Ciasto dyniowe z nutą pomarańczową
Przepis na ciasto dyniowo-pomarańczowe
Przygotujcie dziś ze mną niezwykle proste i szybkie ciasto dyniowe z pomarańczą. To ciasto zrobione jest dla odmiany nie z puree z dyni, ale ze świeżej dyni startej na drobnej tarce. Dzięki temu ciasto jest niezwykle wilgotne, a jednocześnie zachowuje swoją puszystość. Pomarańcza dodaje mu niezwykłego smaku i aromatu i sprawia, że smakuje wybornie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Spis treści
Ciasto dyniowe z pomarańczą – przepis krok po kroku
Tej jesieni upiecz koniecznie takie aromatyczne, pyszne i wilgotne dyniowe ciasto pachnące cynamonem i pomarańczami. Jestem przekonana, że to ciasto zasmakuje każdemu!
Ciasto dyniowe z nutą pomarańczową przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto dyniowe
- 2 jajka (- rozmiar L)
- 1 szklanka cukru (- 200 g (możecie też użyć cukru trzcinowego))
- 150 ml oleju ((mniej więcej 3/4 szklanki))
- 200 g dyni
- 200 g mąki pszennej (- niecałe 1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g orzechów włoskich (rozdrobnionych (można z nich zrezygnować, albo zastąpić innymi orzechami))
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
składniki na lukier pomarańczowy do ciasta dyniowego
- 1 szklanka cukru pudru (- 150 g)
- około 4 łyżki soku pomarańczowego (- do konsystencji)
- ewentualnie skórka otarta z pomarańczy
Instrukcja
Jak zrobić ciasto dyniowe z cynamonem i pomarańczą
- Dynię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.200 g dyni
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę,2 jajka, 1 szklanka cukru
- Dodaj olej, skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy.150 ml oleju, skórka starta z połowy pomarańczy, 2-3 łyżki soku z pomarańczy
- Dodawaj po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu
- Na koniec dodaj tartą dynię i posiekane orzechy (jeśli używasz) – wymieszaj łyżką.200 g dyni, 50 g orzechów włoskich
- Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
- Ostudzone ciasto polej lukrem.
Jak zrobić lukier pomarańczowy na ciasto dyniowe
- Zmieszaj razem cukier puder i sok z pomarańczy – sok dodawaj stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.1 szklanka cukru pudru, około 4 łyżki soku pomarańczowego, ewentualnie skórka otarta z pomarańczy
- Polej nim ciasto, a na wierzch możesz zetrzeć jeszcze trochę skórki pomarańczowej.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Dyniowe ciasto z pomarańczą – uwagi
Była wcześniej tarta dyniowa z toffi, a teraz pora na dużo prostsze i mniej czasochłonne do wykonania ciasto z dynią i pomarańczą.
Wystarczy ją tylko zetrzeć na drobnej tarce, nie trzeba gotować, odsączyć, ubijać itp.
Prosto, ale za to bardzo smacznie :)
Ciasto dzięki dyni jest wilgotne, więc może postać dłużej i nie wyschnie (zapobiega też temu polany po wierzchu lukier pomarańczowy).
Dzięki dodatkowi cynamonu i pomarańczy ciasto z dynią zyskuje wspaniały smak – sami się przekonajcie!
Jeśli lubicie, to możecie dodać do ciasta posiekane orzechy, albo trochę rodzynek.
Zamiast lukru możecie ciasto dyniowe posypać samym cukrem pudrem – i tak będzie smakowite!
Jak zrobić ciasto dyniowo-pomarańczowe – wskazówki
Zacznijcie od dyni – obierzcie ją ze skórki – możecie to zrobić nożykiem szczelinowym i zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Jeśli dynia wytworzy sok, to przed dodaniem dyni do ciasta możecie ją lekko odcisnąć w dłoniach.
Jajka zmiksujcie z cukrem aż będą bardzo puszyste i prawie białe.
Zetrzyjcie tarką skórkę z pomarańczy i wyciśnijcie sok z połowy pomarańczy.
Dodajcie skórkę, sok i olej do jajek i krótko zmiksujcie.
Teraz wystarczy dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jeśli nie macie sody oczyszczonej, to użyjcie w sumie 2 lekko czubatych łyżeczek proszku do pieczenia.
Na koniec dodajcie tartą dynię i jeśli używacie – posiekane orzechy lub rodzynki – teraz wystarczy ciasto wymieszać łyżką.
Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy :)
Podaję tu wam przepis na małą foremkę o średnicy około 22 cm.
Możecie też zrobić z tego ciasta babeczki :)
Wystarczy ciasto rozlać do papilotek i piec trochę krócej niż przewiduje przepis (około 20-25 minut) :)
Zresztą wszystkie przepisy na babeczki możecie wykorzystać do upieczenia zwykłego ciasta – wtedy zmieńcie czas pieczenia.
Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało to ciasto dyniowe z pomarańczą.
Ps.
Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 przepisów na pyszne i proste słodkie wypieki idealne na różne okazje i nie tylko!
A tu moje pierwsze zdjęcia tego ciasta dyniowo-pomarańczowego :)
Polecane przepisy na ciasta z dynią
Jeśli lubisz ciasta z dynią i słodkie wypieki dyniowe, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy z wykorzystaniem tego pysznego warzywa. Tu polecam między innymi takie przepisy: