Ciasto z jabłkami i ricottą
Przepis na proste ciasto z ricottą i jabłkami
Zapraszam dziś na pyszne i proste włoskie ciasto z jabłkami i ricottą. To ciasto dzięki dodatkowi serka ricotta bezpośrednio do ciasta zyskuje nie tylko na smaku, ale również na fajnej wilgotności. Samo jabłko starte wcześniej ta tarce nie jest może widoczne na pierwszy rzut oka, ale sprawia, że ciasto smakuje wyśmienicie i długo zachowuje świeżość. Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasto z jabłkami i ricottą przepis krok po kroku
Jeśli lubicie smakowite i wilgotne ciasta, to spróbujcie tego ciasta z tartym jabłkiem i serkiem ricotta.
Ciasto z jabłkami i ricottą przepis
Wyposażenie
- Podaję przepis na formę 22-24 cm.
Składniki
składniki na ciasto z jabłkiem i ricottą
- 170 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
- 3 jajka ((użyłam rozmiar L))
- 190 g mąki pszennej (- 1 i niepełna 1/3 szklanki)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 250 g serka ricotta (może też być inny lekki i puszysty twarożek – najlepiej w temperaturze pokojowej)
- 1 jabłko (starte na grubych oczkach (moje ważyło w całości 250 g))
- skórka starta z cytryny
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z ricottą i jabłkiem
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.170 g masła, 200 g cukru pudru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i solą.190 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1 łyżka proszku do pieczenia
- Skórkę z cytryny wymieszaj z tartym jabłkiem (jabłko ścierałam bez skórki).skórka starta z cytryny, 1 jabłko
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym dodaj łyżkę mąki.3 jajka
- Dodaj serek ricotta, jabłko i resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.250 g serka ricotta
- Przelej ciasto do formy o wielkości 22-24 cm.
- Piecz w 190 stopniach przez około 30-35 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Włoskie ciasto z ricottą i jabłkiem – uwagi
Lubię takie proste ciasta, jak to ciasto z jabłkami i ricottą.
Proste, szybkie i do tego smaczne – idealne zarówno do kawy, jak i herbaty, czy też kubka kakao.
Ciasto dzięki tartym jabłkom i serkowi ricotta jest bardzo wilgotne i nie wysycha.
To jeden z przepisów kuchni włoskiej (co nie zaskakuje, jeśli się widzi ricottę w składnikach ;)), a włoskie przepisy są proste i łatwe do wykonania.
Jeśli lubicie włoską kuchnię, to wypróbujcie ten przepis.
Zapraszam was również do sprawdzenia przepisów na ciasteczka pomarańczowe z ricottą (idealne na święta Bożego Narodzenia), na sernik z ricotty, albo na wielkanocne ciasto włoskie.
Przepis na ciasto znalazłam na tej stronie.
Polecane przepisy na ciasta z ricottą
Zobaczcie również inne moje przepisy na słodkie wypieki z serkiem ricotta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
4 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Upiekłam wczoraj, ale niestety wyszedł mi zakalec. Może dlatego, że z podanych składników upiekłam w mniejszej tortownicy, 21 cm. Ciasto piekło się około 40 min. w temperaturze 180 stopni (źle spojrzałam na przepis :P ). Nie wiem, czy różnica 10 stopni mogła spowodować zakalca? W każdym razie ciasto bardzo dobre w smaku, tylko coś mi nie wyszło niestety :P
400F to nie jest 190°C! 204,4°C temu odpowiada.
Nie wiem co jeszcze jest nie tak ale po 35 min. w takiej temp. jest mokre w środku i przypieczone z werzchu. Coś tu jest nie tak z tym przepisem… :(
Ja piekłam to ciasto w 190 stopniach i wyszło mi jak na zdjęciach.
Ciasto na ricottcie zyskuje na super strukturze :)