Ciasto z rabarbarem i bezą

Zaktualizowany: 2023 22 maja
ciasto z rabarbarem i bezą

Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą i konfiturą malinową

Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Delikatne i kruche ciasto, połączone z kwaśnym rabarbarem i słodką konfiturą malinową, tworzy niezwykłe połączenie smaków. Całość jest ukoronowana słodką bezą, która nadaje ciastu lekkości i chrupkości. Dodatkowo, płatki migdałowe dodają nuty aromatyczne i wspaniale chrupią przy każdym kęsie. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków w nowoczesnej odsłonie. Ciesz się pysznym kruchym ciastem z rabarbarem i konfiturą malinową, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie!

przepyszne ciasto z rabarbarem i bezą z białek

Ciasto z rabarbarem i bezą przepis krok po kroku

W sezonie na rabarbar koniecznie upiecz to niezwykle apetyczne i przy okazji piękne kruche ciasto z rabarbarem i malinami. Takim ciastem zachwycisz wszystkich gości i rodzinę.

ciasto z rabarbarem i bezC485 3

Ciasto z rabarbarem i bezą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasto z rabarbarem, konfiturą malinową i słodką bezą z migdałami.
4.23 z 18 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour
1 hour
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 30
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto

składniki na rabarbarowe nadzienie do ciasta

składniki na bezę do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto:

  • Z wszystkich składników zagnieć szybko ciasto – jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
    200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 200 g masła, 50 g cukru, 1 szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 4 żółtka
  • Ciasto możesz przechować w lodówce przez noc (albo nawet kilka dni) i wtedy przez pieczeniem wyjąć je z lodówki i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  • Jeśli ciasta nie przygotowujesz wcześniej, to wyłóż nim blaszkę (o wymiarach około 26/30 cm) i wstaw do lodówki – do momentu aż piekarnik nagrzeje się do 170 stopni (góra/dół).
  • Podpiecz ciasto przez 20 minut.

Jak zrobić nadzienie z rabarbaru do ciasta

  • Rabarbar umyj i pokrój w około jedno centymetrowe kawałki.
    600 g rabarbaru
  • Dodaj do niego mąkę, cynamon oraz połowę konfitury – wymieszaj.
    1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 słoiczek konfitury malinowej
  • Podpieczone ciasto posmaruj resztą konfitury malinowej, a na wierzch wyłóż rabarbar.

Jak zrobić bezę do ciasta z rabarbarem

  • Białka ubij lekko i zacznij porcjami dodawać cukier i ubijaj aż białka staną się białe i lśniące, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną – ja ubijam długo – nawet z 10 minut.
    4 białka, 200 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Wyłóż bezę na owoce, a wierzch posyp płatkami migdałów.
    3 łyżki płatków migdałów
  • Piecz ciasto przez kolejne 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i włącz termoobieg.
  • Podsusz ciasto przez kolejne 20 minut, a następnie wyłącz piekarnik i pozwól ciastu wystygnąć.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z rabarbarem i bezą, kruche ciasto z bezą, kruche ciasto z pianką, kruche ciasto z rabarbarem, rabarbar do ciasta, rabarbar na ciasto, rabarbar na cieście kruchym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z rabarbarem i bezą

Ciasto z rabarbarem i malinami – uwagi

Przepis na to ciasto wypatrzyłam na Kwestii Smaku i wiedziałam, że na pewno będzie mi smakować :)

Czym prędzej zakupiłam rabarbar i wraz z nastaniem weekendu przystąpiłam do pracy.

Kruche ciasto przygotowałam dzień wcześniej i schowałam do lodówki do schłodzenia. Tym sposobem potem praca poszła mi szybciej.

Do ciasta dodałam cynamonu i to był strzał w dziesiątkę – w całym domu pachniało obłędnie (aż moja córcia wpadła do kuchni z pytaniem, co tak ładnie pachnie i czy może już to zjeść :D), a do tego smakowało znakomicie :)

Przepis jest rewelacyjny, a ciasto z rabarbarem i bezą znika samo :)

Z podanej porcji otrzymacie sporą blaszkę ciacha (użyłam takiej o wielkości 26/30).

Zobaczcie również inne moje przepisy na kruche ciasta. Znajdziecie tu wiele inspirujących pomysłów.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.23 z 18 ocen
Postaw mi kawę

rabarbar na kruchym cieście zapieczony z bezą
rabarbar ciasto z bezą i migdałami

Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem

Jeśli lubicie ciasta z rabarbarem, to koniecznie zobaczcie również inne przepisy z tym niezwykłym warzywem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2015 8 maja

Podziel się przepisem

26 komentarzy

  1. e94131ba984616d2688b9e764d888774?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2018 26 maja w 14:44- Odpowiedz

    Ciasto upieklam dwa razy, bardzo smaczne. Ale niestety nie polecam wsypywania maki ziemniaczanej poniewaz nadaje dziwny maczny smak. Mimo iz pieklam je dluzej niz w przepisie ciasto smakowalo na make. Dlatego tez polecam wsypanie 4 lyzek kaszy mannej do rabarbaru.
    PIANA! zeby nie zrobila sie z niej woda musi byc pozadnie ubita ( minimum 10 minut) przed dodaniem cukru. Wtedy nie ma znaczenia czy cukier wsypiemy od razu czy powoli, czy puder czy krysztal.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 26 maja w 15:12- Odpowiedz

      Fajny pomysł z tą kaszą manną – muszę wypróbować :)

    • 1892120d34aae499fd2b04d0a8937f21?s=54&d=mm&r=g
      Marzena 2023 31 maja w 19:37- Odpowiedz

      Zawsze używam kaszy manny do kruchych ciast z owocami. Wysypuję ją jednak na ciasto i dopiero układam owoce. Zwykle nie podpiekam samego ciasta, piekę po prostu ciut dlużej z owocami.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2023 31 maja w 20:43- Odpowiedz

        Tak, kasza fajnie wchłania nadmiar soków

  2. e8efe18475f64c540247aa1dc2bbd821?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2016 1 maja w 08:29- Odpowiedz

    Witam serdecznie,
    Przepis świetny akurat tego szukałam. Ale… Zrobiłam wieczorem, rano okazało się że masa rabarbarowa jest płynna. Dosłownie mogę ją wylać z blachy! Zamiast skrobii ziemniaczanej użyłam kukurydzianej. Czy to dlatego?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 1 maja w 09:36- Odpowiedz

      Skrobia ziemniaczana dużo lepiej „ściąga” i żeluje niż skrobia kukurydziana – ona działa delikatniej – więc może być, że za mało jej było.

  3. 7703379ccd541b0c5699f8320e8187eb?s=54&d=mm&r=g
    Lucyna 2016 15 kwietnia w 21:25- Odpowiedz

    Super upiekłam dzisiaj rozpływa się w ustach , jeszcze nigdy kruche ciasto nie wyszło mi tak dobre naprawdę polecam .Muszę wypróbować jeszcze inne przepisy.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 16 kwietnia w 08:37- Odpowiedz

      Super, zapraszam :)

  4. Popularne wpisy w 2015 roku - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 7 stycznia w 08:50- Odpowiedz

    […] Ciasto z rabarbarem i bezą […]

  5. 1d2653e784eb1bd2f195f712bdb0d808?s=54&d=mm&r=g
    ewa 2015 11 sierpnia w 22:17- Odpowiedz

    stopniowo… długo ubijałam… i zwykły cukier… ach no nic zrobie jeszcze raz :) dziękuję za odpowiedz :)

  6. 1d2653e784eb1bd2f195f712bdb0d808?s=54&d=mm&r=g
    ewa 2015 11 sierpnia w 22:08- Odpowiedz

    byla sztywna ale jak dodawałam cukier to się zrobiła rzadka…. ;(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 11 sierpnia w 22:15- Odpowiedz

      A cukier dodawałaś stopniowo czy wszystko na raz? Długo ubijałaś po dodaniu cukru? no i cukier zwykły czy puder ?

  7. 1d2653e784eb1bd2f195f712bdb0d808?s=54&d=mm&r=g
    ewa 2015 11 sierpnia w 21:58- Odpowiedz

    witam.
    Ciasto robie już 2 raz… i 2 raz nie wychodzi a robie dokladnie krok po kroku. za pierwszym razem wyszla marna pianka z „rosą”…. a teraz???? beza rozlala sie po ciescie i nie urosła. Robilam juz torcik bezowy z twojego przepisu i wyszedł… więc nie mam pojecia czemu na tym ciescie nie chce wyjsc… tragedia. ciasto w smaku przepyszne ale co z tego jak nie wygląda dobrze,… pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 11 sierpnia w 22:07- Odpowiedz

      a na pewno dobrze ją ubiłaś ? Jeżeli się rozlała to była za rzadka. Pamiętaj, że bęzę można ubijać bardzo długo bez ryzyka, że się zepsuje. Zawsze lepiej dłużej niż krócej. Beza jeżeli jest samodzielna zachowuje się troszkę inaczej i może być mniej ubita a i tak się uda.

  8. a0d2403478fe6a4a43d03b383cb26466?s=54&d=mm&r=g
    Slawka 2015 7 czerwca w 18:32- Odpowiedz

    Zrobilam, pysznosci ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 7 czerwca w 18:46- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę :)

  9. e13f5e4b35b24da71b29c534b9ffbbd7?s=54&d=mm&r=g
    pyza 2015 10 maja w 16:40- Odpowiedz

    czy piekarnik mam nastawić – góra dół

  10. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2015 9 maja w 16:11- Odpowiedz

    Obłędne ciacho, uwielbiam :)

  11. da1c4a2ef353d99e81f2084876c75aed?s=54&d=mm&r=g
    Meg 2015 8 maja w 18:06- Odpowiedz

    Piękne ciasto, a beza imponująca – z 4 białek, a tak wysoka :)

  12. 0b9a783c74a85e928f9acecda65acce1?s=54&d=mm&r=g
    An etka 2015 8 maja w 16:03- Odpowiedz

    Beatko, ale to studzenie ciasta nie odbywa się w wyłączonym piekarniku ? Trzeba je wyjąć tuż po upieczeniu, tak :) ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 8 maja w 19:13- Odpowiedz

      Najpierw podsuszasz bezę przez 20 minut w 60 stopniach. Potem wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw ciasto do wystudzenia w środku. Niecierpliwi mogą pominąć etap studzenia i dobrać się do ciepłego ciasta :)

      • 0b9a783c74a85e928f9acecda65acce1?s=54&d=mm&r=g
        An etka 2015 17 maja w 14:21- Odpowiedz

        Beatko, dziękuję za sugestie i dodam, że piekłam to ciasto już dwa razy. Na tamten i ten weekend. Jest pyszne :) ! I, co bardzo ważne, robi się szybko. Myślę, że na poczęstunek dla gości będzie idealne. W końcu nie chodzi o to, by spędzić przy pieczeniu mnóstwo czasu, a o efekt. Tu gwaranowany :) ! Polecam każdemu :).

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2015 17 maja w 16:40- Odpowiedz

          Super! Bardzo się cieszę :)

  13. f0f20a6722e752dc41868613a6caca8a?s=54&d=mm&r=g
    ilovebakepl 2015 8 maja w 12:43- Odpowiedz

    obłędnie dobre ciacho :) moje ulubione smaki

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy