Czekolada po wiedeńsku
Przepis na pyszną gorącą czekoladę do picia
W chłodne i brzydkie jesienne i zimowe dni nic tak nie poprawia humoru niż gorąca czekolada po wiedeńsku. Myślę, że to taki rodzaj napoju, z którego nigdy się nie wyrasta. Taką czekoladę na gorąco uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Ja się temu nie dziwię, bo to napój bogów :) Dlatego dziś u mnie rozgościła się gorąca czekolada po wiedeńsku z odrobiną bitej śmietany. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić gorącą czekoladę, która rozgrzeje i wprowadzi w doskonały humor :)
Spis treści
Gorąca czekolada po wiedeńsku przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i rozgrzewający napój idealny na jesienne i zimowe dni, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Czekolada po wiedeńsku przepis
Składniki
składniki na gorącą czekoladę po wiedeńsku
- 200 g gorzkiej czekolady (dobrej – z dużą zawartością kakao)
- 1 litr mleka ( – użyłam półtłuste)
- 4 łyżki cukru trzcinowego ( – lub do smaku)
- 100 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30%)
- 25 g cukru pudru ((lekko czubata łyżka) )
Instrukcja
Jak zrobić gorącą czekoladę po wiedeńsku
- Czekoladę połam lub posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej (przełóż ją do metalowej lub szklanej miseczki ustawionej na garnku z gotującą się wodą – miska nie może dotykać powierzchni wody).200 g gorzkiej czekolady
- Mleko zagrzej razem z cukrem, dodaj do niego stopniowo rozpuszczoną czekoladę i mieszaj rózgą, aż się ładnie połączą.1 litr mleka, 4 łyżki cukru trzcinowego
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.100 ml śmietany kremówki, 25 g cukru pudru
- Gorącą czekoladę przelej do 4 dużych szklanek/kubków.
- Na wierzch nałóż bitą śmietanę.
- Możesz też posypać dodatkowo wierzch mielonym cynamonem i gorzkim kakao.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Gorąca czekolada wiedeńska – uwagi
Chłód za oknem i wietrzycho skłaniają mnie do robienia gorącej czekolady :)
Na blogu jest już przepis na gorącą białą czekoladę oraz na czekoladę przygotowywaną na wodzie.
Dziś u mnie gości gorąca czekolada po wiedeńsku.
Bardzo kremowa, nie za słodka i pyszna.
Przepis pochodzi z książki „Czekolada” Erica Lanlarda i jak na razie jest to moja ulubiona czekolada na gorąco :)
Myślę, że wam również zasmakuje – spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzu.
Jak zrobić czekoladę na gorąco – wskazówki
Otóż bardzo prosto!
Przygotujcie sobie dwie tabliczki gorzkiej czekolady, litr mleka, trochę cukru i mocno schłodzoną śmietanę kremówkę.
Użyjcie do niej dobrej gorzkiej czekolady – takiej o dużej zawartości kakao.
Jeśli będzie wam za gorzka to możecie sobie dodać więcej cukru.
Czekoladę rozpuście najpierw w kąpieli wodnej (lub ewentualnie w mikrofalówce) i dodajcie do mleka zagrzanego z cukrem. Mieszajcie aż czekolada ładnie połączy się z mlekiem i utworzy jednolity napój.
Przelejcie czekoladę do szklanek i na wierzch wyłóżcie bitą śmietanę.
Nie robiłam tej czekolady na gorąco z mleczną czekoladą, ale myślę, że możecie spróbować – wtedy nie dodawajcie do mleka cukru!
A wy jesteście fanami gorącej czekolady, czy też wolicie zwykłe kakao?
Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała gorąca czekolada po wiedeńsku :)
Ps. Taka czekolada jest bardzo kaloryczna, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie pyszne szaleństwo :)
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na pyszne napoje z bloga.
Polecane przepisy na rozgrzewające napoje
Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie rozgrzewające napoje – na blogu są również takie z dodatkiem alkoholu. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Jeśli przemarzliście dziś na spacerze, a może przewiało was lub zmokliście w drodze do domu i potrzebujcie czegoś rozgrzewającego to przygotujcie czekoladę na gorąco. Taka gorąca czekolada z bitą śmietaną to nie tylko niezwykle skuteczny sposób na rozgrzanie, to również idealny deser. Aksamitna czekolada do picia ma bogaty czekoladowy smak i zrobiona jest z czekolady, a nie ze słodkiego kakao. Taka gorąca czekolada z czekolady ma dużo bogatszy smak i jest przepyszna! Spróbujcie koniecznie. Zobaczcie mój prosty i szybki przepis na czekoladę do picia i przygotujcie ją dla swojej rodziny. Podgrzana czekolada to idealny jesienny i zimowy comfort food. Zróbcie więc ją sobie, usiądźcie w wygodnym fotelu lub na kanapie, otulcie się miękkim kocykiem i zanurzcie się w ten doskonały aksamitny smak. Gorąca czekolada po wiedeńsku podana z bitą śmietaną i jeśli lubicie szczyptą cynamonu sprawi, że chłodny dzień zmieni się przemiłą chwilę wytchnienia i słodyczy :) Zobaczcie również inne moje przepisy na różne napoje, a tam także znajdziecie przepisy na pyszne kawy.
3 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Gorąca czekolada przepis
Jak zrobić gorącą czekoladę do picia?
Dlaczego ta czekolada jest wiedeńska?????????????
Tak ją nazwał Eric Lanlard. Może tak ją tam pił podaną
Idealna na zimowy wieczór przy oglądaniu ulubionego serialu :)