Czekoladowe ciasteczka z białą czekoladą
Przepis na ciastka czekoladowe z kawałkami białej czekolady
Zapraszam dziś na bardzo proste i szybie czekoladowe ciasteczka z białą czekoladą i orzechami. Te ciasteczka zrobicie bez konieczności schładzania ciasta, jego wałkowani i wycinania ciasteczek. Wystarczy połączyć składniki, nałożyć łyżką porcje ciasta i upiec pyszne ciasteczka.
Spis treści
Czekoladowe ciasteczka z białą czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno czekoladowe wypieki, to koniecznie zrób te podwójnie czekoladowe ciastka z orzechami.
Czekoladowe ciasteczka z białą czekoladą przepis
Składniki
składniki na czekoladowe ciastka z białą czekoladą
- 2 szklanki mąki pszennej (- 300 g)
- 120 g masła (rozpuszczonego )
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki łyżeczki soli
- 6 łyżek gorzkiego kakao
- 1 szklanka cukru (- 200 g)
- 1 szklanka maślanki (- 250 ml)
- 100-150 g białej czekolady (posiekanej )
- 100 g orzechów leśnych ((lekko rozdrobnionych))
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciastka z białą czekoladą
- Zmieszaj razem suche składniki.2 szklanki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki łyżeczki soli, 6 łyżek gorzkiego kakao, 1 szklanka cukru
- W oddzielnej misce zmieszaj razem mokre składniki.120 g masła, 1 szklanka maślanki
- Dodaj mokre do suchych i wymieszaj.
- Na koniec dodaj czekoladę i orzechy, zamieszaj.100-150 g białej czekolady, 100 g orzechów leśnych
- Nakładaj łyżką porcje ciasta na przygotowane blaszki – pozostaw odstępy między ciastkami.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 12 minut.
- Po upieczeniu pozostaw ciastka na blaszce, aby ostygły.
- Po około 10 minutach możesz przenieść je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Prywatne
Czekoladowe ciastka z białą czekoladą – uwagi
Już dawno nie piekłam ciasteczek, a ostatnio wypatrzyłam bardzo obiecujące czekoladowe ciasteczka na blogu Mateusza z My Man Kitchen (swoją drogą będę go obserwować, bo widzę, że różne fajne cuda piecze, a do tego przepisy okraszone są pięknymi fotografiami :)).
Przeczucie co do tych ciasteczek mnie nie pomyliło.
Ich największą zaletą (zwłaszcza przy moim ostatnim zapracowaniu), jest to że robi się je ekspresowo!
Ciasteczka nie wymagają zagniatania, chłodzenia ani wałkowania.
Wszystko robi się w jednej misce, za pomocą łyżki :)
Bomba, prawda :)
Czuję, że te czekoladowe ciasteczka z białą czekoladą i orzechami laskowymi jeszcze nie raz zagoszczą w moim domu – szczególnie, że szybko zniknęły, mimo, że upiekłam od razu podwójną porcję :)
Wam też podaję większą porcję – na około 24 duże ciacha.
Przy okazji zachęcam Was do wypróbowania innych przepisów na ciasteczka, które pojawiły się już na blogu.
Polecane przepisy na ciastka z orzechami
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasteczka pieczone z orzechami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: