Cukiniowe brownie przepis
Przepis na ciasto brownie z cukinią
Zapraszam dziś na pyszne cukiniowe brownie. Ciasto brownie, to popularne w Stanach Zjednoczonych i Anglii mocno czekoladowe ciasto. Ja do swojego brownie dodałam mnóstwo tartej cukinii, dzięki czemu ciasto zyskało wyjątkowej wilgotności. Dodawanie tartej cukinii do ciasta nie zmienia jego smaku, więc nikt się nawet nie zorientuje, że jest tam jakieś warzywo! Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Cukiniowe brownie przepis krok po kroku
Jeśli lubicie ciasta czekoladowe i lubicie dodawać w swoich wypiekach warzywa, to koniecznie zróbcie to ciasto brownie!
Cukiniowe brownie przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto brownie z cukinią
- 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 120 ml oleju
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 30 g gorzkiego kakao
- około 450 g cukinii (tartej na grubych oczkach (nie odciskanej))
- 1 szczypta soli
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- około 150 g czekolady (posiekanej – użyłam mleczną – podzielonej na porcje)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z cukinią
- Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieść w misce i wymieszaj porządnie łyżką.2 jajka, 200 g cukru, 120 ml oleju, 300 g mąki pszennej, 30 g gorzkiego kakao, około 450 g cukinii, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Dodaj około 100 g posiekanej czekolady i wymieszaj.około 150 g czekolady
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Przelej ciasto do formy, a wierzch posyp pozostałą czekoladą.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto z cukinią – uwagi
Cukiniowe brownie dołącza do wcześniejszych przepisów na słodkości z cukinią – możecie już znaleźć przepis na babeczki cukiniowo-czekoladowe, babeczki cukiniowe z kremem malinowym oraz babeczki jabłkowo-cukiniowe.
Jak widać ewidentnie brakowało mi w kolekcji zwykłego ciacha z cukinią ;)
Mam w planach kolejne ciasto cukiniowe, ale na razie mam dla was wersję czekoladową.
Takie cukiniowe brownie jest rewelacyjnie wilgotne i bardzo długo zachowuje świeżość, a wierzcie mi, że nikt nie zgadnie, że jest z cukinią.
Mój syn się nim wręcz zajadał, a ja byłam zachwycona, że chociaż w tej postaci zjada warzywa :D
Jeśli w domu też macie takiego warzywnego niejadka, to upieczcie mu takie czekoladowe ciasto z cukinią – albo któreś z babeczek.
Z podanej porcji otrzymacie sporą blachę ciasta – ja je upiekłam w blaszce o wielkości około 20/30 cm.
Polecane przepisy na ciasto brownie
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na mocno czekoladowe ciasta w amerykańskim stylu. Tutaj polecam Wam między innymi takie trzy przepisy:
10 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Robiłam do pracy , nikt nie wyczuł cukinii. Moje ulubione ciasto ostatnio. Prosto i smacznie. Dziś dodałam pół na pół z mąką pełnoziarnistą. Mam nadzieję, że wyjdzie ok ;)
Super :)
Mi wyszedl zakalec, brzegi sa ok. Srodek zakalec…
Hmm, w sumie ciekawe dlaczego, bo ciasto jest „konstrukcji cepa” nic się nie uciera itp. Może cukinia była zbyt soczysta?
A w wersji bezglutenowej uda się? Jakiej mąki wtedy użyć? Z góry dziękuję za odpowiedź
Myślę, że tak. Najlepiej użyć mieszanki mąk bezglutenowych, albo spróbuj z lekką bezglutenową mąką owsianą
Dziękuję
Pycha, wygląda na takie mięciusie i delikatne :D
Bardzo, i do tego wilgotne.