Ciasto śliwka w rumie
Przepis na czekoladowe ciasto ze śliwkami i rumem
Na nadchodzące święta Bożego Narodzenia albo Sylwestra przygotujcie rewelacyjne ciasto śliwka w rumie. To pyszne mocno czekoladowe ciasto przełożone kremem z nutellą i suszonymi śliwkami moczonymi w rumie. Daje to wspaniałe ciasto tylko dla dorosłych! Dlatego sprawdzi się super na wszelkich imprezach, szczególnie, że jest to przepis na dużą blaszkę. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto pijana śliwka.
Spis treści
Ciasto śliwka w rumie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz czekoladowe, wilgotne ciasta z dodatkiem alkoholu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto śliwka w rumie przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki
składniki na śliwki w rumie:
- 500 g śliwek suszonych (bez pestek)
- 250 ml rumu
składniki na ciasto czekoladowe:
- 200 g masła
- 120 ml mleka
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na nasączenie do ciasta
- 150 ml czarnej kawy ( lekko osłodzonej)
- 3 łyżki rumu
składniki na krem czekoladowy do ciasta
- 200 g masła (miękkiego )
- 400 g nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
- 250 g mascarpone ( w temperaturze pokojowej)
dodatkowo do ciasta śliwka w rumie
- ok 3/4 słoiczka powideł śliwkowych (do posmarowania ciasta)
składniki na polewę czekoladową:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić śliwki w rumie
- Śliwki drobno pokrój.500 g śliwek suszonych
- Rum zagotuj i zalej nim śliwki – odstaw na przynajmniej godzinę do nasiąknięcia (u mnie stały przez noc).250 ml rumu
Jak zrobić ciasto czekoladowe
- W dużym garnku rozpuść razem masło, mleko i cukier.200 g masła, 120 ml mleka, 200 g cukru
- Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki gorzkiego kakao
- Do ostudzonej masy dodaj żółtka i porcjami mąkę – zmiksuj.4 żółtka
- Białka ubij na sztywno, dodaj w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj.4 białka
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić krem czekoladowy
- Miękkie masło umieść w misie miksera i miksuj aż będzie białe – około 5 minut.200 g masła
- Dodawaj po łyżce nutellę i mascarpone – miksuj do połączenia składników.400 g nutelli, 250 g mascarpone
- Na koniec dodaj do kremu śliwki w rumie i wymieszaj.
- Spodni blat nasącz kawą z rumem, posmaruj powidłami i wyłóż krem i wyrównaj.ok 3/4 słoiczka powideł śliwkowych
- Przykryj drugim blatem ciasta, nasącz go.
Jak zrobić polewę czekoladową
- Śmietanę kremówkę zagotuj w rondelku, zdejmij z palnika, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.150 ml śmietany kremówki, 150 g gorzkiej czekolady
- Polewą polej ciasto.
- Możesz ciasto dodatkowo udekorować śliwkami w czekoladzie :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto pijana śliwka w czekoladzie – uwagi
Ciasto śliwka w rumie, czyli czekoladowe ciasto w stylu murzynka, krem czekoladowo-orzechowy, a do tego mnóstwo śliwek suszonych moczonych w rumie. To ciasto idealne na większe imprezy, bo wychodzi go spora blacha. Ze względu na dużą ilość rumu nie jest wskazane dla dzieci – chociaż i tak większość alkoholu wyparowuje, w trakcie gotowania. Ciasto pijana śliwka jest mega pyszne – ja go zrobiłam na święta, ale dopiero teraz mam chwilę, aby wrzucić wam przepis.
Powiem tak – znikło nie wiadomo kiedy. A moja siostra, zjadła chyba większość :)
Jak przygotować ciasto śliwka w rumie – wskazówki i porady
Ciasto czekoladowe, które jest podstawą tego ciasta przygotowuje się bardzo podobnie jak murzynka. Musisz najpierw w dużym garnku podgrzać i razem rozpuścić mleko, masło i cukier. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, to zostaw masę do wystudzenia. Dodaj do masy mąkę zmieszaną z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia, a także żółtka. Ubij oddzielnie białka na gęstą i bardzo puszystą pianę. Dobrze ubite białka dodadzą ciastu lekkości i puszystości. Dlatego dodaj je porcjami do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj. Ciasto czekoladowe przelej do formy o wielkości około 20/30 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto ostudź i przekrój na dwa blaty, tak aby można je było przełożyć kremem czekoladowym. Samo ciasto czekoladowe możesz przygotować dzień lub dwa wcześniej i przechować w temperaturze pokojowej zawinięte w folię spożywczą – aby nie obsychało.
Jak zrobić krem czekoladowy ze śliwkami?
Ten krem czekoladowy to ucierany krem maślany. Aby krem się udał i nie zwarzył wszystkie składniki muszą być w podobnej pokojowej temperaturze. Dlatego musisz pamiętać aby wcześniej wyjąć z lodówki masło, serek mascarpone i nutellę (jeśli przechowujesz ją w lodówce). Jeśli mascarpone lub nutella nie będą w temperaturze pokojowe to podaniu do zmiksowanego masła mogą zwarzyć krem i trzeba będzie go ratować! Gdy masz już cały dobrze zmiksowany i jednolity krem czekoladowy do dodaj do niego pokrojone śliwki i nałóż krem na spodni blat ciasta czekoladowego i przykryj drugim blatem ciasta.
Zapraszam was również do zapoznania się z innymi „wzmacnianymi” przepisami – np. na babeczki pijana śliwka, babeczki ajerkoniakowe, albo ciasto kukułka.
Inspiracja Moje wypieki – podaję jednak moją wersję tego przepisu.
Polecane przepisy na ciasta ze śliwkami
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta ze śliwkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: