Cornish czebureki z mięsem i kapustą

Zaktualizowany: 2023 21 września
cornish czebureki z mięsem

Przepis na czebureki z mięsem mielinym i kapustą

Dziś na obiad lub smakowitą przekąskę polecam takie pyszne smażone na głębokim tłuszczu czebureki z mięsem mielonym i białą kapustą. Takie pierogi to bardzo popularne danie w kuchni bliskiego wschodu. Zobacz więc mój przepis na czebureki i usmaż je już dziś.

Cornish z mięsem i kapustą przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na ciekawy i smakowity obiad lub przekąskę, to wypróbuj ten przepis.

smażony pieróg

Cornish z mięsem i kapustą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na cornish czebureki czyli duży pieróg smażony z nadzieniem z mięsa i kapusty.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Danie Obiad
Kuchnia Kuchnia bałkańska, Kuchnia rosyjska
Porcje 8
Składniki

składniki na ciasto na czebureki

składniki na farsz do czebureki

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g białej kapusty
  • 1 mała cebula (- opcjonalnie )
  • przyprawy (: pieprz czarny, sól, słodka papryka, czosnek)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto na czebureki

  • Wodę z solą i masłem zagotuj do wrzenia.
    250 ml wody, 1/2 łyżeczka soli, 1 łyżka masła
  • Wsyp 150 g (1 szklankę) mąki i dobrze wymieszaj.
  • Odstaw na chwilę do przestygnięcia, po czym dodaj jajko, wymieszaj i po chwili dodaj po trochu pozostałą mąką.
    1 jajko, 3 – 3,5 szklanki mąki pszennej
  • Wyrób gładkie i zwarte ciasto, które następnie zawiń w folię i odstaw na 30 minut.
  • Po tym czasie ponownie wyrób ciasto.
  • Podziel go na 8 równych kawałków.

Jak zrobić farsz na czebureki

  • Surowe mielone mięso przypraw – moja niezawodna metoda na przyprawienie to: po większe pół łyżeczki – soli, czarnego pieprzu i słodkiej papryki, do tego pół łyżeczki suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę. Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami.
    przyprawy, 300 g mielonego mięsa wołowego
  • Następnie przełóż do garnka, zalej wodą, wodę lekko posól.
  • Gotuj, aż mięso będzie gotowe – zlej nadmiar wody.
  • W tym czasie poszatkuj białą kapustę, posól ją do smaku i dodaj sporo czarnego pieprzu – tak, że może się wydawać, że jest go za dużo.
    300 g białej kapusty
  • Możesz dodać do kapusty, poszatkowaną cebulę.
    1 mała cebula
  • Wymieszaj mięso z kapustą.
  • Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki placek.
  • Na połowie ułóż farsz, sklej ciasto tworząc duży pieróg.
  • Smaż pierogi na głębokim tłuszczu – pierogi mają być rumiane z widocznymi bąbelkami powietrza.
  • Po usmażeniu osusz krótko na papierowym ręczniku.
Prywatne
Słowa kluczowe pieróg z mięsem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cornish czebureki pieróg smażony

Cornish czebureki z kapustą i mięsem – uwagi

Od jakiegoś czasu na moim osiedlu funkcjonuje mały bar z jedzeniem zza naszej wschodniej granicy i nie tylko. Pani prowadząca ten bar przygotowuje pyszne chinkali i właśnie cornishe lub inaczej czebureki z mięsem, które z mężem bardzo lubimy.

Szukając przepisów na to danie natknęłam się na mnóstwo przepisów na cornish – niestety wszystkie dotyczyły kuchni brytyjskiej i nadziewane były farszem z dodatkiem ziemniaków.

Nasze cornishe nadziewane są farszem z gotowanego mięsa wołowego i mocno doprawionej czarnym pieprzem białej kapusty. Wobec braku takiego przepisu – spróbowałam stworzyć swoją wersję tego dania.

Jeśli ktoś z Was zna cornishe, czebureki w takiej wersji i chce się podzielić przepisem, to proszę o kontakt :)

Na razie zapraszam na mój przepis.

Z podanej porcji otrzymacie 8 ogromnych pierogów.

Ps.

Sprawdźcie również inne moje przepisy na pyszne obiady.

Polecane przepisy na obiad dla całej rodziny

Wypróbuj również te przepisy na szybkie i proste obiady, które zasmakują każdemu.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 2 listopada