Ciasto na gofry
Przepis na ciasto na gofry puszyste i chrupiące
Ten przepis na chrupiące gofry to idealna propozycja dla miłośników smacznych i puszystych gofrów. Ciasto na gofry przygotowywane jest na mleku i oleju, a dzięki dodaniu ubitych na sztywno białek jajek, gofry są niezwykle puszyste i chrupiące na zewnątrz. Ta pyszna przekąska może być podawana z dowolnymi dodatkami, takimi jak owoce, syrop klonowy, bita śmietana lub cukier puder. Przepis na chrupiące gofry jest prosty i łatwy do wykonania, co czyni go idealnym dla początkujących w kuchni, którzy chcą spróbować czegoś nowego i smacznego. Gorąco polecam!
Spis treści
Idealne ciasto na gofry – przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz gofry i kochasz, gdy są fajnie chrupiące, a jednocześnie puszyste w środku, to koniecznie wypróbuj ten idealny przepis na gofry!
Idealne ciasto na gofry przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić idealne ciasto na gofry
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, mleko i olej.2 żółtka, 300 g mąki pszennej, 500 ml mleka, 1/3 szklanki oleju
- W drugiej misce zmiksuj białka na sztywną pianę.2 białka
- Zmiksuj składniki z drugiej miski.
- Przełóż pianę z białek i do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy – nie musisz już jej smarować olejem – gofry nie przywierają dzięki olejowi dodanymi do ciasta na gofry.
- Gotowe gofry odkładaj na kratkę – nie układaj ich jeden na drugim, bo szybko zmiękną.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Chrupiące gofry na mleku – uwagi
Ile gofrów, tyle przepisów na ciasto na gofry
Nawet u mnie na blogu jest już ich całkiem sporo przepisów na gofry – w przeróżnych smakach.
Przygotowane na różnych mąkach, na drożdżach, na proszku do pieczenia i na pianie z białek.
Ostatnio wpadł mi w ręce ten przepis i muszę przyznać, że go pokochałam ❤
Jest banalnie prosty.
Ze składników, które są zawsze w domu. A do tego bardzo szybki.
Jak zrobić ciasto na gofry, które zawsze wychodzą?
Najpierw miksujemy białka, aby były sztywne, potem miksujemy całą resztę (na raz).
Do ciasta dodajemy zmiksowane białka, delikatnie mieszamy i już można smażyć 😍
Rewelacja – mówię wam!
A teraz to co najważniejsze w gofrach – wychodzą puszyste w środku – co widać bardzo dobrze po ich przekrojeniu, a są jednocześnie chrupiące.
Najbardziej chrupiące są zaraz po usmażeniu.
Gdy trochę poleżą i mocno ostygną, to miękną.
Możecie je wtedy wrzucić do piekarnika i podgrzać, albo włożyć do tostera – będą znowu ciepłe i chrupiące :)
A wy macie swój ulubiony przepis na gofry?
Jeśli zawsze wychodzi to się podzielcie nim ze mną :) chętnie spróbuję :D
Dlaczego gofry przyklejają się do gofrownicy?
Gofry, które nie przyklejają się do gofrownicy powinny mieć dodany do ciasta olej. Wtedy nie przykleją się podczas pieczenia. Możecie dodatkowo posmarować rozgrzane (!) płytki gofrownicy odrobiną oleju. To też pozwoli przygotować gofry, które nie przyklejają się do gofrownicy. Przed smażeniem gofrów musicie urządzenie mocno rozgrzać – najlepiej nawet nagrzewać je chociaż chwilę pomiędzy goframi. Mocno rozgrzana gofrownica zapewnia po pierwsze chrupiące gofry, a po drugie gofry nie przywierają do gofrownicy.
Może zainteresują was również te przepisy na gofry:
Inspiracja – Lady of the house
Polecane przepisy na gofry, które zawsze wychodzą
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na gofry w przeróżnych smakach i aromatach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: