Croissanty idealne

Zaktualizowany: 2023 27 sierpnia
croissanty

Przepis na ciasto na francuskie na croissanty

Jeśli lubisz chrupiące maślane francuskie rogaliki, to teraz możesz je przygotować samodzielnie w domu! Zobacz mój przepis na ciasto francuskie i zrób je w weekend. Wykorzystaj gotowe ciasto francuskie do rogalików oraz do innych wypieków – zarówno tych na słodko jak i wytrawnych.

croissanty

Croissanty idealne przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne francuskie rogaliki, to teraz możesz zrobić je samodzielnie w domu. Spróbuj koniecznie!

croissanty

Croissanty idealne przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne ciasto francuskie na rogaliki croissant i nie tylko.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
6 hours
Czas całkowity 7 hours
Porcje 7
Składniki

składniki na domowe ciasto francuskie

Instrukcja
 

Jak zrobić domowe ciasto francuskie

  • Piętnaście gram masła rozpuść (w rondelku lub w mikrofalówce).
    15 g masła
  • Drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru (aż staną się płynne) i dodaj wodę.
    5 g świeżych drożdży, 85 ml wody, 30 g cukru
  • Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól, drugą łyżkę cukru, mleko w proszku, roztopione masło i rozpuszczone drożdże.
    210 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1,5 łyżeczki mleka w proszku
  • Wyrób ciasto, aż stanie się gładkie (jeżeli zauważysz, że jest za twarde, to możesz dodać trochę wody).
  • Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut. Po tym czasie powinno podwoić objętość.
  • Ciasto uderz pięścią, aby opadło i chwilę zagnieć aby je napowietrzyć.
  • Miskę z przykryj folią i wstaw do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
  • Ponownie uderz pięścią, by opadło i wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
  • Masło (125 g – zimne!) pokrój na cienkie plastry i ułóż na papierze do pieczenia w kwadrat.
    125 g zimnego masła
  • Rozwałkuj, obkrój boki aby było równe, ponownie połóż na masło i rozwałkuj do połączenia i uzyskania jednolitej grubości.
  • Zawiń w papier i włóż do lodówki (proces ten możesz zobaczyć na filmie poniżej).
  • Ciasto wyciągnięte z lodówki rozwałkuj na kwadrat 1,5 razy większy od przygotowanego masła.
  • Masło połóż na cieście w "romb" i zagnieść rogi ciasta do środka zamykając szczelnie masło.
  • Rozwałkuj ciasto w prostokąt o proporcjach 1×3 i złóż do środka nakładając jedną część na drugą (jak list).
  • Złożone ciasto owiń folią, wstaw do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę.
  • Powtórz trzykrotnie wałkowanie na prostokąt, po każdym wałkowaniu ponownie włóż ciasto do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie można już wykrajać rogaliki.
  • Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni albo zamrozić :)

Jak zrobić rogaliki crosissant

  • Ciasto (musi być zimne!) rozwałkuj tak jak poprzednio (grubość ok 6 mm), wykrój trójkąty.
  • Każdy trójkąt zroluj od podstawy w kierunku wierzchołka i nadaj mu kształt rogalika.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej rogaliki.
  • Posmaruj je roztrzepanym z niewielką ilością wody żółtkiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny pod przykryciem.
  • Rozgrzej piekarnik do 220ºC (góra/dół) i wstaw croissanty.
  • Zmniejsz temperaturę do 190ºC (od razu po włożeniu) i piecz 15 minut.
  • Croissanty najlepsze wychodzą bez nadzienia.
  • Ciasto jest lekkie a ewentualne nadzienie może powodować słabe wyrośnięcie i "dziury" w środku.
  • Gotowe rogaliki ostudź na kratce.
Prywatne
Słowa kluczowe domowe croissanty, rogaliki croissant
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
croissanty

Francuskie rogaliki – uwagi

Tytuł posta wszystko wyjaśnia – dziś przepis na croissanty idealne!

Odpowiednio kruche, bardzo maślane, pięknie się rozrywające na mniejsze kawałki :)

Sam przepis na ciasto francuskie jest bardzo prosty, chociaż na początku może Was przerazić opis wykonania.

Proszę się nie bać, on na prawdę nie gryzie ;)

Więcej tu trzeba poświęcić czasu na czekanie, niż na samą pracę – dlatego zachęcam do wykonania własnych croissantów.

Z podanej porcji otrzymacie 7 dużych (rozmiar sklepowy) croissantów.

Zobaczcie również inne moje wypieki z ciasta francuskiego. Skoro już przygotujcie swoje domowe ciasto, to możecie z niego zrobić również inne słodkie wypieki :) 

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków

Polecane przepisy z ciasta francuskiego

Zobaczcie co możecie przygotować z ciasta francuskiego poza croissantami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 18 września

Podziel się przepisem

14 komentarzy

  1. 9bb300df054a0398b90c7ad8ccf4f594?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2015 22 czerwca w 14:34- Odpowiedz

    Co jeśli nie mam mleka w proszku? Można zastąpić zwykłym? Pozdrawiam :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 22 czerwca w 18:47- Odpowiedz

      Rogaliki oczywiście wyjdą ale mleko w proszku nadaje im dodatkowy smaczek :) Musisz tylko uważać na zachowanie konsystencji :)

  2. Rogale Św. Marcina - Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2014 7 listopada w 10:08- Odpowiedz

    […] upiekłam je na cieście francuskim – ciasto zrobiliśmy sami według sprawdzonego wcześniej przepisu, ale możecie skorzystać z gotowego ciasta ze […]

  3. Tarta migdałowa z nektarynkami i brzoskwiniami - Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2014 20 października w 07:38- Odpowiedz

    […] Wam będzie gotowe ciasto francuskie (zaawansowani cukiernicy mogą zrobić własne np. z tego przepisu), mielone migdały (albo całe, które możecie zmielić) oraz nektarynki albo […]

  4. 650216160a77900131626890f65f3524?s=54&d=mm&r=g
    Sosna 2013 28 września w 11:36- Odpowiedz

    Jak idealne to muszę spróbować! :)

  5. Francuskie wiatraczki ze śliwkami « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2013 25 września w 07:32- Odpowiedz

    […] przygotowaliście własne ciasto francuskie (a w zasadzie jest to ciasto francuskie drożdżowe) do domowych croissantów (kto go nie zrobił, marsz do kuchni […]

  6. 63a4692a41b5f37f9090ab1ac22efe27?s=54&d=mm&r=g
    Klaudia 2013 19 września w 12:17- Odpowiedz

    Absolutnie doskonale! <3
    Uwielbiam croissanty z czekolada, miodem i prazonymi orzechami pecan, konfitura lub po prostu bez zadnych dodatkow.. Nigdy nie podjelam sie proby upieczenia ich samodzielnie z uwagi na czas przygotowania. Twoje rogaliczki wygladaja idealnie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 20 września w 15:03- Odpowiedz

      Dzięki :)

  7. 571e61cbcb73f1da6a15b59028cc94a3?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2013 18 września w 17:02- Odpowiedz

    Szkoda że to takie pracochłonne… :(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 18 września w 19:10- Odpowiedz

      Czasochłonne i owszem, ale w sumie roboty przy tym dużo nie ma. Smak natomiast wynagradza wszystko!

  8. 01c2fa6dec9607f99a24d097dcdd2f5d?s=54&d=mm&r=g
    Joanna Latuszek 2013 18 września w 14:35- Odpowiedz

    nie ma to jak domowe krosanty:))) wyglądają przepysznie i pewnie tak też smakują:)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 18 września w 19:10- Odpowiedz

      Były rewelacyjne. Na tyle dobre, że tydzień później też je robiłam :)

  9. 077b9ee3ec8256dd75dfcfae3d51c7da?s=54&d=mm&r=g
    ankawell 2013 18 września w 10:29- Odpowiedz

    To rzeczywiście absolutnie idealne croissanty … tytuł nie kłamie :)
    Pozdrawiam…

  10. 4c2e91f000f4dbbf217324d7fb449732?s=54&d=mm&r=g
    Ervisha 2013 18 września w 09:30- Odpowiedz

    Dużo z tym roboty ale warto :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy