Ciasto na gofry

puszyste i chrupiące 🙂

 

przepis na chrupiące gofry

 

Ile gofrów, tyle przepisów na ciasto na gofry 🙂

Nawet u mnie na blogu jest już ich całkiem sporo – w przeróżnych smakach. Przygotowane na różnych mąkach, na drożdżach, na proszku do pieczenia i na pianie z białek.

Ostatnio wpadł mi w ręce ten przepis i muszę przyznać, że go pokochałam ❤

Jest banalnie prosty, ze składników, które są zawsze w domu, a do tego bardzo szybki.

Najpierw miksujemy białka, aby były sztywne, potem miksujemy całą resztę (na raz), dodajemy białka, mieszamy i już można smażyć 😍

Rewelacja – mówię wam.

A teraz to co najważniejsze w gofrach – wychodzą puszyste w środku – co widać bardzo dobrze po ich przekrojeniu, a są jednocześnie chrupiące.

Najbardziej chrupiące są zaraz po usmażeniu. Gdy trochę poleżą i mocno ostygną, to miękną.

Możecie je wtedy wrzucić do piekarnika i podgrzać, albo włożyć do tostera – będą znowu ciepłe i chrupiące 🙂

A wy macie swój ulubiony przepis na ciasto na gofry?

Jeśli zawsze wychodzi to się podzielcie nim ze mną 🙂 chętnie spróbuję 😀

Może zainteresują was również te przepisy:

Ryżowe gofry bezglutenowe

Czekoladowe gofry

Drożdżowe gofry belgijskie

Gofry z niespodzianką

 

przepis na gofry jak z budki przepis na ciasto na gofry jak z budki
 

ciasto na gofry jak z budki proste i chrupiące gofry
 

przepis na chrupiące gofry ciasto na chrupiące gofry
 

najlepszy przepis na ciasto na gofry przepis na ciasto na gofry
 

Ciasto na gofry – przepis do druku

Ciasto na gofry

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 15 gofrów - mam gofrownicę na 4 prostokątne gofry.
Autor:
Typ przepisu: Gofry
Ilość: 15
Składniki
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L - oddzielnie białka i żółtka
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • ⅓ szklanki oleju
  • aromat waniliowy - opcjonalnie - ja daję 🙂
Wykonanie
  1. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, mleko i olej.
  2. W drugiej misce zmiksuj białka na sztywną pianę.
  3. Zmiksuj składniki z drugiej miski.
  4. Przełóż pianę z białek i do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy - nie musisz już jej smarować olejem - gofry nie przywierają dzięki olejowi dodanymi do ciasta na gofry.
  6. Gotowe gofry odkładaj na kratkę - nie układaj ich jeden na drugim, bo szybko zmiękną.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 145 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 16 g Białka: 4 g

 

Inspiracja.