Ciasto marlenka
Przepis na pyszne przekładane ciasto marlenka
Przygotujcie dziś razem ze mną niezwykle pyszne ciasto warstwowe z kremem budyniowym. To ciasto składa się z wielu warstw miodowego ciasta przełożonego kremem z budyniu, masła i masy kajmakowej. Ciasto rozmięka od kremu i całość robi się wręcz rozpływająca w ustach. Marlenka to idealne ciasto na różne imprezy i święta, bo to ciasto na dużą blachę, które możecie podzielić na wiele porcji. Sprawdźcie mój przepis i zobaczcie jak zrobić ciasto marlenkę w domu :)
Spis treści
Ciasto marlenka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne ciasta z dużą ilością warstw, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto marlenka przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości 24/24 cm lub 20/30.
Składniki
składniki na ciasto miodowe do marlenki
- 125 g masła
- około 350-450 g mąki pszennej (około 3 szklanki)
- 4 łyżki miodu
- 70 g cukru pudru
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu
- 2 jajka (rozmiar L)
składniki na kajmakowy krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe (po 40 g – bez cukru (dałam jeden budyń śmietankowy i jeden karmelowy :)))
- 750 ml mleka
- 400 g masy kajmakowej ( – w temperaturze pokojowej)
- 250 g masła (miękkiego)
dodatkowe składniki do marlenki
- około 50-100 g orzechów (posiekanych drobno (do posypania wierzchu))
Instrukcja
Jak zrobić ciasto marlenka z kajmakowym kremem budyniowym
- Przygotowanie ciasta zacznij od przygotowania budyniu – w garnku podgrzej dwie szklanki mleka, w pozostałym mleku rozmieszaj budynie.750 ml mleka, 2 budynie śmietankowe
- Wlej zawartość do gotującego się mleka i mieszaj, aż budyń zgęstnieje (budyniu nie słodzimy), gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia – studź w temperaturze pokojowej.
- W rondelku umieść masło, miód i cukier – podgrzej aż masło się rozpuści.125 g masła, 4 łyżki miodu, 70 g cukru pudru
- Sodę zmieszaj z octem i dodaj do rondelka – masa się może spienić – zamieszaj, zdejmij z ognia i lekko ostudź.1 łyżka octu, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- Do masy maślanej dodaj jajka oraz przesianą przez sito mąkę – mąkę dodawaj stopniowo – ciasto ma być zwarte, ale elastyczne i miękkie.2 jajka, około 350-450 g mąki pszennej
- Podziel ciasto na 6 równych części (przykryj je folią spożywczą, aby nie obsychały).
- Rozwałkuj ciasto na cieniutki placek o wielkości foremki – ciasto trzeba rozwałkować cienko jak na pierogi (ale nie przeźroczyście ;)).
- Przełóż ciasto do foremki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 7 minut – w tym czasie rozwałkuj następny kawałek ciasta.
- Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z foremki razem z papierem do pieczenia i odłóż do przestudzenia.
- Po upieczeniu wszystkich blatów przygotuj krem.
- Miękkie masło zmiksuj aż będzie białe i puszyste, dodaj po łyżce masę kajmakową, a następnie po łyżce ostudzony budyń.250 g masła, 400 g masy kajmakowej
- Na dno foremki w której piekło się ciasto połóż jeden blat ciasta, posmaruj go cienką warstwą kremu, przykryj następnym blatem i posmaruj kremem.
- Tak postępuj z każdym kawałkiem ciasta.
- Ostatni blat możesz posmarować z wierzchu pozostałą masą kajmakową (ja miałam puszkę 510 g z Gostynia), a na nią wyłóż resztę kremu karmelowego.
- Ciasto z wierzchu posyp zmiksowanymi orzechami.około 50-100 g orzechów
- Ciasto schłodź przez noc.
- Przed podaniem wyjmij ciasto wcześniej z lodówki, aby krem maślany lekko zmiękł.
Prywatne
Marlenka ciasto z kremem kajmakowym – uwagi
Ciasto marlenkę zrobiłam, bo mnie przekonała do tego Katrina z bloga Smaki Katriny – myślałam, że takie ciasta są czasochłonne i trudne, a okazuje się, że to wcale nie jest prawda :)
Blaty na ciasto pieką się szybko i wszystko można zrobić w trakcie ich wypiekania.
Najdłużej trwa schładzanie w lodówce – najlepiej aby ciasto postało przez noc, tak aby ciasto miodowe zmiękło.
Ciasto Marlenka po takim pobycie w lodówce będzie miała trochę twardawy krem. Nie ma się co dziwić, skoro to krem na bazie masła.
Proponuję wiec wyjąć ciasto z pół godziny wcześniej, tak aby krem zmiękł – wtedy będziecie mogli w pełni cieszyć się smakiem tego ciasta :)
Nie ukrywam, że taki kawałek ma pewnie milion kalorii, ale ciasto jest tak smaczne, że trudno ;) zresztą spokojnie najecie się już po jednym kawałeczku.
Ciasto marlenka ze względu na swoją prezencję świetnie nada się na różne uroczystości i na święta – kto wie, może ja w tym roku wywiozę do babć taką właśnie marlenkę?
Podaję przepis na foremkę o wielkości około 24/24 cm – najwygodniej użyć foremkę ze zdejmowanym rantem.
Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na Boże Narodzenie i na ciasta z kremem.
Polecane przepisy na ciasta warstwowe
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne i piękne ciasta warstwowe idealne na specjalne okazje i na co dzień. Tutaj polecam takie trzy przepisy: