Ciasto tres leches

Zaktualizowany: 2023 31 lipca
ciasto tres leches

Przepis na meksykańskie mleczne ciasto tres leches

Zapraszam dziś w kulinarną podróż do Meksyku skąd pochodzi moje dzisiejsze ciasto. To cudownie wilgotne i pyszne ciasto nazywane jest ciastem trzech mlek, bo jest przygotowane z różnych rodzajów mleka. Samo ciasto mleczne jest bardzo proste do zrobienia, a smakuje wręcz nieziemsko. Spróbujcie koniecznie!

wilgotne ciasto z bitą śmietaną

Ciasto tres leches przepis krok po kroku

Jeśli lubicie niezwykłe ciasta, których nie dostaniecie w polskiej cukierni, to koniecznie zróbcie to meksykańskie ciasto mleczne.

ciasto tres leches

Ciasto tres leches przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne meksykańskie ciasto mleczne.
5 z 7 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 1 hour 35 minut
Porcje 15
Kalorie 230 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na tortownicę o średnicy 22-24 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do ciasta tres leches

składniki na mleczne nasączenie ciasta tres leches

  • 180 ml śmietany kremówki ((3/4 szklanki) – użyłam 30%)
  • 200 g zagęszczonego niesłodzonego mleka ((3/4 szklanki) )
  • 290 g zagęszczonego słodzonego mleka skondensowanego (z puszki (3/4 szklanki) )

składniki na wierzch do ciasta tres leches

  • 250 ml śmietany kremówki (bardzo zimnej – użyłam 30 %)
  • 2 łyżki cukru pudru (- lub do smaku)
  • 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie – dla zagęszczenia bitej śmietany)
  • sos karmelowy i tarta czekolada (- opcjonalnie – do dekoracji)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto tres leches

  • Białka ubij razem z cukrem na gęstą i puszystą pianę – podobnie jak do bezy.
    5 białek, 140 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    5 żółtek
  • Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22-24 cm – ja swoją wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i wyjmij z foremki.
  • Ułóż biszkopt na większym talerzyku z wyższymi bokami.
  • Zmieszaj razem składniki nasączenia – mleko niesłodzone, kremówkę i mleko słodzone.
    180 ml śmietany kremówki, 200 g zagęszczonego niesłodzonego mleka, 290 g zagęszczonego słodzonego mleka skondensowanego
  • Wierzch biszkoptu podziurkuj gęsto widelcem.
  • Łyżką polewaj biszkopt mieszanką mleka – nie żałuj też na krawędzie :)
  • Zużyj całość nasączenia.
  • Ciasto przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na noc.
  • Przed podaniem ubij zimną śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem i mascarpone (jeśli używasz) i posmaruj wierzch ciasta.
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka mascarpone
  • Możesz go dodatkowo posypać płatkami migdałów, albo polać odrobiną sos karmelowego.
    sos karmelowy i tarta czekolada
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 230kcalWeglowodany: 27gBiałko: 6gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe ciasto mleczne, meksykańskie ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
meksykański biszkopt z bitą śmietaną

Mleczne ciasto z Meksyku – uwagi

Już od dłuższego czasu brałam się za upieczenie tego ciasta tres leches i w końcu mi się to udało :D

To ciasto mleczne jest bardzo popularne w Meksyku, skąd się oryginalnie wywodzi, ale szturmem podbija już inne kraje.

Widziałam nawet przepisy na jego różne wersje smakowe :)

To ciasto nazywane jest mlecznym, gdyż jest nasączone trzema rodzajami mleka – słodzonym mlekiem skondensowanym, zagęszczonym mlekiem niesłodzonym oraz śmietaną kremówką.

Jego podstawą jest zwykły biszkopt, który po nasączeniu tymi mlekami staje się nieziemsko pyszny, mocno wilgotny i rozpływa się w ustach.

nasączany biszkopt z bitą śmietaną

Jak przygotować mleczne ciasto tres leches – wskazówki

Najpierw pieczecie ciasto biszkoptowe i po upieczeniu studzicie je a następnie polewacie mieszaniną tych trzech mlek – tak aby ciasto się mocno nasączyło.

Dodatkowo – przed podaniem – nakładacie na ciasto bitą śmietanę.

Ciasto wychodzi mega wilgotne i przepyszne!

Musicie koniecznie spróbować tego ciasta – a na pewno wam zasmakuje – szczególnie jeśli lubicie słodzone mleko skondensowane :D

Zapraszam was również na meksykańskie ciasto czekoladowe – z pieprzem, limonką i tequilą :D

Wypróbujcie również przepisy na moje ciasta z kremem.

mocno nasączone ciasto z bitą śmietaną
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 7 ocen
Postaw mi kawę
mocno wilgotne ciasto mleczne
meksykańskie ciasto mleczne

 

 

Inspiracja.

Polecane przepisy na meksykańskie ciasta

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne słodkie meksykańskie desery. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 21 sierpnia

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. df22dae4a210f76f238f80de363744d9?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna 2022 11 listopada w 19:17- Odpowiedz

    Dzień dobry. Zapisałam się do newslettera, ale nie dostałam żadnego kodu na e-book wielkanocny. Katarzyna

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 11 listopada w 22:39- Odpowiedz

      Hej, czy wszystko już ok? Bo widzę że pobrałaś gratisowy ebook

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy