Przepis na Creme brulee

Zaktualizowany: 2024 7 stycznia
creme brulee

Przepis na francuski deser creme brulee

Przepis na Crème brûlée to zaproszenie do świata wykwintnej francuskiej kuchni. Ten delikatny, waniliowy deser skrywa pod karmelową skorupką kremową, gładką masę z żółtek, śmietany i aromatycznej wanilii. To subtelne, luksusowe danie deserowe, idealne na wyjątkowe okazje, które zachwyci nie tylko smakiem, ale także estetyką. Odkryj zmysłowy świat smaków i konsystencji w każdym kęsie tego wyjątkowego Crème brûlée.

creme brulee

Creme brulee przepis krok po kroku

Jeśli lubisz klasyczne, proste i jednocześnie wykwintne desery, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

creme brulee4

Creme brulee przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słynny francuski deser zapiekany w piekarniku.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
5 hours
Czas całkowity 6 hours 10 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na creme brulee

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 żółtka (z jajek rozmiar L)
  • 0,5 laski wanilii
  • około 3 łyżki cukru ((do smaku))
  • 4 łyżki trzcinowego cukru ((można ostatecznie użyć biały) – do roztopienia na deserze)
Instrukcja
 

Jak zrobić creme brulee

  • Śmietanę kremówkę podgrzej z laską wanilii i cukrem.
    250 ml śmietany kremówki, 0,5 laski wanilii, około 3 łyżki cukru
  • Pod koniec wyjmij wanilię, rozkrój ją, wyciągnij nasionka i dołóż je do śmietany.
  • Gotuj śmietanę do momentu pojawienia się bąbelków przy krawędzi garnka.
  • Wyłącz śmietanę.
  • Żółtka roztrzep lekko trzepaczką – nie napowietrzaj ich za mocno.
    3 żółtka
  • Wlej śmietanę wolnym strumyczkiem do żółtek i w trakcie mieszaj trzepaczką.
  • Przelej masę przez sitko do przygotowanych kokilek.
  • Piecz creme brulee w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni (tryb góra/dół) przez około 50 minut – poruszaj lekko kokilką aby sprawdzić, czy ściął się środek kremu – jeśli się rusza, to pozostaw creme brule jeszcze chwilę w piekarniku.
  • Deser ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez około 5 godzin (najlepiej przez noc).
  • Na wierzch kremu nasyp po łyżce cukru i rozpuść go palnikiem (jeśli go nie masz, to rozgrzej mocno górną grzałkę w piekarniki i podstaw bezpośrednio pod nią kokilki z kremem – pilnuj aby się nie przypaliło ! )
    4 łyżki trzcinowego cukru
  • Podaj od razu, bo skorupka z karmelu z czasem zmięknie.
Prywatne
Słowa kluczowe deser budyniowy, deser francuski
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
creme brulee5

Francuski deser zapiekany w piekarniku – uwagi

Dziś trochę klasyki, czyli creme brulee – słynny francuski deser. Ten deser to prosty krem zapiekany w piekarniku. Przed podaniem deser posypujemy cukrem i go roztapiamy aż się skarmelizuje. Najlepiej wykonać to palnikiem kulinarnym, ale jeśli nie macie go, to możecie wstawić deserki pod górną grzałkę i podpiec krótko – do stopienia cukru.

W oryginalnej wersji krem jest w waniliowym smaku, ale istnieją również inne wersje smakowe. Ja postawiłam na tradycję i przygotowałam waniliowy krem :) Francuski krem brulee jest prosty do wykonania, więc zachęcam wszystkich do jego samodzielnego przygotowania. Z podanej porcji otrzymacie około 4 desery (robiłam w kokilkach o średnicy około 9 cm i napełniałam je do mniej więcej 2/3 wysokości).

Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne desery.

Polecam wam między innymi deser creme caramel.

Polecane przepisy na wykwintne desery

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na desery serwowane w indywidualnych porcjach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 17 lutego