Ciasto migdałowe z Santiago
Przepis na bezglutenowe migdałowe ciasto rodem z Santiago
Zapraszam dziś na pyszne i do tego bardzo proste do zrobienia ciasto migdałowe z Santiago. To słynne hiszpańskie ciasto jest bezglutenowe, więc mogą je zjeść wszystkie osoby na diecie bezglutenowej. Do tego jest fajnie wilgotne i długo zachowuje świeżość. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto migdałowe z Santiago przepis krok po kroku
Jeśli lubicie proste i pyszne ciasta migdałowe, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Ciasto migdałowe z Santiago przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę około 24 cm średnicy.
Składniki
składniki na bezglutenowe ciasto migdałowe
- 250 g migdałów (blanszowanych i zmiksowanych )
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka (- rozmiar L)
- skórka z połowy cytryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie )
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenowe ciasto migdałowe
- Zmiksuj jajka z cukrem (ja ubiłam na puszystą masę).4 jajka, 200 g cukru pudru
- Dodaj otartą skórkę z cytryny i wsyp zmielone migdały.skórka z połowy cytryny, 250 g migdałów
- Jeśli lubisz, to możesz dodać trochę mielonego cynamonu do smaku.0,5 łyżeczki cynamonu
- Wymieszaj delikatnie i przełóż do przygotowanej foremki.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 25-35 minut.
- Po upieczeniu przestudź, a następnie posyp dużą ilościa cukru pudru.
Prywatne
Hiszpańskie migdałowe ciasto – uwagi
Dziś przepis na pyszne ciasto migdałowe wywodzące się z gorącej Hiszpanii, a dokładanie z Galicji.
Jest to przepis zakonnic z klasztorów położonych wzdłuż El Camino de Santiago (900-kilometrowej trasy pielgrzymkowej z francuskich Pirenejów do grobu apostoła w Santiago de Compostela) i nie został zmieniony chyba od średniowiecza.
Oryginalnie jest ozdabiany cukrem pudrem i krzyżem z Santiago.
Jest bardzo proste w wykonaniu, ale jednocześnie bardzo smaczne – szczególnie jeśli lubicie migdały :)
Ciasto nie zawiera mąki oraz tłuszczu – jest więc ciasto bezglutenowe i lekkie.
Sam przepis znalazłam przeglądając przepisy na termomixa, ale że go nie posiadam, to wykonanie zrobiłam „po swojemu”.
Ciasto upiekłam w foremce o średnicy 22 cm, ale ta porcja wystarczy też na tortownicę 24 cm.
Zapraszam również do wypróbowania innych moich „migdałowych” przepisów :D
Polecane przepisy na ciasto migdałowe
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z migdałami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
9 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
„Powiew Santiago” w ustach. Ulubione „ciasto wspomnienie” moich bliskich.
Znam to Ciasto z ostatniej podroży do Hiszpanii. Jest wspaniałe
No Galicja na pewno nie jest gorąca xd
Świetny przepis. Większość ciast i słodyczy w Hiszpanii opartych jest na dwóch składnikach: miodzie i migdałach. Jednym z wyjątków są churros które smakują najlepiej zanurzane w gorącej czekoladze.
[…] menu http://www.hiszpania-portal.pl/kuchnia/kuchnia-galicji.html -słowo o kuchni hiszpańskiej https://wypiekibeaty.com.pl/2012/08/17/ciasto-migdalowe-z-santiago/ a do tego przepisu przymierzałam się od ostatniej wyprawy do Hiszpanii. Zabieram się do […]
Zrobiłam – świetny oryginalny smak! Bardzo dobre. I szybkie! :)
Ciesze sie, ze ciasto smakowalo :) zapraszam do wyprobowania innych przepisow :)
hmmmm,bez mąki?
Tak, mielone migdaly zastepuja make.