Ciasto z rabarbarem na oleju
Przepis na wilgotne i proste ciasto z rabarbarem
Zróbcie dziś ze mną rewelacyjne i proste ciasto z rabarbarem na oleju. To ciasto jest fajnie puszyste i jednocześnie wilgotne, a słodycz ciasta ładnie się komponuje z kwaśnym rabarbarem. Takie ciasto będzie doskonałe jako słodka przekąska na grilla, czy też na piknik. Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasto z rabarbarem na oleju przepis krok po kroku
Jeśli lubicie ciasta z rabarbarem, to zróbcie to puszyste i szybkie ciasto z rabarbarem z olejem. Na pewno Wam zasmakuje!
Ciasto z rabarbarem na oleju przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto z rabarbarem na oleju
- 8 jajek ( – użyłam rozmiar L)
- 300 g cukru ((1,5 szklanki) )
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml oleju
- około 800 g rabarbaru ((mniej więcej 8 długich łodyg) albo innych owoców)
Instrukcja
Jak zrobić szybkie ciasto z rabarbarem
- Rabarbar umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.około 800 g rabarbaru
- Jajka zmiksuj z cukrem oraz cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.8 jajek, 300 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych jajek – na zmianę z olejem.450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 ml oleju
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
- Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybkie ciasto z rabarbarem – uwagi
Dziś zapraszam was na proste ciasto z rabarbarem na oleju, bo dobrych ciast z rabarbarem nigdy dość :)
Szczególnie jeśli są takie proste i szybkie do zrobienia.
Przygotowanie nie zajmie wam nawet pół godziny, potem już tylko pieczenie i można zajadać ciepłe ciacho :)
Czym zastąpić rabarbar w cieście?
Rabarbar to warzywo, które warto spożywać, ale niestety niektóre osoby powinny na niego uważać. Dotyczy to szczególnie osób z dną moczanową oraz kobiet w ciąży a także matek karmiących. Takie osoby lepiej żeby nie jadły rabarbaru. Czym wtedy zastąpić go w cieście?
Zamiast niego wykorzystujecie sezonowe owoce aktualnie dostępne -świetnie się tu spiszą pyszne polskie słodkie truskawki, lekko kwaskowe maliny, słodkie i chrupiące borówki, a także brzoskwinie czy chociażby jabłka i gruszki pokrojone na plasterki.
To ciasto jest tak uniwersalne, że w każdym wydaniu będzie smakować wyśmienicie.
Dlatego możecie je piec o każdej porze roku zmieniając owoce układane na wierzchu.
Do tego wychodzi go spora blacha – ja piekłam je w foremce 20/30 cm i wyszło całkiem wysokie. Na pewno wystarczy ciasta dla wszystkich domowników i gości.
Ps.
Wypróbujcie również inne przepisy na wypieki z rabarbarem, np.:
Ciasto z rabarbarem i daktylami
Inspiracja- z bloga Lawendowy Dom
Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem. Na blogu jest ich już niezły wybór. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: