Czekolada po wiedeńsku
Przepis na pyszną gorącą czekoladę do picia
W chłodne i brzydkie jesienne i zimowe dni nic tak nie poprawia humoru niż gorąca czekolada po wiedeńsku. Myślę, że to taki rodzaj napoju, z którego nigdy się nie wyrasta. Taką czekoladę na gorąco uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Ja się temu nie dziwię, bo to napój bogów :) Dlatego dziś u mnie rozgościła się gorąca czekolada po wiedeńsku z odrobiną bitej śmietany. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić gorącą czekoladę, która rozgrzeje i wprowadzi w doskonały humor :)
Spis treści
Gorąca czekolada po wiedeńsku przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i rozgrzewający napój idealny na jesienne i zimowe dni, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Czekolada po wiedeńsku przepis
Składniki
składniki na gorącą czekoladę po wiedeńsku
- 200 g gorzkiej czekolady (dobrej – z dużą zawartością kakao)
- 1 litr mleka ( – użyłam półtłuste)
- 4 łyżki cukru trzcinowego ( – lub do smaku)
- 100 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30%)
- 25 g cukru pudru ((lekko czubata łyżka) )
Instrukcja
Jak zrobić gorącą czekoladę po wiedeńsku
- Czekoladę połam lub posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej (przełóż ją do metalowej lub szklanej miseczki ustawionej na garnku z gotującą się wodą – miska nie może dotykać powierzchni wody).200 g gorzkiej czekolady
- Mleko zagrzej razem z cukrem, dodaj do niego stopniowo rozpuszczoną czekoladę i mieszaj rózgą, aż się ładnie połączą.1 litr mleka, 4 łyżki cukru trzcinowego
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.100 ml śmietany kremówki, 25 g cukru pudru
- Gorącą czekoladę przelej do 4 dużych szklanek/kubków.
- Na wierzch nałóż bitą śmietanę.
- Możesz też posypać dodatkowo wierzch mielonym cynamonem i gorzkim kakao.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Gorąca czekolada wiedeńska – uwagi
Chłód za oknem i wietrzycho skłaniają mnie do robienia gorącej czekolady :)
Na blogu jest już przepis na gorącą białą czekoladę oraz na czekoladę przygotowywaną na wodzie.
Dziś u mnie gości gorąca czekolada po wiedeńsku.
Bardzo kremowa, nie za słodka i pyszna.
Przepis pochodzi z książki „Czekolada” Erica Lanlarda i jak na razie jest to moja ulubiona czekolada na gorąco :)
Myślę, że wam również zasmakuje – spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzu.
Jak zrobić czekoladę na gorąco – wskazówki
Otóż bardzo prosto!
Przygotujcie sobie dwie tabliczki gorzkiej czekolady, litr mleka, trochę cukru i mocno schłodzoną śmietanę kremówkę.
Użyjcie do niej dobrej gorzkiej czekolady – takiej o dużej zawartości kakao.
Jeśli będzie wam za gorzka to możecie sobie dodać więcej cukru.
Czekoladę rozpuście najpierw w kąpieli wodnej (lub ewentualnie w mikrofalówce) i dodajcie do mleka zagrzanego z cukrem. Mieszajcie aż czekolada ładnie połączy się z mlekiem i utworzy jednolity napój.
Przelejcie czekoladę do szklanek i na wierzch wyłóżcie bitą śmietanę.
Nie robiłam tej czekolady na gorąco z mleczną czekoladą, ale myślę, że możecie spróbować – wtedy nie dodawajcie do mleka cukru!
A wy jesteście fanami gorącej czekolady, czy też wolicie zwykłe kakao?
Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała gorąca czekolada po wiedeńsku :)
Ps. Taka czekolada jest bardzo kaloryczna, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie pyszne szaleństwo :)
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na pyszne napoje z bloga.
Polecane przepisy na rozgrzewające napoje
Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie rozgrzewające napoje – na blogu są również takie z dodatkiem alkoholu. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
3 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Dlaczego ta czekolada jest wiedeńska?????????????
Tak ją nazwał Eric Lanlard. Może tak ją tam pił podaną
Idealna na zimowy wieczór przy oglądaniu ulubionego serialu :)