Ciasto z jabłkami i ricottą

Zaktualizowany: 2023 2 sierpnia
ciasto z ricottą

Przepis na proste ciasto z ricottą i jabłkami

Zapraszam dziś na pyszne i proste włoskie ciasto z jabłkami i ricottą. To ciasto dzięki dodatkowi serka ricotta bezpośrednio do ciasta zyskuje nie tylko na smaku, ale również na fajnej wilgotności. Samo jabłko starte wcześniej ta tarce nie jest może widoczne na pierwszy rzut oka, ale sprawia, że ciasto smakuje wyśmienicie i długo zachowuje świeżość. Gorąco polecam!

jabłecznik

Ciasto z jabłkami i ricottą przepis krok po kroku

Jeśli lubicie smakowite i wilgotne ciasta, to spróbujcie tego ciasta z tartym jabłkiem i serkiem ricotta.

proste ciasto z owocami podane z borówkami i cukrem pudrem oraz kawą

Ciasto z jabłkami i ricottą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne wilgotne ciasto z tartym jabłkiem i twarożkiem.
4.16 z 20 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 1 hour 5 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 274 kcal
Wyposażenie
  • Podaję przepis na formę 22-24 cm.
Składniki

składniki na ciasto z jabłkiem i ricottą

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z ricottą i jabłkiem

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    170 g masła, 200 g cukru pudru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i solą.
    190 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Skórkę z cytryny wymieszaj z tartym jabłkiem (jabłko ścierałam bez skórki).
    skórka starta z cytryny, 1 jabłko
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym dodaj łyżkę mąki.
    3 jajka
  • Dodaj serek ricotta, jabłko i resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
    250 g serka ricotta
  • Przelej ciasto do formy o wielkości 22-24 cm.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 30-35 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 274kcalWeglowodany: 32gBiałko: 4.96gTłuszcz: 14.6gBłonnik: 0.9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z ricottą

Włoskie ciasto z ricottą i jabłkiem – uwagi

Lubię takie proste ciasta, jak to ciasto z jabłkami i ricottą.

Proste, szybkie i do tego smaczne – idealne zarówno do kawy, jak i herbaty, czy też kubka kakao.

Ciasto dzięki tartym jabłkom i serkowi ricotta jest bardzo wilgotne i nie wysycha.

To jeden z przepisów kuchni włoskiej (co nie zaskakuje, jeśli się widzi ricottę w składnikach ;)), a włoskie przepisy są proste i łatwe do wykonania.

Jeśli lubicie włoską kuchnię, to wypróbujcie ten przepis.

Zapraszam was również do sprawdzenia przepisów na ciasteczka pomarańczowe z ricottą (idealne na święta Bożego Narodzenia), na sernik z ricotty, albo na wielkanocne ciasto włoskie.

Przepis na ciasto znalazłam na tej stronie.

proste ciasto z jabłkami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.16 z 20 ocen
Postaw mi kawę
szarlotka
ciasto z jabłkami i ricottą
proste ciasto z tartymi jabłkami posypane cukrem pudrem podane z borówkami amerykańskimi

Polecane przepisy na ciasta z ricottą

Zobaczcie również inne moje przepisy na słodkie wypieki z serkiem ricotta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 25 sierpnia

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. c8ee208057a6eef57bcb9332bcfb3e80?s=54&d=mm&r=g
    Dalia Rozalia 2021 17 września w 08:12- Odpowiedz

    Upiekłam wczoraj, ale niestety wyszedł mi zakalec. Może dlatego, że z podanych składników upiekłam w mniejszej tortownicy, 21 cm. Ciasto piekło się około 40 min. w temperaturze 180 stopni (źle spojrzałam na przepis :P ). Nie wiem, czy różnica 10 stopni mogła spowodować zakalca? W każdym razie ciasto bardzo dobre w smaku, tylko coś mi nie wyszło niestety :P

  2. 50757fe01ea25aa53ca84bab3004371c?s=54&d=mm&r=g
    Angelika 2021 1 stycznia w 14:54- Odpowiedz

    400F to nie jest 190°C! 204,4°C temu odpowiada.
    Nie wiem co jeszcze jest nie tak ale po 35 min. w takiej temp. jest mokre w środku i przypieczone z werzchu. Coś tu jest nie tak z tym przepisem… :(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 1 stycznia w 16:10- Odpowiedz

      Ja piekłam to ciasto w 190 stopniach i wyszło mi jak na zdjęciach.

  3. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 25 sierpnia w 19:06- Odpowiedz

    Ciasto na ricottcie zyskuje na super strukturze :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy