Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Zaktualizowany: 2023 23 maja
drożdżowe z rabarbarem_6

Przepis na drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem to wyjątkowy przysmak, który pachnie tak jakby robiła je babcia. To proste i tradycyjne ciasto, które jest delikatne i puszyste dzięki dodatkowi drożdży. Soczyste kawałki rabarbaru dodają mu wyrazistego smaku i przyjemnej kwasowości. A na wierzchu znajduje się słodka i chrupiąca kruszonka, która dodaje ciastu niepowtarzalnego charakteru. To doskonały wybór na rodzinne spotkania przy kawie.

ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i pyszne ciasta drożdżowe, to upiec tą drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką. Będzie idealna do kawy czy też herbaty.

drożdżowe z rabarbarem 8

Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe ciasto z rabarbarem i chrupiącą słodką kruszonką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
1 hour 20 minut
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 14
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy 26 cm, albo prostokątna foremka około 24/24 cm. Ja piekłam w długiej foremce 10/30 cm i ciasto ledwo się zmieściło.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe

składniki na rabarbar:

składniki na kruszonkę do drożdżówki

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

  • Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 1 cm, dodaj do niego cukier i cynamon, wymieszaj i odstaw.
    400 g rabarbaru, 30 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
  • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i letnie mleko, zamieszaj. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę, żółtka, jajko, cukier, rozpuszczone masło i cynamon.
    500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 60 g masła, 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie zagnieć, dodaj do niego połowę rabarbaru i zagnieć razem.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Na wierzch wyłóż pozostały rabarbar.
  • Składniki kruszonki zagnieć razem i wyłóż na rabarbar.
    6 łyżek masła, 6 łyżek mąki pszennej, 4 łyżki cukru
  • Wstaw ciasto do zimnego piekarnika, włącz piekarnik i nastaw temperaturę na 170 stopni (z termoobiegiem).
  • Piecz około 45-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z rabarbarem i kruszonką, drożdżówka z rabarbarem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto drożdżowe z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką – uwagi

Czasami nie ma nic lepszego niż proste ciasto drożdżowe z kruszonką, a że mamy sezon na rabarbar, to ja swoje zrobiłam właśnie z dodatkiem rabarbaru.

Do ciasta dodałam cynamon, który rewelacyjnie komponuje się z rabarbarem, pachnie nieziemsko przy pieczeniu, a dodatkowo nadaje ciastu lekko brązowy kolor :)

Ja swoje ciasto drożdżowe z rabarbarem upiekłam w dużej foremce keksowej (takiej o długości 30 cm).

Ciacho rosło jak szalone i spora część kruszonki mi spadła z ciasta (nie ma strachu zjadłam ją jako crumble, zanim reszta rodziny się zorientowała ;)).

Dlatego polecam upieczenie ciasta w tortownicy o średnicy 26 cm, albo w blaszce kwadratowej/prostokątnej.

Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

drożdżowe z rabarbarem_7

Przepis własny.

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

Jeśli uwielbiacie ciasta drożdżowe, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2015 18 maja

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2015 18 maja w 23:12- Odpowiedz

    Dziękuję, spróbuj koniecznie :)

  2. 650f31bb15ae028660ba942c8f9723e3?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2015 18 maja w 16:56- Odpowiedz

    Przepięknie wygląda. Już od dłuższego czasu zbieram się za upieczenie takiej drożdżówki!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy