Ciasto makowa panienka
Przepis na ciasto makowa panienka z wiśniami
Dziś mam dla Was przepis na ciasto idealne na imprezy i święta, bo to ciasto na dużą blachę, więc bardzo podzielne. Ciasto makowa panienka, to lekkie i puszyste ciasto makowe z wiórkami kokosowymi przełożone kremem śmietankowym i wiśniami w żelu. Wszystkie składniki doskonale się ze sobą komponują i tworzą pyszne ciasto, które zasmakuje każdemu. Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasto makowa panienka przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto z kremem, które zachwyci wszystkich bliskich i gości, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto makowa panienka przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
składniki na ciasto makowo-kokosowe:
składniki na wiśnie w żelu
- 500 g wiśni ((użyłam mrożone – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać))
- 100 g cukru
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody
składniki na krem śmietanowy do ciasta
- 500 g śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 500 g serka mascarpone (schłodzony)
- 100 g białej czekolady
- sok z jednej cytryny
składniki na poncz do nasączenia ciasta
- 2 łyżeczki cukru
- sok z połowy cytryny
- około 500 ml wody (ciepłej )
składniki na polewę czekoladową do ciasta makowa panienka
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- wiórki kokosowe (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z makiem i kokosem:
- Białka zmiksuj na puszystą masę, dodaj do nich stopniowo cukier i miksuj, aż piana będzie gęsta i lśniąca.8 białek, 100 g cukru
- Mak zmieszaj z wiórkami kokosowymi i mielonymi migdałami (jeśli nie masz mielonych migdałów, to zmiksuj blenderem całe migdały na drobny proszek).150 g maku, 100 g migdałów, 100 g wiórek kokosowych
- Bo ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj, wsyp suche składniki i zmiksuj na wolnych obrotach.8 żółtek
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 27/36 cm.
- Piecz w 170 stopniach przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź, a następnie przetnij wzdłuż na dwa blaty.
Jak zrobić poncz do nasączenia ciasta
- Wymieszaj razem składniki ponczu i odstaw do wystudzenia, jeśli jest za ciepły.sok z połowy cytryny, około 500 ml wody, 2 łyżeczki cukru
Jak zrobić wiśnie w żelu
- Wiśnie włóż do rondelka – jeśli używasz mrożone owoce, to dodaj trochę wody – maksymalnie pół szklanki – oraz cukier.500 g wiśni, 1/4 szklanki wody, 100 g cukru
- Zagotuj całość.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niedużej ilości wody, a następnie dodaj do wiśni – całość energicznie wymieszaj i odstaw do zupełnego wystudzenia.2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić krem śmietankowy do ciasta
- Białą czekoladę rozpuść razem ze 100 ml śmietany kremówki – lekko przestudź.100 g białej czekolady
- Do serka mascarpone dodaj przestudzoną czekoladę oraz sok z cytryny – zmiksuj.500 g serka mascarpone
- Ubij na sztywno pozostałą śmietanę kremówkę, a następnie połącz ją z serkiem mascarpone.500 g śmietany kremówki
Ciasto makowa panienka – wykończenie:
- Spodni blat ciasta nasącz ponczem, wyłóż na niego wiśnie, a na nie nałóż krem.
- Przykryj krem drugim blatem, który również nasącz.
- Białą czekoladę na polewę rozpuść razem z kremówką – kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej połamaną czekoladę i zamieszaj aż czekolada się rozpuści.200 g białej czekolady, 100 ml śmietany kremówki
- Przestudź czekoladę, a następnie polej nią wierzch ciasta.
- Ciasto posyp dodatkowo wiórkami kokosowymi.wiórki kokosowe
Notatki
Prywatne
Warstwowe ciasto z makiem – uwagi
Za ciasto makowa panienka zabierałam się już od jakiegoś czasu.
Na początku nie miałam do niego przekonania – to przez krem maślano-budyniowy i mocno cytrynowy smak.
Ale w sumie, kto mnie zmusza do robienia i jedzenia oryginalnej wersji? Nikt :)
Dlatego przygotowałam swoją wersję.
Zrobiłam krem na bazie serka mascarpone, dodałam tylko trochę cytryny, a ciasto dodatkowo przełożyłam frużeliną wiśniową.
Moja makowa panienka wyszła delikatna, leciutka i przepyszna – nie za słodka, lekko kwaskowata od cytryny i wiśni.
Jak dla mnie w tej wersji jest idealna!
Jeśli Wy również nie przepadacie za kremami na bazie masła, to koniecznie zróbcie moje ciasto makowa panienka – obiecuję, że Wam zasmakuje :)
Do ciasta przygotowałam domową frużelinę wiśniową – te ze sklepów, są po prostu okropne.
Użyłam mrożone drylowane wiśnie, ale możecie też użyć wiśnie z kompotu – wtedy nie dodawajcie już do owoców cukru, tylko przełóżcie wiśnie do garnka i dodajcie sok, w którym pływały – to podgrzejcie i dodajcie mąkę ziemniaczaną :)
Możecie również skorzystać z innych moich przepisów na ciasta z makiem :D
Polecane przepisy na ciasta z makiem na Boże Narodzenie
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z makiem, które sprawdzą się idealnie na święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Czy zamiast wiśni mogą być maliny?
Pewnie :)
Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Ciasto wyszło dobre i mięciutkie. Pół litra ponczu to przesada bo wiadomo że ciasto się rozpoczyna więc dałam tylko trochę. Krem wyszedł baaardzo miękki ( stało ponad 12h w lodówce) więc całość się bardzo rozpadała. Smaczne
Cześć Ola – a czy kremówka do kremu była dobrze ubita? Była gęsta? Podobny krem robię bardzo często do tortów i zawsze jest gęsty, że łyżka w nim stoi :)
No nie… takich cudów nie mam zamiaru robić. Ale konsumpcja co innego ;]
:)