Cynamonowe zawijasy z rodzynkami
Przepis na drożdżowe cynamonowe ślimaczki z rodzynkami
Drożdżowe bułeczki cynamonowe zawijasy z rodzynkami to pyszna i aromatyczna słodka przekąska. Ciasto drożdżowe jest delikatne i puszyste, a cynamon dodaje mu przyjemnego smaku i zapachu. Wewnątrz bułeczek znajdują się słodkie i soczyste rodzynki, które dodają im dodatkowej słodyczy i chrupkości. To idealna przekąska na podwieczorek lub do popołudniowej kawy. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Cynamonowe zawijasy z rodzynkami – przepis krok po kroku
Przygotuj dziś ze mną pyszne i aromatyczne bułeczki cynamonowe z rodzynkami. Takie drożdżowe ślimaczki będą super zarówno na śniadanie jak i na słodki deser do kawy, czy herbaty :)
Cynamonowe zawijasy z rodzynkami przepis
Składniki
składniki na drożdżowe bułeczki:
Instrukcja
Jak zrobić bułeczki cynamonowe z rodzynkami
- W dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki.300 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 3 łyżki cukru
- Świeże drożdże rozpuść je w letnim mleku z cukrem i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.20 g drożdży, 125 ml mleka, 3 łyżki cukru
- Do miski z suchymi składnikami dodaj masło i jajko, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.25 g masła, 1 jajko
- Odstaw ciasto na około 40 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie utrzyj masło z cukrem i cynamonem na puszystą masę.50 g masła, 1 -2 łyżki cynamonu, 50 g cukru trzcinowego
- Wyjmij ciasto na stolnicę, zagnieć chwilę i rozwałkuj na placek o wymiarach 30 na 20 cm.
- Rozsmaruj masło na placku, pozostawiając brzeg o szerokości około 2 cm.
- Posyp rodzynkami.50 g rodzynek
- Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i zaciśnij na końcach.
- Pokrój na około 8-12 kawałków (mniej więcej 2-3 centymetrowe kawałki).
- Ułóż bułeczki na wysmarowanej lub wyłożonej pergaminem blaszce (lub w większej foremce).
- Odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 20-30 minut.
- Po upieczeniu możesz posmarować syropem klonowym, lukrem albo posypać cukrem pudrem.
Prywatne
Dziś u mnie od rana w całym domu pachnie cynamonem :)
Wczoraj wieczorem okazało się, że przyjadą dziś do nas nasi teściowie, więc wstałam wcześniej i szybko upiekłam cynamonowe zawijasy z rodzynkami.
Pachną obłędnie i tak samo smakują :), a pracy z nimi jest niewiele.
Uwielbiam takie pyszne drożdżowe bułeczki i wiem, że wielu z was również.
Zachęcam wiec was do wypróbowania tego przepisu.
Jak zrobić cynamonowe bułeczki drożdżowe z rodzynkami – wskazówki
Najpierw przygotujcie puszyste ciasto drożdżowe i odstawcie go do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto będzie rosnąć przygotujcie sobie resztę składników.
Masło wyjmijcie z lodówki, aby było bardziej miękkie.
Przygotujcie cukier cynamon i rodzynki.
Miękkie masło zmiksujcie z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie, posmarujcie masą maślaną, a na koniec rodzynkami.
Zwińcie ciasto w rulon i pokrójcie na bułeczki, które upieczcie w piekarniku.
Na koniec jeszcze odrobina lukru – jeśli lubicie – i już można zajadać cynamonowe bułeczki :)
Mam nadzieję, że przepis się wam spodoba i z niego skorzystacie.
A potem koniecznie upieczcie sobie jeszcze inne drożdżóweczki – gorąco polecam wam kokosowe bułeczki Pani Popo, bułeczki z marcepanem, szwedzkie bułeczki z cynamonem, jagodzianki na maślance czy też bułeczki z żurawiną – wszystkie są przepyszne :D
A poniżej moje pierwsze zdjęcia tych pysznych cynamonowych bułeczek :)
Polecane przepisy na drożdżówki
Jeśli lubisz słodkie, pachnące i mięciutkie domowe drożdżówki, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe. Ja tu na szybko mogę polecić kilka pysznych przepisów – koniecznie je zobaczcie :)