Ciasto wuzetka
Przepis na słynne ciasto WZ, czyli popularną wuzetkę
Zapraszam dziś na bardzo popularne polskie ciasto wuzetka, tudzież nazywane również ciastem W-Z. Pod tą tajemniczą nazwa kryje się lekkie czekoladowe ciasto przełożone kremem śmietankowym i lekko kwaskowatą konfiturą i na koniec polane polewą czekoladową. To ciasto z kremem zasmakuje każdemu i o każdej porze. Zobaczcie mój przepis na ciasto wuzetka i koniecznie przygotujcie je samodzielnie w domu.
Spis treści
Ciasto wuzetka przepis krok po kroku
Już dziś zrób ze mną słynne ciasto Wuzetkę i przygotuj go na specjalną okazję, albo nawet na deser do weekendowej kawy. To doskonałe czekoladowe ciasto przekładane kremem śmietankowym będzie smakować każdemu!
Ciasto wuzetka przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o wielkości około 25 x 25 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe do wuzetki
- 8 jajek (rozmiar L)
- 250 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki)
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki kakao
składniki na krem śmietankowy do wuzetki
- 750 ml kremówki (mocno schłodzonej)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki konfitury (morelowej (myślę, że wiśniowa będzie równie dobra))
składniki na polewę czekoladową do wuzetki
- 250 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
- 200 g czekolady (gorzkiej )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowe do wuzetki
- Ubij jajka z cukrem na puszystą i gęstą masę.8 jajek, 250 g cukru
- Następnie dodawaj porcjami mąkę przesianą przez sito z sodą i kakao (najlepiej mieszać teraz masę jakaś łyżką niż mikserem).8 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 3 łyżki kakao
- Ciasto wlej do foremki (25 x 25 cm) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Piecz około 35 minut w 180 stopniach (góra/dół) – do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu przekrój ciasto na pół na dwa placki.
Jak zrobić krem śmietankowy do wuzetki
- Żelatynę rozpuść w 5-6 łyżkach wody, odstaw do napęcznienia, a wtedy podgrzej ją chwilę w mikrofalówce, aby stała się płynna.3 łyżeczki żelatyny
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.750 ml kremówki, 5 łyżek cukru pudru
- Dodaj do żelatyny czubatą łyżkę bitej śmietany i wymieszaj, przelej całość do reszty kremówki i zmiksuj dokładnie.
- Odłóż 4 łyżki kremu do dekoracji.
Jak zrobić ciasto wuzetka – złożenie
- Blat ciasta przełóż do foremki (można go teraz nasączyć – co moim zdaniem bardzo służy temu biszkoptowi), wyłóż na niego ubitą kremówkę, przykryj drugim blatem (też proponuję go trochę nasączyć).
- Wierzch posmaruj konfiturą i wstaw do lodówki na godzinę.3 łyżki konfitury
- Zrób polewę: kremówkę podgrzej w rondelku (nie gotuj), wrzuć do niej połamaną czekoladę.250 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady
- Mieszaj aż się rozpuści. Gdy przestygnie i zgęstnieje, polej nią ciasto.
- Na wierzchu wyciśnij rozetki z odłożonego kremu.
- Całość wstaw ponownie do lodówki na godzinę.
Prywatne
Tradycyjne ciasto W-Z – uwagi
Pozostaję dziś dalej w kręgu czekolady i podam przepis na słynne ciasto wuzetka. Kiedyś to ciasto królowało w polskich cukierniach i było prawdziwym rarytasem na naszych stołach. Teraz możecie upiec je sami w zaciszu swojej kuchni i cieszyć się sporą blachą czekoladowego ciasta z kremem śmietankowym. Spróbujcie koniecznie i upieczcie to tradycyjne ciasto.
Jak zrobić ciasto wuzetkę – wskazówki
Ciasto WZ, to biszkopt czekoladowy przekładany grubą warstwą bitej śmietany oraz udekorowany warstwą czekolady. Dodatkowo górną warstwę ciasta smaruje się konfiturą morelową (możecie tez użyć inną konfiturę) i dopiero na nią wylewa się polewę czekoladową. Samo ciasto jest suchawe (jak to z ciastami biszkoptowymi bywa) więc warto go dodatkowo nasączyć. Ja najczęściej używam osłodzoną wodę z sokiem z cytryny. Możecie też nasączyć ciasto herbatą, albo nawet odrobiną alkoholu – szczególnie jeśli ciasta nie będą jadły dzieci. Jeśli wybierzecie konfiturę wiśniową, to fajne będzie nasączenie z dodatkiem nalewki wiśniowej.
Jak zrobić krem do wuzetki?
Krem to w zasadzie bita śmietana z dodatkiem żelatyny, która ją stabilizuje. Ja tu użyłam płynną śmietanę kremówkę 30% i mocno ją schłodziłam przed ubijaniem. Aby żelatyna dodana do bitej śmietany nie zrobiła w niej „farfocli” warto ją wcześniej zahartować. Hartowanie żelatyny polega na dodaniu do niej odrobiny kremu – wtedy jej temperatura się obniży i po dodaniu do reszty kremu lepiej się z nim połączy. Ciasto wuzetka po przygotowaniu powinna być schłodzona w lodówce, tak aby krem się ładnie ściął.
Skąd się wzięła wuzetka?
Tutaj opinie są bardzo różne – przeważają te, które mówią, że nazwa ciasta pochodzi od budowanej w Warszawie trasy W-Z, która była wizytówką Warszawy i nawet śpiewano o niej piosenki. W sumie nie ważne skąd się wzięła nazwa ciasta, ważne, że zna je chyba każdy Polak i każdy ma swoje ulubione z ulubionej cukierni. Dziś zachęcam Was do samodzielnego upieczenia wuzetki – kto wie, może będzie lepsza niż taka kupiona.
Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe oraz na ciasta z kremem.
Polecane przepisy na ciasta z kremem
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i pięknie się prezentujące ciasta z kremem, które sprawdzą się na różne imprezy, okazje i święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.