Ciasto z twarogiem i malinami
Przepis na proste ciasto z twarogiem i malinami
Przepis na proste ciasto z twarogiem i malinami to doskonały wybór dla miłośników lekkich i owocowych wypieków. Ciasto to cechuje się delikatnym, puszystym ciastem jogurtowym, które jest pieczone z dodatkiem twarogu zmieszanego z posiekaną czekoladą. Na wierzchu ciasta ułożyłam soczyste maliny, które dodały świeżości i kwaśności, świetnie kontrastując z delikatnością ciasta. To prosty w przygotowaniu przepis, który zachwyca swoim aromatem i smakiem, doskonały na różne okazje. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Ciasto z twarogiem i malinami przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na ciasto „czyszczące lodówkę”, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto z twarogiem i malinami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 24/24 lub 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto jogurtowe:
- 350 g mąki pszennej (2 i 1/3 szklanki)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 180 ml oleju (3/4 szklanki)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 1 banan (opcjonalnie – dojrzały rozgnieciony (można pominąć, a jeśli ciasto będzie za gęste, dodać trochę więcej jogurtu))
składniki na masę serową
- 500 g twarogu na serniki ( – może być taki luźniejszy i rzadszy – ja użyłam twarogu na serniki z Lidla, jeśli używasz gęstego twarogu, to dodaj do niego około pół szklanki jogurtu naturalnego)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- około 60-70 g kropelek czekoladowych ( lub posiekanej czekolady)
- około 150 g malin (mrożonych lub świeżych (mrożonych malin nie trzeba wcześniej rozmrażać))
Instrukcja
Jak zrobić jogurtowe ciasto:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.350 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 szczypta soli
- Olej zmiksuj z cukrem i jajkami, dodaj rozgniecionego banana (jeśli używasz) oraz na zmianę mąkę i jogurt naturalny.180 ml oleju, 200 g cukru, 2 jajka, 1 banan, 180 ml jogurtu naturalnego
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm.
Jak zrobić masę twarogową do ciasta
- Zmiksuj twaróg z jajkami i cukrem – krótko – tylko do połączenia składników.500 g twarogu na serniki, 100 g cukru, 2 jajka
- Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.około 60-70 g kropelek czekoladowych
- Wyłóż masę twarogową na wierzch ciasta, powtykaj w twaróg maliny.około 150 g malin
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Prywatne
Twarogowe ciasto z malinami i czekoladą – uwagi
To ciasto z twarogiem i malinami, to trochę efekt czyszczenia lodówki. Potrzebowałam spore ciasto na wyjazd – takie co się za szybko nie kończy, więc kombinowałam i ciągle dokładałam składniki. Ostatecznie na lekkie jogurtowe ciasto (z dodatkiem jednego dojrzałego banana – jak czyszczenie, to czyszczenie) dałam warstwę sernikową wymieszaną z czekoladowymi kropelkami (możecie użyć posiekaną czekoladę), a w twaróg powtykałam mrożone maliny.
Ciasto jogurtowe z malinami wyszło bardzo smaczne i co najważniejsze długo zachowało świeżość – jedliśmy go przez kilka dni (ograniczając się do kawałka dziennie – co by nie szło za bardzo w dupkę). Maliny świetnie uzupełniły lekko słodkie ciasto i bardzo smakowały w połączeniu z gorzką czekoladą. Chyba muszę częściej czyścić lodówkę i robić takie ciasta!
Z podanej poniżej przeze mnie porcji otrzymacie dużą blaszkę ciasta – piekłam w formie 24/24 cm i ciacho było wysokie – możecie upiec w większej formie – wtedy ciasto będzie niższe – w tym przypadku proponuję zrobić trochę więcej części twarogowej, aby nie była za cienka :)
Zapraszam Was również do wypróbowania przepisu na ciasto drożdżowe z serem i jagodami albo na malinowy sernik na spodzie brownie :D
Polecane przepisy na ciasta z malinami
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta z malinami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a więcej na blogu: