Ciasto pietruszkowe

Zaktualizowany: 2023 12 września
ciasto korzenne z pomarańczą i kremem

Przepis na bezglutenowe ciasto z pietruszką i kremem twarożkowym

Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, albo ciasto z cukinią, to koniecznie spróbuj również to ciasto pietruszkowe zrobione z dodatkiem tartego korzenia pietruszki. Moje ciasto jest dodatkowo bezglutenowe, więc jeśli jesteś na diecie bez glutenu sprawdzi się idealnie. Możesz je również przygotować na mące pszennej – zobacz moje uwagi do przepisu. Spróbuj koniecznie jak smakuje takie ciasto z pietruszką, a gwarantuję Ci, że będziesz zaskoczony jak jest pyszne!

ciasto pietruszkowe

Bezglutenowe ciasto pietruszkowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz niebanalne przepisy z warzywami, a do tego szukasz przepis na ciasto bez glutenu, to wypróbuj ten przepis.

ciasto z orzechami i kremem

Ciasto pietruszkowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bezglutenowe ciasto z pietruszką i korzennymi przyprawami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 15
Kalorie 288 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na bezglutenowe ciasto pietruszkowe:

składniki na wierzch do ciasta pietruszkowego

Instrukcja
 

Jak zrobić bezglutenowe ciasto z pietruszką

  • Jajka zmiksuj aż się lekko napuszą, dodaj do nich olej i miód i miksuj przez kilka minut.
    4 jajka, 160 ml oleju, 160 ml miodu
  • W tym czasie zmieszaj w misce wszystkie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy.
    120 g mąki ryżowej, 90 g mąki owsianej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 1 szczypta goździków, 1 szczypta soli
  • Dodaj mąkę do masy jajecznej i krótko zmiksuj,.
  • Dodaj tartą pietruszkę oraz skórkę z pietruszki i wymieszaj łyżką.
    około 230 g pietruszki
  • Przelej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 55 -60 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić twarożkowy wierzch do ciasta pietruszkowego

  • Twarożek lub gęsty jogurt posłodź do smaku miodem lub syropem klonowym, dodaj skórkę startą z pomarańczy.
    200 g chudego twarożku, około 4 łyżki syrop klony, skórka starta z jednej pomarańczy
  • Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni, albo podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Gotowe orzechy ostudź, potem lekko posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta.
    50 g orzechów laskowych
Notatki
Mąkę ryżową i owsianą można zastąpić orkiszową, albo nawet zwykłą pszenną.
Jeśli używasz samą mąkę pszenną, to użyj jej w sumie 250 g – 1 i 2/3 szklanki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 288kcalWeglowodany: 27.7gBiałko: 6.8gTłuszcz: 17.3gBłonnik: 1.9g
Słowa kluczowe bezglutenowe ciasto, ciasto z pietruszki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto pietruszkowe z kremem

Pietruszkowe ciasto bez glutenu – uwagi

Jadłam już i piekłam przeróżne ciasta z warzywami w środku – były buraki, cukinia, marchewka czy dynia.

Ale jeszcze nigdy nie spotkałam ciasta pietruszkowego.

Trafiłam na niego zupełnym przypadkiem i tak mnie zainteresowało, że natychmiast kupiłam pietruszkę i je upiekłam.

Według oryginalnego przepisu ciasto jest bezglutenowe – upieczone na mące ryżowej i owsianej (bezglutenowej) – ja też takie zrobiłam.

korzenne ciasto z pomarańczą

Jaką mąkę użyć do ciasta pietruszkowego?

Wykorzystałam tu resztki swojej mąki ryżowej, którą dodawałam do gofrów ryżowych.

Jeśli nie macie takiej mąki, to możecie wykorzystać mąkę orkiszową, albo nawet zwykłą pszenną – wtedy to już oczywiście nie będzie ciasto bez glutenu. Ale jeśli nie masz problemu z pszenicą, to nie widzę przeciwskazań ;)

Mąka ryżowa bardzo wchłania wszelką wilgoć z ciasta, a że pietruszka sama z siebie nie jest zbyt wodnista, to ciasto było dla mnie odrobinę za sypkie – jeśli podczas przygotowania ciasto będzie się Wam wydawało za suche, to możecie dodać trochę mleka.

Co prawda moje ciasto z pietruszką w smaku nie było suche, ale się trochę kruszyło podczas krojenia.

Co do smaku, to ciasto pietruszkowe jest pyszne – dużą rolę spełniają tu korzenne przyprawy oraz skórka z pomarańczy.

Wierzch ciasta posmarowałam – skyrem – gęstym jogurtem, który bardziej swoją konsystencją przypomina lekki twarożek lub serek lebneh – ogólnie bardzo fajny produkt :)

Ps. W kategorii ciasta z warzywami znajdziecie więcej przepisów na ciasta i różne wypieki z dodatkiem warzyw.

ciasto z pietruszki
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
ciasto z kremem i orzechami
ciasto korzenne pomarańczowe z kremem

Przepis.

Polecane przepisy bezglutenowe

Wypróbuj również inne moje przepisy na bezglutenowe słodkości idealne na deser czy też śniadanie. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 17 listopada