Ciasto kokosowe fit
Przepis na bezglutenowe kokosowe ciasto z owocami
Dziś zapraszam Was na ciasto kokosowe fit. A dlaczego to ciasto jest fit? Bo przede wszystkim ma mało kalorii. Do tego to ciasto zrobione jest na mące kokosowej i jest bezglutenowe. Jeśli więc jesteście na diecie bezglutenowej, albo na diecie redukcyjnej, to ten przepis na bezglutenowe ciasto kokosowe z brzoskwiniami jest właśnie dla was!
Spis treści
Ciasto kokosowe fit przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepis na lekkie bezglutenowe ciasto z owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto kokosowe bez glutenu przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na bezglutenowe ciasto kokosowe z brzoskwiniami
- 6 jajek (- u mnie rozmiar L)
- 75 g mąki kokosowej
- 60 ml oleju kokosowego ( lub oliwy z oliwek)
- 2 czubate łyżki cukru kokosowego ( lub miodu (jeśli lubisz słodkie ciasta, to musisz dać więcej))
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego – można zastąpić mniej więcej 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej)
- owoce ( – u mnie 3 nieduże brzoskwinie)
- 2 łyżki wiórek kokosowych ( – do posypania po wierzchu)
Instrukcja
Jak zrobić kokosowe ciasto bez glutenu
- Jajka zmiksuj na puszystą masę z cukrem.6 jajek, 2 czubate łyżki cukru kokosowego
- Mąkę przesiej przez sito razem proszkiem do pieczenia75 g mąki kokosowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do jajek dodaj mąkę i olej, krótko zmiksuj.60 ml oleju kokosowego
- Przełóż ciasto do foremki o średnicy max 22 cm – na wierzchu ułóż pokrojone owoce i posyp całość wiórkami kokosowymi.owoce, 2 łyżki wiórek kokosowych
- Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut – do suchego patyczka.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kokosowe ciasto bez glutenu – uwagi
To kokosowe ciasto z brzoskwiniami jest faktycznie fit :)
Nie dość, że fit, to jeszcze zdrowe, smaczne i bezglutenowe.
A – i ma naprawdę mało kalorii – taki jeden trójkącik ze zdjęcia to około 170 kcal – fajnie prawda?
Przepis na to ciasto na mące kokosowej wypatrzyłam u Kingi Paruzel i szybciutko wypróbowałam, bo szukałam właśnie fajnego przepisu z tą mąką:)
Oprócz mąki kokosowej użyłam dodatkowo olej kokosowy, cukier kokosowy i wiórki kokosowe – ciasto wyszło meeeeega kokosowe. Lekkie, tylko delikatnie słodkie – jeśli lubicie słodkie wypieki, to zdecydowanie musicie dosłodzić.
Jeśli nie macie oleju kokosowego, to możecie zastąpić go oliwą z oliwek albo olejem, a zamiast cukru kokosowego możecie użyć miód lub inny „dosładzacz” (np. syrop z agawy).
Podaję przepis na foremkę o średnicy 22 cm.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy bezglutenowe – znajdziecie tam na pewno coś dla siebie :)
Polecane przepisy na bezglutenowe wypieki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkie wypieki bez glutenu. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
u mnie tez dziś kokosowo, ale za sprawą sernika:)
Choć nie ukrywam, że skusiłabym się z wielką przyjemnością na kawałek tego ciasta;)
Mmmm, sernik kokosowy :)