Ciasto pietruszkowe
Przepis na bezglutenowe ciasto z pietruszką i kremem twarożkowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, albo ciasto z cukinią, to koniecznie spróbuj również to ciasto pietruszkowe zrobione z dodatkiem tartego korzenia pietruszki. Moje ciasto jest dodatkowo bezglutenowe, więc jeśli jesteś na diecie bez glutenu sprawdzi się idealnie. Możesz je również przygotować na mące pszennej – zobacz moje uwagi do przepisu. Spróbuj koniecznie jak smakuje takie ciasto z pietruszką, a gwarantuję Ci, że będziesz zaskoczony jak jest pyszne!
Spis treści
Bezglutenowe ciasto pietruszkowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz niebanalne przepisy z warzywami, a do tego szukasz przepis na ciasto bez glutenu, to wypróbuj ten przepis.
Ciasto pietruszkowe przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na bezglutenowe ciasto pietruszkowe:
- 120 g mąki ryżowej ((3/4 szklanki))
- 90 g mąki owsianej ((1/2 szklanki) bezglutenowej)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego – można zastąpić płaską łyżeczką sody)
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego )
- 0,5 łyżeczki imbiru (mielonego )
- 1 szczypta goździków (mielonych )
- 1 szczypta soli
- około 230 g pietruszki ( drobno startej – mniej więcej 3 sztuki)
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 4 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 160 ml miodu
- 160 ml oleju
- trochę mleka (- opcjonalnie, jeśli ciasto jest zbyt gęste)
składniki na wierzch do ciasta pietruszkowego
- 200 g chudego twarożku ( lub gęstego jogurtu – użyłam skyr)
- około 4 łyżki syrop klony ( lub miód do smaku )
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 50 g orzechów laskowych (uprażonych )
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenowe ciasto z pietruszką
- Jajka zmiksuj aż się lekko napuszą, dodaj do nich olej i miód i miksuj przez kilka minut.4 jajka, 160 ml oleju, 160 ml miodu
- W tym czasie zmieszaj w misce wszystkie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy.120 g mąki ryżowej, 90 g mąki owsianej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 1 szczypta goździków, 1 szczypta soli
- Dodaj mąkę do masy jajecznej i krótko zmiksuj,.
- Dodaj tartą pietruszkę oraz skórkę z pietruszki i wymieszaj łyżką.około 230 g pietruszki
- Przelej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 55 -60 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić twarożkowy wierzch do ciasta pietruszkowego
- Twarożek lub gęsty jogurt posłodź do smaku miodem lub syropem klonowym, dodaj skórkę startą z pomarańczy.200 g chudego twarożku, około 4 łyżki syrop klony, skórka starta z jednej pomarańczy
- Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni, albo podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Gotowe orzechy ostudź, potem lekko posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta.50 g orzechów laskowych
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pietruszkowe ciasto bez glutenu – uwagi
Jadłam już i piekłam przeróżne ciasta z warzywami w środku – były buraki, cukinia, marchewka czy dynia.
Ale jeszcze nigdy nie spotkałam ciasta pietruszkowego.
Trafiłam na niego zupełnym przypadkiem i tak mnie zainteresowało, że natychmiast kupiłam pietruszkę i je upiekłam.
Według oryginalnego przepisu ciasto jest bezglutenowe – upieczone na mące ryżowej i owsianej (bezglutenowej) – ja też takie zrobiłam.
Jaką mąkę użyć do ciasta pietruszkowego?
Wykorzystałam tu resztki swojej mąki ryżowej, którą dodawałam do gofrów ryżowych.
Jeśli nie macie takiej mąki, to możecie wykorzystać mąkę orkiszową, albo nawet zwykłą pszenną – wtedy to już oczywiście nie będzie ciasto bez glutenu. Ale jeśli nie masz problemu z pszenicą, to nie widzę przeciwskazań ;)
Mąka ryżowa bardzo wchłania wszelką wilgoć z ciasta, a że pietruszka sama z siebie nie jest zbyt wodnista, to ciasto było dla mnie odrobinę za sypkie – jeśli podczas przygotowania ciasto będzie się Wam wydawało za suche, to możecie dodać trochę mleka.
Co prawda moje ciasto z pietruszką w smaku nie było suche, ale się trochę kruszyło podczas krojenia.
Co do smaku, to ciasto pietruszkowe jest pyszne – dużą rolę spełniają tu korzenne przyprawy oraz skórka z pomarańczy.
Wierzch ciasta posmarowałam – skyrem – gęstym jogurtem, który bardziej swoją konsystencją przypomina lekki twarożek lub serek lebneh – ogólnie bardzo fajny produkt :)
Ps. W kategorii ciasta z warzywami znajdziecie więcej przepisów na ciasta i różne wypieki z dodatkiem warzyw.
Polecane przepisy bezglutenowe
Wypróbuj również inne moje przepisy na bezglutenowe słodkości idealne na deser czy też śniadanie. Tutaj polecam takie trzy przepisy: