Ciasto kajmakowe z kruszonką
Przepis na kajmakowe ciasto z kruszonką
Ciasto kajmakowe z kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne ciasto połączone z intensywnym smakiem kajmaku i chrupiącą kruszonką, tworzy doskonałą kompozycję dla miłośników słodkich przyjemności. To prosty, ale wyjątkowy przepis, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję, od rodzinnych spotkań po uroczyste przyjęcia. Przygotowanie tego ciasta w domu daje również możliwość dostosowania składników do własnych upodobań i eksperymentowania z dodatkami. Przygotuj to pyszne ciasto już dziś i rozkoszuj się niezapomnianym smakiem!
Spis treści
Ciasto kajmakowe z kruszonką przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta z chrupiącą i słodką kruszonką, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto kajmakowe z kruszonką przepis
Wyposażenie
- Foremka o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto kajmakowe
- 150 g masy kajmakowej ((około 5 łyżek))
- 0,5 szklanki oleju (120 ml)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1/3 szklanki cukru (70 g)
- 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml maślanki (lub jogurtu naturalnego)
składniki na kruszonkę
- 0,5 szklanki mąki pszennej (75 g)
- 1/4 szklanki cukru (użyłam trzcinowy – 50 g )
- 60 ml oleju
- kilka sztuk krówek (rozdrobnionych – można pominąc)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto kajmakowe z kruszonką krok po kroku
- Zmiksuj masę kajmakową razem z olejem i cukrem.150 g masy kajmakowej, 0,5 szklanki oleju, 1/3 szklanki cukru
- Dodaj pojedynczo jajka i dokładnie zmiksuj.2 jajka
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj masy na zmianę z maślanką.1,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 120 ml maślanki
- Wlej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
- Składniki kruszonki (oprócz cukierków) połącz razem i wysyp na ciasto, po wierzchu posyp rozdrobnionymi krówkami.0,5 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 60 ml oleju, kilka sztuk krówek
- Piecz ciasto w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
Prywatne
Ciasto z kajmakiem i kruszonką – uwagi
Po moim snickersowym brownie zostało mi pół puszki masy kajmakowej, niewiele myśląc wykorzystałam ją do następnego ciasta. Upiekłam bardzo proste, a jednocześnie pyszne i mocno karmelowe w smaku ciasto – idealne do popołudniowej kawki lub herbaty. Dla podkręcenia smaku dodałam do niego kruszonkę oraz rozdrobnione cukierki krówki. Takie ciasta uwielbiam – szybkie, proste a jednocześnie bardzo smakowite.
Ps. Zobaczcie jak się mi super trzyma mój jesienny wrzos :)
Zachęcam was również do wypróbowania moich ciast drożdżowych idealnych z kruszonką :)
Polecane ciasto z kruszonką
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z kruszonką. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
8 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Witam,
Czy wyjdzie to ciasto z maki jaglanej ?
Czy czas pieczenia się zmieni ?
Robiłam ze zwykłej maki i wyszło obłędne :-)
Nie piekłam go z tą mąką, więc trudno mi powiedzieć. Musisz spróbować i dać znać jak wyszło.
Hej, wyrosło pięknie, ale moim zdaniem mało kajmakowe przy tej ilości kajmaku. Ciekawe czy mizna dać go więcej i czy wtedy wyrosnie tez tak idealnie? Pozdrawiam, dzieki za przepis :)
Możesz spróbować, tylko możliwe, że będziesz musiała dodać trochę więcej mąki.
Jaka ilosc skladnikow na forme srednicy 24cm ?
Kruszonka wygląda genialnie! Bardzo podoba mi się pomysł z pokruszonymi krówkami – świetnie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują ;)
Ciasto wygląda obłędnie. Pięknie zdjęcia.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Noo muszę przyznać, że wygląda niesamowicie apetycznie! :D