Ciasto dyniowe z czekoladą

Zaktualizowany: 2023 31 sierpnia
ciasto dyniowe z czekoladą

Przepis na pyszne ciasto dyniowo-czekoladowe

Upiecz dziś ze mną najlepsze ciasto dyniowe z czekoladą. To ciasto jest cudownie aromatyczne – za sprawą korzennych przypraw i fajnie czekoladowe. Do tego puree z dyni dodane do ciasta sprawia, że ma ono fajną wilgotność i niepowtarzalny smak. To ciasto dyniowe idealne na jesienne pochmurne dni, bo poprawia humor już po pierwszym kęsie.

ciasto z dynią i czekoladą

Ciasto dyniowe z czekoladą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta dyniowe, to koniecznie upiecz to pyszne i cudnie czekoladowe ciasto. Wszyscy je pokochają!

ciasto dyniowe z czekoladą

Ciasto dyniowe z czekoladą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo smaczne, wilgotne ciasto czekoladowe z dynią o lekkim piernikowym aromacie.
4.50 z 12 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 1 hour 10 minut
Czas całkowity 1 hour 25 minut
Porcje 10 porcji
Kalorie 287 kcal
Wyposażenie
  • Forma keksowa o długości około 25 cm.
Składniki

składniki na ciasto dyniowe z czekoladą

  • 220 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej )
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 150 g cukru kryształu (- 3/4 szklanki)
  • 100 g cukru trzcinowego (- 1/2 szklanki)
  • 340 g puree z dyni (- gęstego, odsączonego z nadmiaru wody)
  • 120 ml oleju
  • 60 ml mleka
  • 100 g czekolady (posiekanej – użyłam deserową)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto dyniowe z czekoladą

  • W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki – oprócz cukru.
    220 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków, 3/4 łyżeczki soli
  • W drugiej misce zmieszaj razem puree z dyni, jajka, olej, mleko i obydwa cukry.
    2 jajka, 150 g cukru kryształu, 100 g cukru trzcinowego, 340 g puree z dyni, 120 ml oleju, 60 ml mleka
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łopatką.
  • Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
    100 g czekolady
  • Przelej ciasto do formy keksowej o długości min. 25 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 60-70 minut – do suchego patyczka (mniej więcej w połowie pieczenia możesz ciasto przykryć folią aluminiową, aby ciasto się za bardzo nie spiekło).
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 287kcalWeglowodany: 52gBiałko: 4.7gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe czekolada, dynia, gorzka czekolada
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto dyniowe z czekoladą

Dyniowe ciasto z czekoladą – uwagi

Zapraszam na przepyszne, bardzo proste i szybkie ciasto dyniowe z czekoladą (poniżej znajdziecie filmik z robienia tego ciasta, to sami się naocznie przekonacie jak jest proste).

Nie dość, że proste i szybkie, to do tego pyszne i wilgotne, a do tego jakby nie było – z warzywem :D

Możecie podać je dzieciom i nie będą protestować – wierzcie  mi na słowo.

A mój mąż jak zjadł to czekoladowe ciasto z dynią, to powiedział – smaczny piernik – także ten tego – brać, bo dobre!

Zamiast przypraw podanych w przepisie możecie użyć 1 łyżeczkę mielonego cynamonu i dwie łyżeczki przyprawy do piernika.

Będziecie do niego potrzebować puree z dyni – teraz na blogu znajdziecie już dokładny przepis na puree z dyni – na dodatek z filmem – na przygotowanie domowego puree, więc koniecznie tam zajrzyjcie.

A jak już zrobicie sobie zapas puree, to wtedy możecie upiec sobie jeszcze dyniowe ciasto fit, ciasto dyniowo-pomarańczowe, albo drożdżowe ciasto dyniowe :)

ciasto dyniowe z czekoladą
Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.50 z 12 ocen
Postaw mi kawę
wilgotne ciasto czekoladowe pachnące cynamonem
ciasto dyniowe z czekoladą

Inspiracja.

Polecane przepisy na ciasta z dynią

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na aromatyczne ciasta dyniowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 20 października

Podziel się przepisem

19 komentarzy

  1. d2e706b5f7c277e08921fb52de7b8416?s=54&d=mm&r=g
    Kornelia 2022 17 października w 09:05- Odpowiedz

    Według mnie za dużo tłuszczu w przepisie i przez to wyszedł za mokry

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 17 października w 10:59- Odpowiedz

      Hmm, pół szklanki oleju to nie jest dużo tłuszczu. Wilgotność to raczej od puree z dyni była – czy puree było bardziej suche, czy mokre?

  2. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Majka 2021 5 października w 09:29- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Ciasto przepyszne Puszyste, długo utrzymuje świeżość.

  3. 2b2498c73d71083afcf3fefc96b39b73?s=54&d=mm&r=g
    Lidia 2021 1 października w 21:30- Odpowiedz

    Jest pyszny będzie często królować na moim stole.

  4. 2b2498c73d71083afcf3fefc96b39b73?s=54&d=mm&r=g
    Lidia 2021 30 września w 14:36- Odpowiedz

    Czy można użyć mniej cukru

  5. 2b2498c73d71083afcf3fefc96b39b73?s=54&d=mm&r=g
    Lidia 2021 30 września w 14:20- Odpowiedz

    Mam pytanie czy można zmniejszyć ilość cukru

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 30 września w 14:51- Odpowiedz

      pewnie, ja często zmniejszam ilość cukru w przepisach

  6. c3d9c5350d02077cbbd6eb8931085d26?s=54&d=mm&r=g
    Dominika 2021 18 września w 12:44- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Jaki pyszny placek mniam mniam. Wilgotny puszysty rewelacja Upiekłam z dwóch porcji bo jedna to by była tylko na podrażnienie podniebienia ciepły i połowa blaszki zniknęła w mgnieniu oka polecam i dziękuję za pyszny przepis i do tego ekspresowy w wykonaniu. Super

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 18 września w 13:32- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że ciasto tak smakowało :) miłego dnia :)

  7. a6653291aa26d9f7892248caa3139348?s=54&d=mm&r=g
    Mal 2019 31 października w 21:38- Odpowiedz

    Co z proszkiem do pieczenia?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 2 listopada w 19:16- Odpowiedz

      Nie ma tu proszku do pieczenia, używamy sodę – 1 łyżeczkę. Jeśli nie masz sody, to wtedy użyj 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia.

  8. 3ef53be85dda7d2e14e1a6edc712b049?s=54&d=mm&r=g
    Julia Nowakowska 2017 18 listopada w 23:31- Odpowiedz

    to ciasto jest cudowne! Kolejny idealny wypiek, dziękuję Beato:)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 19 listopada w 08:48- Odpowiedz

      Cieszę się bardzo Julia, że ci smakowało :)

  9. cf37ea38dca79bea45f2039e6987936e?s=54&d=mm&r=g
    Gosia www.rabarbarowo.pl 2017 20 października w 17:55- Odpowiedz

    Wspaniałe ciacho, mam teraz ochotę <3

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 20 października w 18:45- Odpowiedz

      Ja już obiecałam siostrze :)

  10. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 20 października w 15:56- Odpowiedz

    Z czekoladą do takiego ciasta trafiłaś idealnie :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 20 października w 16:23- Odpowiedz

      :)

  11. dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
    wypiekibeaty 2017 20 października w 14:01- Odpowiedz

    Też tak uważam – the best :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy