochę z lenistwa, a trochę z chęci przetestowania wzięłam się za proste ciasto drożdżowe na noc.

To ciasto, które zajmuje trochę więcej czasu na przygotowanie, ale nie wymaga od Was więcej pracy. Wystarczy pamiętać wieczorem o nastawieniu rozczynu drożdżowego, a rano można już robić ciasto.

ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Jak zrobić nocne ciasto drożdżowe – wskazówki

Otóż takie ciasto robi się trochę inaczej niż tradycyjne ciasto drożdżowe.

W misce umieszcza się mleko. olej, cukier, rozkruszone drożdże i jajka (ja zrezygnowałam z dodawania w tym momencie jajek, gdyż stwierdziłam, że świeże jajka stojące na zewnątrz kilka godzin w połączeniu z panującymi upałami – nie są najlepszym pomysłem).

Niektórzy mieszają te składniki, ale nie jest to jakoś szczególnie wymagane – ja nie mieszałam.

Miskę przykrywa się czystą ściereczką i pozostawia na noc na blacie – ja trochę to zmieniłam – „nastawiłam” miskę rano przed pracą, a ciasto piekłam wieczorem po pracy (nie byłam pewna, czy stanie przez całą noc i połowę dnia, wyjdzie miksturze na dobre).

Po tych kilkunastu godzinach wystarczy dodać do mieszaniny mąkę i jajka (jeśli nie daliście ich wcześniej) – wszystko krótko zamieszać łyżką i już można przełożyć do blaszki – ciasta już się nie wyrasta :)

Jako że sezon śliwkowy z pełni, to swoje ciasto drożdżowe hojnie obłożyłam śliwkami i posypałam migdałową kruszonką.

Ciasto wstawiłam do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączyłam grzanie – drożdże miały trochę więcej czasu na zadziałanie.

Jeśli macie mało czasu, a chcecie sobie upiec pyszne ciasto, to taka nocna drożdżówka jest świetnym rozwiązaniem :)

Przy braku owoców wystarczy do ciasta dodać garść rodzynek, a będzie równie pyszna.

Swoje ciasto piekłam w sporej blaszce – takie mniej więcej 20/33 cm.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne ciasta drożdżowe :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 5 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta drożdżowe pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 22 sierpnia

Podziel się przepisem

1 komenarz

  1. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2014 24 sierpnia w 22:29- Odpowiedz

    Mniam, pyszności :) Fajny pomysł z tym nocnym wyrastaniem :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na ciasto drożdżowe nocne

Dziś mam dla was niezwykły przepis na bardzo proste ciasto drożdżowe. Zabiera ono więcej czasu niż tradycyjne ciasto drożdżowe, ale za to wymaga od was dużo mniej pracy! Bo to jest drożdżowe ciasto bez wyrabiania! Wieczorem dodajemy do dużej miski mokre składniki, drożdże i cukier i tak zostawiamy na całą noc. Rano dodajemy do powstałego rozczynu drożdżowego mąkę oraz jajka i mieszamy krótko łyżką. To jest cała praca przy tym nocnym cieście drożdżowym! Ciasto na drożdżach od razu przekładamy do przygotowanej blaszki, układamy owocowe i posypujemy kruszonką. Jeśli nie chcecie, to możecie zrezygnować z kruszonki, ale ja jestem ogromną orędowniczką kruszonki na cieście i daję ją wszędzie gdzie tylko mogę.

Nocne ciasto na drożdżach przepis

Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na proste ciasto drożdżowe i sprawdźcie jak zrobić drożdżówkę bez wyrabiania. Ta nocna drożdżówka ze śliwkami i kruszonką wychodzi pyszna, a do tego rano musicie ją jedynie upiec. W ten sposób możecie podać ciepłe ciasto drożdżowe już na śniadanie! Przygotujcie ją z ulubionymi owocami albo z dodatkiem rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto drożdżowe nocne będzie równie smaczne z takimi dodatkami. Jeśli lubicie to możecie dodać do ciasta ulubiony aromat. Świetnie tu będzie pasował aromat pomarańczowy lub na przykład migdałowy. Szczególnie jeśli zrobicie kruszonkę migdałową z dodatkiem mielonych migdałów. Jeśli jednak nie macie migdałów i z nich rezygnujecie, to dodajcie do kruszonki trochę więcej mąki.

Przepis nocna drożdżówka

Nocne ciasto, które robi się praktycznie samo, to świetny pomysł dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Albo dla osób, które mają mało czasu na pieczenie ciasta. To ciasto drożdżowe robi się praktycznie samo. My musimy jedynie wrzucić składniki do miski, przykryć ją i zostawić tak na kilkanaście godzin, aby zadziała magia drożdży. Takie proste i nieskomplikowane ciasto bez wyrabiania to przepis o którym warto pamiętać. Możecie je także przygotować rano i upiec po powrocie z pracy. Sami zdecydujcie co jest dla was wygodniejsze. A jeśli macie czas to upieczcie pyszne kruche ciasto ze śliwkami :)