Czekoladowe ciasto na białkach
Przepis na czekoladowe ciasto z białkami i z tartymi jabłkami
Przygotujcie dziś razem ze mną pyszne czekoladowe ciasto na białkach. To ciasto z samych białek – zrobione bez użycia żółtek, więc szczególnie przyda się w okresie karnawału kiedy robimy dużo pączków i faworków, z których zostają nam białka. Jeśli to tej pory zastanawialiście się co z robić z białek, to ja wam przychodzę z pomocą! Zobaczcie mój przepis na czekoladowe ciasto z białek i upieczcie je jak najszybciej!
Spis treści
Czekoladowe ciasto na białkach przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepis na ciasto z wykorzystaniem samych białek, to ten przepis będzie dla Ciebie idealny!
Czekoladowe ciasto na białkach przepis
Wyposażenie
- Podłużna forma keksowa o długości około 30 cm.
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto na białkach
- 6 białek ( z jajek rozmiar L)
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) )
- 100 ml oleju
- 150 g mąki pszennej ((1 szklanka) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiego kakao ((4 łyżki) )
- 1 duże jabłko ( starte na grubych oczkach (u mnie po obraniu i bez ogryzka było 200 g))
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml mleka
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto na białkach
- Zacznij miksować białka, w trakcie wsyp cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści (gdy weźmiesz odrobinę piany na palec i ją potrzesz, to nie będzie czuć kryształków cukru).6 białek, 150 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao.150 g mąki pszennej, 50 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do ubitych białek dodaj na zmianę olej i mąkę – mieszaj na niskich obrotach.100 ml oleju
- Na koniec dodaj starte jabłko i wymieszaj łyżką.1 duże jabłko
- Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm – wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.
- W rondelku podgrzej mleko, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.100 g czekolady mlecznej, 50 ml mleka
- Lekko ostudź czekoladę aby zgęstniała, a następnie polej nią ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto na białkach – wskazówki
Od czasu do czasu nazbierają mi się białka po różnych wypiekach.
Zbieram je do słoiczka i trzymam w lodówce – mogą tak trochę postać.
Zwykle robię z nich jakąś bezę, ale czasami mam ochotę na coś innego.
Wtedy robię z nich ciasto z białkami – bez żółtek :)
Takie właśnie jest to czekoladowe ciasto na białkach.
To ciasto jest bardzo proste, lekkie, puszyste i jednocześnie wilgotne.
To dodatkowa zasługa dodanych do ciasta tartych jabłek.
Jak zrobić czekoladowe ciasto na białkach – wskazówki
Najważniejsze jest dobre przygotowanie piany z białek. Ubijamy ją długo razem z cukrem – zupełnie jak na bezę.
Miksujemy aż będą białe, gęste i lśniące.
Wtedy dodajemy do nich mąkę przesianą z kakao i olej. Przesianie mąki zapewnia jej większą puszystość, więc nie rezygnujcie z tego kroku.
Na koniec dodajmy do ciasta tarte na grubych oczkach jabłko i delikatnie mieszamy.
Ja swoje ciasto upiekłam w formie keksowej, ale możecie też zrobić je z podwójnej porcji i upiec w większej płaskie formie.
Jeśli macie w lodówce słoiczek z białkami, robiliście właśnie faworki, tiramisu czy też creme brulee i nie wiecie co zrobić z resztą jajka, to koniecznie upieczcie to ciasto :)
Ciasto bez żółtek będzie również doskonałe dla osób, które mają uczulenie na kurze żółtka, albo ograniczających kaloryczność swoich posiłków. Białko kurze ma niewiele kalorii :) Koniecznie więc skorzystajcie z tego przepisu i zróbcie to wilgotne ciasto bez żółtek. Pamiętajcie również o tartych jabłkach, które dodają ciastu dużej wilgotności.
Następnym razem jak się wam uzbierają znowu białka, to możecie zrobić pieguska z makiem albo bakaliowe ciasto bez żółtek
Polecane przepisy na ciasta z samych białek
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta zrobione na białkach. Polecam Wam między innymi takie: