Ciasto drożdżowe z bakaliami
Przepis na świąteczne ciasto drożdżowe pełne bakalii
Zapraszam dziś na rewelacyjne ciasto drożdżowe z bakaliami. Suszonych owoców jest tu tak dużo, że można powiedzieć że to drożdżowy keks. Każdy kęs smakuje wybornie, a ciasto pęknie się prezentuje. Gorąco polecam na święta i nie tylko.
Spis treści
Ciasto drożdżowe z bakaliami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta drożdżowe to w te święta upiecz taki drożdżowy keks pełen suszonych owoców.
Ciasto drożdżowe z bakaliami przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 26 cm.
Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru (- pół szklanki )
- 1 opakowanie cukru waniliowego (- małe)
- 6 żółtek (- u mnie z jajek L)
- 200 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego )
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych fig
- 100 g suszonych moreli
- 100 g suszonych daktyli
- po 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- skórka otarta z jednej cytryny
Instrukcja
- Mleko lekko podgrzej do letniej temperatury, drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej letnim mlekiem, rozmieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka, 50 g świeżych drożdży
- W dużej misie umieść mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny.500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, skórka otarta z jednej cytryny, 6 żółtek
- Dodaj rozczyn drożdżowy, przestudzone masło i wyrób ciasto (ja to robiłam mikserem).200 g masła
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 60 minut do wyrośnięcia.
- Przygotuj w tym czasie bakalie – figi, morele i daktyle pokrój w paseczki.100 g suszonych fig, 100 g suszonych moreli, 100 g suszonych daktyli
- Gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie dodaj do niego wszystkie bakalie i ponownie zagnieć.100 g rodzynek, po 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- Włóż do przygotowanej foremki (wysmarowanej tłuszczem), przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny.
- Ciasto po wyrośnięciu wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę 180 stopni (góra/dół) i piecz przez około 50 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
- Możesz go polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny ajerkoniaku (lub w wersji bezalkoholowej – wody).
Notatki
Prywatne
Keks drożdżowy – uwagi
Wielkimi krokami zbliżają się święta i już powoli trzeba zacząć myśleć o świątecznych wypiekach.
Chciałam Wam dziś zaproponować drożdżowe ciasto z bakaliami – bardzo łatwe do wykonania, a do tego bardzo smaczne. Według mnie śmiało może konkurować ze świątecznym keksem :)
Podany przepis jest na tortownicę o średnicy 26-28 cm.
Ps.
Przy okazji polecam inne moje przepisy na Boże Narodzenie – na pewno znajdziesz tu coś dla siebie.
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne drożdżowe ciasta idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
5 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Za duzo drozdży, wystarczy 50 g
To stary niemiecki przepis, kiedyś drożdży używano dużo więcej niż robimy to aktualnie. Pamiętam jak moja mama też zużywała kostkę drożdży na ciasto :)
Świetny przepis, na pewno zagości w mojej kuchni na dlugo. Musiałem podsypać trochę więcej mąki bo chyba szklanka szklance nie równa ale ciasto pyszne, rosło jak szalone aż musiałem podzielić na dwie blachy, wyglądem przypominało mi Panetonne stąd zdecydowałem się na ten przepis i był to zdecydowanie strzał w 10. Następnym razem na górę dam jeszcze kruszonkę :)
Na zdjęciach wygląda dość sucho ? Może dodać troszkę oleju do ciasta ?
Ja wolę dodawać do ciast drożdżowych masło, ale jeśli wolisz olej, to możesz użyć olej. Ciasto nie było suche po upieczeniu, ale jak to ciasta drożdżowe zaczęło potem podsychać.