Ciasto owocowe Donny Hay
Przepis na ciasto owocowe Donny Hay
Przepis na ciasto owocowe Donny Hay to kulinarna podróż w świat wyrafinowanych smaków i prostych, eleganckich kompozycji. Inspirując się stylem australijskiej kucharki Donny Hay, to ciasto doskonale łączy intensywność świeżych owoców z delikatnością puszystego ciasta. Prosta receptura i dobre składników sprawiają, że to ciasto owocowe wpisuje się w filozofię kulinarną Donny Hay, podkreślając prostotę i wyjątkowość smaku. Odkryj tę subtelność i elegancję w jednym przepisie!
Spis treści
Ciasto owocowe Donny Hay przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta pieczone z owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto owocowe Donny Hay przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na proste ciasto owocowe
- 125 g masła (miękkiego )
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 2 jajka ((użyłam rozmiar L))
- 225 g mąki pszennej (przesianej – 1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki mleka ((125 ml))
- 1 jabłko (średnie, pokrojone na ćwiartki (bez gniazda), a następnie na plasterki)
- 1 garść malin ((użyłam mrożone) albo innych drobnych owoców – np. borówek lub jagód)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Instrukcja
Jak zrobić proste ciasto owocowe
- Masło zmiksuj z cukrem.125 g masła, 150 g cukru
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku – na zmianę z łyżką mąki.1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 jajka
- Dodaj resztę mąki oraz mleko, krótko zmiksuj.0,5 szklanki mleka
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy 22 cm.
- Na wierzchu ułóż plastry jabłka oraz maliny.1 jabłko, 1 garść malin
- Posyp wierzch ciasta cukrem trzcinowym.
- Piecz ciasto owocowe w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (w trybie termoobiegu) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Ciasto z owocami z przepisu Donny – uwagi
Przepis na proste i szybkie ciasto owocowe bardzo smaczne, a do tego uniwersalne, bo możecie wykorzystać dowolne owoce (również z puszki, czy mrożone). Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto”. To ciasto z owocami pokochałam jak wszystkie poprzednie wypieki z przepisów tej autorki – sami zresztą możecie je sprawdzić (zapraszam tutaj).
Jakie owoce do owocowego ciasta?
Do mojego ucieranego ciasta dodałam jedno pokrojone w plasterki jabłko oraz trochę malin. Możecie upiec to ciasto jak ja, albo dać inne owoce, które akurat macie w domu. Te większe pokrójcie w plasterki i ułóżcie na wierzchu ciasta. Jeśli macie tylko mrożone owoce, to nie musicie ich wcześniej rozmrażać – ułóżcie je bezpośrednio na cieście.
Najlepszą rekomendację wystawiła moja córka – wpadła do kuchni i pyta:
„Kto zrobił to ciasto?”
„Ja” – odpowiadam
„Jest przepyszne” :D
Tadam ;)
Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami.
Polecane przepisy na ciasta z owocami
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta owocowe. Na blogu jest ich zatrzęsienie i to z bardzo różnymi owocami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: