Ciasto śliwka w rumie

 

ciasto śliwka w rumie

 

Ciasto śliwka w rumie, czyli czekoladowe ciasto w stylu murzynka, krem czekoladowo-orzechowy, a do tego mnóstwo śliwek suszonych moczonych w rumie.

To ciasto idealne na większe imprezy, bo wychodzi go spora blacha.

Ze względu na dużą ilość rumu nie jest wskazane dla dzieci – chociaż i tak większość alkoholu wyparowuje, w trakcie gotowania.

Ciasto pijana śliwka jest mega pyszne – ja go zrobiłam na święta, ale dopiero teraz mam chwilę, aby wrzucić wam przepis. Powiem tak – znikło nie wiadomo kiedy. A moja siostra, zjadła chyba większość 🙂

Zapraszam was również do zapoznania się z innymi „wzmacnianymi” przepisami – np. na babeczki pijana śliwka, babeczki ajerkoniakowe, albo ciasto kukułka.

 

ciasto z rumem i śliwkami  pijane ciasto ze śliwkami
 

czekoladowe ciasto z pijanymi śliwkami  czekoladowe ciasto ze śliwkami w rumie
 

ciasto pijana śliwka  ciasto śliwka w rumie

Przepis do druku

Ciasto śliwka w rumie

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 25/25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 33
Składniki
śliwki w rumie:
  • 500 g śliwek suszonych
  • 250 ml rumu
ciasto czekoladowe:
  • 200 g masła
  • pół szklanki mleka
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie:
  • około 150 ml czarnej kawy lekko osłodzonej
  • 3 łyżki rumu
krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 400 g nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
  • 250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
  • około ¾ słoiczka powideł śliwkowych
polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Śliwki drobno pokrój.
  2. Rum zagotuj i zalej nim śliwki - odstaw na przynajmniej godzinę do nasiąknięcia (u mnie stały przez noc).
  3. W dużym garnku rozpuść razem masło, mleko i cukier.
  4. Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.
  5. Do ostudzonej masy dodaj żółtka i porcjami mąkę - zmiksuj.
  6. Białka ubij na sztywno, dodaj w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  7. Formę o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
  11. Miękkie masło umieść w misie miksera i miksuj aż będzie białe - około 5 minut.
  12. Dodawaj po łyżce nutellę i mascarpone - miksuj do połączenia składników.
  13. Na koniec dodaj do kremu śliwki w rumie i wymieszaj.
  14. Spodni blat nasącz kawą z rumem, posmaruj powidłami i wyłóż krem i wyrównaj.
  15. Przykryj drugim blatem ciasta, nasącz go.
  16. Śmietanę kremówkę zagotuj w rondelku, zdejmij z palnika, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
  17. Polewą polej ciasto.
  18. Możesz ciasto dodatkowo udekorować śliwkami w czekoladzie 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 371 Tłuszcze: 21 g Węglowodany: 39 g Błonnik: 2,3 g Białka: 4 g

 

 

Inspiracja – podaję jednak moją wersję tego przepisu.