Cynamonowe bułeczki z jabłkami
Przepis na drożdżowe bułeczki z jabłkami i cynamonem
Przygotuj dziś razem ze mną smakowite cynamonowe bułeczki z jabłkami. Te bułeczki to lekkie i puszyste ciasto drożdżowe zawinięte z domowymi prażonymi jabłkami. Z przepisu otrzymacie drożdżówki pyszniejsze niż z cukierni :) Słodkie od jabłek i aromatyczne od cynamonu. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić prażone jabłka do bułeczek i jak zrobić bułeczki drożdżowe zawijane z nadzieniem.
Spis treści
Przepis na cynamonowe bułeczki z jabłkami krok po kroku
Jeśli lubisz drożdżówki i ciasta z jabłkami, to koniecznie wypróbuj to smakowite połączenie smaków.
Cynamonowe bułeczki z jabłkami przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe na bułeczki
składniki na jabłka do bułeczek
- 5-6 jabłek (większych – w sumie około 700-750 g)
- 20 g masła ((1 łyżka) )
- 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lekko czubata)
Instrukcja
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z jabłkami
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, mleko i wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.30 g drożdży, 240 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misie umieść mąkę, jajka, olej, cukier i przyprawy. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.100 g oleju, 70 g cukru, 2 jajka, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu
- Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj jabłka.
- Owoce obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w mniejszą kostkę.5-6 jabłek
- W dużym rondelku rozpuść masło, dodaj jabłka, cukier i cynamon.20 g masła, 50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
- Smaż jabłka aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać na miazgę.
- Do gotowych jabłek dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj – przestudź.1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć – jeśli ciasto jest zbyt klejące, do dodaj do niego trochę mąki.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm – długość około 50 cm, szeroki na około 30 cm.
- Pokrój ciasto na paski o grubości około 5-7 cm.
- Na środek każdego paska nałóż jabłka.
- Rozciągając brzegi sklej je razem tworząc rulonik.
- Ruloniki z ciasta zwiń w bułeczki.
- Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj między bułeczkami odstępy, bo urosną.
- Blachę przykryj ściereczką i pozostaw tak drożdżówki na około 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni – tryb góra/dół.
- Podrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem, cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim wierzch bułeczek.mleko, 6 łyżeczek cukru, 1 łyżeczka cynamonu
- Drożdżówki piecz prze około 25 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Cynamonowe bułeczki drożdżowe z jabłkami – uwagi
Czy wy także macie tak, że wraz z jesienią nabieracie coraz większej ochoty na cynamon?
Ja go właśnie najwięcej używam jesienią i zimą :)
Dodaję cynamon do granoli, owsianki, kawy i oczywiście do różnych wypieków.
Cynamon nie dość, że pachnie obezwładniająco, to przede wszystkim ma działanie rozgrzewające.
Nastała jesień, więc wyciągnęłam swój cynamon i upiekłam cynamonowe bułeczki z jabłkami :)
Ależ w domu pachniało!
A co najważniejsze – jakże pyszne były te bułeczki!
Muszę się tu przyznać, z ręką na sercu, że sama zjadłam 3 i pół bułki, a były one sporych rozmiarów.
Koniecznie musicie je upiec – na pewno nie pożałujecie.
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z prażonymi jabłkami – wskazówki
Te bułeczki zrobione są na drożdżach, a ciasto drożdżowe potrzebuje czasu. Dlatego zaczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego na drożdżówki.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie drożdży.
Jak przygotować drożdże do ciasta drożdżowego?
Ja zawsze używam świeże drożdże – sprawdźcie czy nie są obsuszone – i dodaję je do miseczki, do drożdży dosypuję łyżeczkę cukru i razem mieszam, aż drożdże zaczną się rozpuszczać. Wtedy dodaję mleko. Mleko do drożdży musi być w letniej temperaturze – nie za zimne, nie za gorące. Jeśli mleko będzie zimne, to drożdże nie zaczną „pracować”, a jeśli za gorące, to drożdże zostaną zabite. Wtedy trzeba je wylać i zrobić świeżą porcję. Miseczkę z drożdżami z mlekiem odstawiam w ciepłe miejsce pozbawione przeciągów, przykrywam ściereczką i zostawiam tak na około 20 minut. W tym czasie zaczyn drożdżowy powinien zacząć rosnąć i tworzyć jakby piankę (trochę podobną do ubitego mleka). Jeśli wasz zaczyn drożdżowy tak nie wygląda po 20 minutach, to oznacza, że drożdże nie rosną i najlepiej zrobić nową porcję.
Gdy macie już wyrośnięte drożdże to wyrabiacie ciasto drożdżowe – składniki na ciasto drożdżowe podałam w przepisie poniżej. Wyrobione ciasto na cynamonowe bułeczki z jabłkami przykrywacie i odstawiacie na około godzinę do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto na bułeczki wyrasta przygotowujecie jabłka prażone.
Jak zrobić jabłka prażone do ciasta?
Po pierwsze – jeśli macie domowe jabłka prażone w słoiku, to możecie je wykorzystać – będzie szybciej.
Jeśli nie macie takich jabłek, to weźcie kilka sztuk większych jabłek, obierzcie je, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę.
W większym garnku rozpuśćcie trochę masła, dodajcie jabłka, cukier i cynamon i podsmażajcie aż jabłka zmiękną, ale się jeszcze zupełnie nie rozpadną.
Tak przygotowane prażone jabłka ostudźcie w temperaturze pokojowej.
Kolejny krok to bułeczki drożdżowe z jabłkiem.
Ciasto drożdżowe lekko zagniatamy i wałkujemy. Przekrajamy na pasy i na każdy nakładamy jabłka prażone. Sklejamy ciasto i zwijamy tworząc cynamonowe bułeczki z jabłkami.
Bułeczki z jabłkami pieczecie aż będą ładnie rumiane i zjadacie w towarzystwie herbaty albo kawy :)
Mam nadzieję, że te aromatyczne cynamonowe bułeczki z jabłkami zasmakują wam równie mocno jak mi i będziecie je często piec dla siebie i swoich bliskich.
Zapraszam was również na bułeczki marcepanowo-piernikowe, bułeczki kokosowe, albo drożdżówki żurawinowe.
Ps. Pod przepisem jest zdjęcie, jak wyglądało przygotowanie bułeczek. Uprzedzam – będzie syf ;) Jeśli chcecie sobie uprościć sprawę, to możecie ciasto z jabłkami zwinąć w ślimaczki i tak je upiec.
Polecane przepisy na słodkie bułeczki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne słodkie drożdżówki. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
10 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Mam pytanie techniczne :-)
W instrukcji jest:
„Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm – długość około 50 cm, szeroki na około 30 cm.
Pokrój ciasto na paski o grubości około 5-7 cm.”
Ale trzeba kroić wzdłuż czy w poprzek? Znaczy dłuższe czy krótsze mają być te paski?
Dziękuję!
Ja kroiłam paski względem krótszego boku. Dzięki temu bułeczki są foremniejsze i jest ich więcej :)
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź! :-)
:)
Must have
Niom :D
Ale fantazyjnie zawinięte buły :D
Cudownie wyglądają te bułeczki! Koniecznie muszę spróbować tego przepisu :)
Dziękuję bardzo Adrian