Czekoladowa drożdżówka z orzechową kruszonką

Zaktualizowany: 2024 13 lutego
czekoladowa chałka

Przepis na czekoladową drożdżówkę z orzechową kruszonką

Dziś u mnie czekoladowa drożdżówka z orzechową kruszonką, która będzie doskonałym pomysłem na słodki deser, który doskonale komponuje się z kubkiem gorącej kawy lub herbaty. Puszyste czekoladowe wnętrze drożdżówki przełamane jest chrupiącą kruszonką z dodatkiem mielonych orzechów, nadając całości niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Ten przepis pozwoli Ci stworzyć wyjątkową ucztę dla podniebienia, która zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Upiecz ją już dziś i ciesz się pyszną czekoladową drożdżówką!

czekoladowa drożdżówka z kruszonką

Czekoladowa drożdżówka z orzechową kruszonką przepis krok po kroku

Jeśli lubisz czekoladowe ciasta i uwielbiasz drożdżówki, to koniecznie wypróbuj to połączenie smaków!

czekoladowa chałka1

Czekoladowa drożdżówka z orzechową kruszonką przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłą czekoladową chałkę z kruszonką orzechową.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto drożdżowe

składniki na orzechową kruszonkę do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladową drożdżówkę z kruszonką

  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml mleka
  • Do miski wsyp przesianą mąkę, kakao, 50 g cukru i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
    250 g mąki pszennej, około 30 g gorzkiego kakao, 50 g cukru, 50 g masła, 1 jajko
  • Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i utocz z niego długi wałek, przetnij go na trzy części, z których zapleć warkocz.
  • Przełóż ostrożnie ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto przykryj i odstaw na około 30 minut.
  • W tym czasie przygotuj kruszonkę – zmieszaj razem składniki kruszonki.
    6 łyżek masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki orzechów
  • Ciasto przed pieczeniem posmaruj mlekiem i posyp kruszonką.
  • Piecz drożdżówkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Podawaj z dodatkiem dżemu, konfitury lub twarożku :)
Prywatne
Słowa kluczowe chałka z kruszonką, drożdżowka czekoladowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowa drożdżówka z orzechową kruszonką

Czekoladowe ciasto drożdżowe z kruszonką – uwagi

Wymyśliłam sobie, że upiekę czekoladową chałkę z orzechową kruszonką. Jak wymyśliłam, to przystąpiłam do pracy – wszystko szło jak po maśle – szybko ją wyrobiłam. Ciasto pięknie wyrosło, plecenie warkocza też nie było straszne, ale …

Coś jednak poszło nie tak, bo przy pieczeniu ciasto się „rozpłynęło” na boki. Tym sposobem wyszła mi czekoladowa drożdżówka z kruszonką zamiast chałki – ale w tej postaci również szybko zniknęła – szczególnie z dodatkiem serka mascarpone i frużeliny wiśniowej. Podejście do chałki czekoladowej jeszcze zrobię, muszę tylko przemyśleć przepis. A na razie zapraszam na niebywałą czekoladową drożdżówkę z pyszną orzechową kruszonką.

Ps. Wypróbujcie też przepisy na czekoladowe pączki i czekoladową drożdżówkę z twarogiem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
czekoladowa chałka1

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne drożdżówki i ciasta drożdżowe. Na blogu jest ich spory wybór o różnych smakach i z różnymi dodatkami. Ja tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy i zachęcam, do obejrzenia również innych.

Opublikowano: 2014 26 marca

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. c57c2c6f12786f14507bb39a981cb801?s=54&d=mm&r=g
    wedelka 2014 26 marca w 23:08- Odpowiedz

    Czekoladowej drożdżówki jeszcze nigdy nie jadłam. Interesująca :)

  2. 4b8feaf3249bdbf4541778c6e6637433?s=54&d=mm&r=g
    Angie 2014 26 marca w 17:31- Odpowiedz

    O, czekoladowe ciasto drożdżowe. Nie jadłam nigdy a wygląda świetnie! Trzeba wypróbować: )

  3. d7dccacd199f224366caec319186a32c?s=54&d=mm&r=g
    karmel-itka 2014 26 marca w 10:45- Odpowiedz

    wiesz, że nigdy nie jadłam czekoladowego ciasta drożdżowego? ciekawi mnie, jak diabli!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 26 marca w 16:31- Odpowiedz

      Spróbuj, jak dla mnie bomba :) (najlepiej zjeść ją jednak tego samego dnia, bo wysusza się trochę szybciej niż zwykła drożdżówka)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy