Czekoladowe ciasto z dżemem
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym
wpis sponsorowany
Zapraszam na pyszne czekoladowe ciasto z dżemem z czarnej porzeczki. To ciasto w typie murzynka przygotujcie nawet bez użycia miksera! Czekoladowe ciasto idealnie nadaje się na różne okazje, od rodzinnych spotkań po romantyczne wieczory we dwoje. Jest łatwe w przygotowaniu i z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Zachęcam do wypróbowania przepisu i delektowania się pysznym smakiem tego upieczonego cudeńka!
Spis treści
Wilgotne czekoladowe ciasto z dżemem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz murzynka i wilgotne ciasta czekoladowe, to również to ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym Ci zasmakuje. Spróbuj koniecznie i przekonaj się jak łatwo można je zrobić w zaciszu własnej kuchni :)
Czekoladowe ciasto z dżemem przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe:
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 2 łyżki gorzkiego kakao (lekko czubate)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jaja (rozmiar L)
- 120 ml oleju
- 250 ml mleka
- 200 g dżemu (Porzeczkowego Stovit – (7 czubatych łyżek))
składniki na polewę czekoladową do ciasta
- 200 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- 100 g czekolady gorzkiej (- jeśli używasz mleczną, to użyj 100 ml kremówki)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z dżemem krok po kroku
- W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.300 g mąki pszennej, 200 g cukru, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki i dżem.3 jaja, 120 ml oleju, 250 ml mleka, 200 g dżemu
- Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj.
- Przelej ciasto do formy do pieczenia (20/30 cm).
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg – lub 180 stopni tryb góra/dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę. gdy zacznie się gotować zdejmij z palnika.200 ml śmietany kremówki
- Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia.100 g czekolady gorzkiej
- Ostudź polewę i gdy zgęstnieje polej nią ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Proste ciasto czekoladowe z dżemem – uwagi
Dziś mam dla was przepis na bardzo szybkie i pyszne czekoladowe ciasto z dżemem porzeczkowym. Moje upieczone ciasto czekoladowe to prawdziwy raj dla smakoszy czekolady! Jest delikatnie słodkie, fajnie czekoladowe, z lekko wyczuwalnym smakiem czarnej porzeczki. Lekkie, puszyste i fajnie wilgotne – idealne!
Jak zrobić ciasto czekoladowe z dżemem – wskazówki
Ja zrobiłam je swoim ulubionym sposobem – czyli mieszając łyżką w misce :) Wykorzystałam tu jako bazę gorzkie kakao, świeże jajka oraz lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki. Dzięki temu ciasto jest bardzo wilgotne, a jednocześnie ma intensywny i głęboki smak. Po upieczeniu ciasto polałam pyszną polewą czekoladową oraz posypałam je drobno posiekanymi orzechami. Całość wygląda i smakuje przepysznie! Spróbujcie koniecznie!
Ciasto jest szybkie i do tego bardzo proste do zrobienia – z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy! Nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu ciast. Zrobicie go w dziesięć minut, potem już tylko pieczenie i można jeść już na ciepło :) Do tego murzynka dodałam do środka sporo dżemu porzeczkowego od Stovit (użyłam wersję bez dodatku cukru – dżem jest na ksylitolu). W moim rodzinnym domu bardzo często dodawaliśmy do ciasta czekoladowego dżem. Dodawał mu on nie tylko słodyczy, ale przede wszystkim sprawiał, że ciasto było wilgotne :) Jeśli wcześniej nie piekliście tak murzynka, to spróbujcie koniecznie :D
Jeśli jesteście ciekawi jak można jeszcze wykorzystać dżemy i konfitury w waszych wypiekach, to koniecznie popatrzcie na moje przepisy :)
Zapraszam również na przepis na szybkie ciasto czekoladowe, ciasto devil’s food, albo na ciasto czekoladowe z rodzynkami.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe idealne zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
29 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Beatko mam pytanie czy ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika ?
Tak
Robie ciasto drugi raz w zyciu pierwszy raz tez to ciasto robilem. Dzemy dalem jagodowe ktore robila Mama. Skladniki dalem podwojnie bo mam duza blache. Nie uzywam termobiegu.
Czy mogę zastąpić sode proszkiem do pieczenia?
Tak, tylko użyj go 2 łyżeczki
Wyszło super, puszyste i wilgotne. Piekłam bez termoobiegu. Na pewno będę robiła częściej , łatwy przepis i szybko się robi.
Termoobieg to porażka – po 5 minutach wierzch spalony i potem ciasto wypływa! ze środka formy. Nigdy ciast nie piec z termoobiegiem – tyle nauki z przepisu.
Ciasto piekę raz w tygodniu i zawsze wychodzi. Używam własnych dżemów które mam pod ręką. Przepis jest prosty i szybki. Robię je z 11 letnim synem i jest mega. Polecam wszystkim kto nie ma czasu a lubi coś pysznego.
Bardzo się cieszę!
Wyszedł zakalec. Ciasto robione według przepisu mimo to wyszlo mokre i nie dobre w smaku. Szkoda swojego czasu i nerwów na taki przepis. Ogromne rozczarowanie z mojej strony.
Trudno powiedzieć czemu ci wyszedł zakalec, bo to jest ciasto z typu mieszane łyżką i trudno, aby się nie udało. Przepis ma dużo dobrych ocen i nie było takich problemów. A co do smaku, to każdy ma inny gust, mi takie ciasta bardzo smakują.
Mi raz zakalec wyszedł jak nie wyjęłam z piekarnika od razu po upieczeniu. Teraz już wiem, że trzeba całkowicie wyjąć ciasto po skończonym pieczeniu.
Ja jedynie serniki zostawiam w piekarniku po upieczeniu. Resztę ciast należy od razu wyjąć.
Ciasto Super
Ale polewą nie wyszła ,na pewno 200 ml kremówki?
Tak, tylko musi być dobrze ostudzona, wtedy zgęstnieje. Jeśli chcesz bardzo gęstą, to wtedy kremówka w proporcji 1:1
Czy można zamiast oleju dodać masło? W jakiej ilości, kostka?
Możesz – użyj tak około 100 g – możesz je rozpuścić i przestudzić przed dodaniem do ciasta.
Zrobiłam, dziękuję za podpowiedź. Zamiast oleju 100g masła, zamiast dżemu domowa konfitura z porzeczki i wyszło. Polecam, szybkie ciasto do kawy
Super :)
Właśnie zakalca wg nie ma :P Upiekł sie elegancko tylko jest lekko gumiasty ale mimo to bardzo pyszny :P
Hej również upiekłam ten placek wyszedł pycha ale trochę gumiasty i mało wilgotny ;( mogłaby autorka może coś zaradzić bądź podpowiedzieć ?
Nie wiem, czemu wyszedł ci gumiasty, zrobił się zakalec?
Właśnie upiekłam, urósł pięknie. Po całym domu roznosi się zapach wyjętego z pieca gorącego czekoladowego ciasta.
:)
Ja do ciast też używam dżemów Stovit, ale tych z serii od dżemowara. Porzeczkowy dodaję do ciast, a dzieciaki uwielbiają gofry czy pancaki z truskawkowym i malinowym. Uwielbiam je za wyczuwalne owoce i prosty skład.
Wspaniale wygląda, chyba zrobię ;D
Koniecznie :)
Dżem dodać do masy czy popo upieczeniu przekroić i posmarować dżemem bo nie bardzo rozumiem pozdrawiam
Do samego ciasta przed pieczeniem