Ciasto śliwka w rumie

Zaktualizowany: 2023 26 października
ciasto śliwka w rumie

Przepis na czekoladowe ciasto ze śliwkami i rumem

Na nadchodzące święta Bożego Narodzenia albo Sylwestra przygotujcie rewelacyjne ciasto śliwka w rumie. To pyszne mocno czekoladowe ciasto przełożone kremem z nutellą i suszonymi śliwkami moczonymi w rumie. Daje to wspaniałe ciasto tylko dla dorosłych! Dlatego sprawdzi się super na wszelkich imprezach, szczególnie, że jest to przepis na dużą blaszkę. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto pijana śliwka.

czekoladowe ciasto ze śliwkami w rumie

Ciasto śliwka w rumie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz czekoladowe, wilgotne ciasta z dodatkiem alkoholu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto śliwka w rumie

Ciasto śliwka w rumie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przekładane ciasto czekoladowe z powidłami, kremem czekoladowym i śliwkami w rumie.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 371 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki

składniki na śliwki w rumie:

składniki na ciasto czekoladowe:

składniki na nasączenie do ciasta

  • 150 ml czarnej kawy ( lekko osłodzonej)
  • 3 łyżki rumu

składniki na krem czekoladowy do ciasta

  • 200 g masła (miękkiego )
  • 400 g nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
  • 250 g mascarpone ( w temperaturze pokojowej)

dodatkowo do ciasta śliwka w rumie

składniki na polewę czekoladową:

Instrukcja
 

Jak zrobić śliwki w rumie

  • Śliwki drobno pokrój.
    500 g śliwek suszonych
  • Rum zagotuj i zalej nim śliwki – odstaw na przynajmniej godzinę do nasiąknięcia (u mnie stały przez noc).
    250 ml rumu

Jak zrobić ciasto czekoladowe

  • W dużym garnku rozpuść razem masło, mleko i cukier.
    200 g masła, 120 ml mleka, 200 g cukru
  • Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki gorzkiego kakao
  • Do ostudzonej masy dodaj żółtka i porcjami mąkę – zmiksuj.
    4 żółtka
  • Białka ubij na sztywno, dodaj w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj.
    4 białka
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.

Jak zrobić krem czekoladowy

  • Miękkie masło umieść w misie miksera i miksuj aż będzie białe – około 5 minut.
    200 g masła
  • Dodawaj po łyżce nutellę i mascarpone – miksuj do połączenia składników.
    400 g nutelli, 250 g mascarpone
  • Na koniec dodaj do kremu śliwki w rumie i wymieszaj.
  • Spodni blat nasącz kawą z rumem, posmaruj powidłami i wyłóż krem i wyrównaj.
    ok 3/4 słoiczka powideł śliwkowych
  • Przykryj drugim blatem ciasta, nasącz go.

Jak zrobić polewę czekoladową

  • Śmietanę kremówkę zagotuj w rondelku, zdejmij z palnika, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
    150 ml śmietany kremówki, 150 g gorzkiej czekolady
  • Polewą polej ciasto.
  • Możesz ciasto dodatkowo udekorować śliwkami w czekoladzie :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 371kcalWeglowodany: 39gBiałko: 4gTłuszcz: 21gBłonnik: 2.3g
Słowa kluczowe ciasto czekoladowe ze śliwkami, pijana śliwka ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowe ciasto z pijanymi śliwkami

Ciasto pijana śliwka w czekoladzie – uwagi

Ciasto śliwka w rumie, czyli czekoladowe ciasto w stylu murzynka, krem czekoladowo-orzechowy, a do tego mnóstwo śliwek suszonych moczonych w rumie. To ciasto idealne na większe imprezy, bo wychodzi go spora blacha. Ze względu na dużą ilość rumu nie jest wskazane dla dzieci – chociaż i tak większość alkoholu wyparowuje, w trakcie gotowania. Ciasto pijana śliwka jest mega pyszne – ja go zrobiłam na święta, ale dopiero teraz mam chwilę, aby wrzucić wam przepis.

Powiem tak – znikło nie wiadomo kiedy. A moja siostra, zjadła chyba większość :)

ciasto z rumem i śliwkami

Jak przygotować ciasto śliwka w rumie – wskazówki i porady

Ciasto czekoladowe, które jest podstawą tego ciasta przygotowuje się bardzo podobnie jak murzynka. Musisz najpierw w dużym garnku podgrzać i razem rozpuścić mleko, masło i cukier. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, to zostaw masę do wystudzenia. Dodaj do masy mąkę zmieszaną z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia, a także żółtka. Ubij oddzielnie białka na gęstą i bardzo puszystą pianę. Dobrze ubite białka dodadzą ciastu lekkości i puszystości. Dlatego dodaj je porcjami do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj. Ciasto czekoladowe przelej do formy o wielkości około 20/30 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto ostudź i przekrój na dwa blaty, tak aby można je było przełożyć kremem czekoladowym. Samo ciasto czekoladowe możesz przygotować dzień lub dwa wcześniej i przechować w temperaturze pokojowej zawinięte w folię spożywczą – aby nie obsychało.

pijane ciasto ze śliwkami

Jak zrobić krem czekoladowy ze śliwkami?

Ten krem czekoladowy to ucierany krem maślany. Aby krem się udał i nie zwarzył wszystkie składniki muszą być w podobnej pokojowej temperaturze. Dlatego musisz pamiętać aby wcześniej wyjąć z lodówki masło, serek mascarpone i nutellę (jeśli przechowujesz ją w lodówce). Jeśli mascarpone lub nutella nie będą w temperaturze pokojowe to podaniu do zmiksowanego masła mogą zwarzyć krem i trzeba będzie go ratować! Gdy masz już cały dobrze zmiksowany i jednolity krem czekoladowy do dodaj do niego pokrojone śliwki i nałóż krem na spodni blat ciasta czekoladowego i przykryj drugim blatem ciasta.

Zapraszam was również do zapoznania się z innymi „wzmacnianymi” przepisami – np. na babeczki pijana śliwka, babeczki ajerkoniakowe, albo ciasto kukułka.

ciasto pijana śliwka  ciasto śliwka w rumie
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.34 z 3 ocen
Postaw mi kawę

Inspiracja Moje wypieki – podaję jednak moją wersję tego przepisu.

Polecane przepisy na ciasta ze śliwkami

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta ze śliwkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2019 11 stycznia