Ciasto z malinami i truskawkami
Przepis na ciasto z malinami i truskawkami
Odkryj prostotę i smak lata w jednym kęsie z tym ciastem z malinami i truskawkami. To wyjątkowe ciasto, przygotowane z dodatkiem jogurtu naturalnego, wzbogacone świeżymi malinami i truskawkami. Każdy kęs jest prawdziwą eksplozją owocowej przyjemności. Aby podkreślić intensywność smaku ciasto posmarowane jest z wierzchu mocno malinowym lukrem. To idealny deser na letnie dni, który zasmakuje każdemu!
Spis treści
Przepis na ciasto z malinami i truskawkami krok po kroku
Zobacz ten prosty przepis na mocno owocowe ciasto z truskawkami i malinami oblane malinowym lukrem i przygotuj je już tego lata.
Ciasto z malinami i truskawkami przepis
Składniki
składniki na ciasto z malinami i truskawkami
- 175 g masła (rozpuszczonego – może też być olej)
- 100 g jogurtu greckiego ((lub gęstego jogurtu naturalnego))
- 3 jajka (- rozmiar L)
- 200 g mąki pszennej (- niepełne 1,5 szklanki)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 175 g cukru (- niepełna szklanka)
- około 150 g owoców (- np. maliny, truskawki, borówki – drobnych lub pokrojonych )
składniki na lukier malinowy:
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- około 50 g malin ((mogą być mrożone))
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z malinami i truskawkami
- W dużej misce umieść suche składniki.200 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 175 g cukru
- W drugiej misce zmieszaj jogurt, masło i jajka.100 g jogurtu greckiego, 3 jajka, 175 g masła
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
- Owoce oprósz lekko mąką.
- Do przygotowanej dużej foremki keksowej (długa na mniej więcej 30 cm – o pojemności około 900 g) wyłóż połowę ciasta, na wierzchu ułóż połowę owoców, wyłóż resztę ciasta i resztę owoców.około 150 g owoców
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić lukier malinowy do ciast
- Maliny zmiksuj z 1-2 łyżeczkami cukru pudru (jeśli używasz mrożone maliny, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać).około 50 g malin, 150 g cukru pudru
- Dodaj zmiksowane maliny do pozostałego cukru pudru i wymieszaj.
- Jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, to możesz dodać do niego odrobinę mleka.
- Udekoruj lukrem wystudzone ciasto.
Prywatne
Proste ciasto bez miksera z malinami i truskawkami – uwagi
Upiekłam nam ostatnio bardzo proste ciasto z malinami (niestety jeszcze mrożonymi) i truskawkami – zachciało się mi ciasta z owocami, to musiałam kombinować ;)
Jako podstawę wykorzystałam przepis na ciasto cytrynowe z jagodami z kwietniowego numeru BBC GoodFood.
Oczywiście dostosowałam go do swoich potrzeb (jeśli zainteresował Was oryginalny przepis, to odsyłam do gazetki, albo do trony www).
Muszę przyznać, że samo ciasto było ok, ale chyba miałam wobec niego większe oczekiwania.
Innym smakowało bardzo (sądzę, że to duża zasługa lukru malinowego), ale jak dla mnie to trochę za mało.
Mimo wszystko spróbujcie sami, może Wam bardziej przypadnie do gustu :)
Zachęcam was gorąco do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kruszonką oraz innych przepisów na ciasta z truskawkami.
Polecane przepisy na ciasta z malinami
Jeśli lubicie ciasta z malinami, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Wygląda tak, że aż zgłodniałam. W dodatku truskawki, malinki – same witaminki. Co do truskawek, to nie wiedziałam, że sa az tak pozyteczne, np. chronią przed nowotworami, obniżają poziom cukru itd. więcej o nich tutaj: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/wlasciwosci-prozdrowotne-truskawek Także z takiego pysznego ciasta, tez powinno wyniknąć coś dobrego :)
Wygląda niesamowicie kusząco z tym intensywnie czerwonym lukrem :)