Czekoladowe ciasto z dżemem

Zaktualizowany: 2024 24 stycznia
ciasto czekoladowe z dżemem

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym

wpis sponsorowany

Zapraszam na pyszne czekoladowe ciasto z dżemem z czarnej porzeczki. To ciasto w typie murzynka przygotujcie nawet bez użycia miksera! Czekoladowe ciasto idealnie nadaje się na różne okazje, od rodzinnych spotkań po romantyczne wieczory we dwoje. Jest łatwe w przygotowaniu i z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Zachęcam do wypróbowania przepisu i delektowania się pysznym smakiem tego upieczonego cudeńka!

czekoladowe ciasto z dżemem

Wilgotne czekoladowe ciasto z dżemem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz murzynka i wilgotne ciasta czekoladowe, to również to ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym Ci zasmakuje. Spróbuj koniecznie i przekonaj się jak łatwo można je zrobić w zaciszu własnej kuchni :)

ciasto czekoladowe z dżemem

Czekoladowe ciasto z dżemem przepis

Wypieki Beaty
Zobacz mój przepis na szybkie i proste ciasto czekoladowe z dżemem z czarnej porzeczki. To ciasto jest bardzo smaczne i szybko znika :)
4.31 z 101 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 283 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe:

składniki na polewę czekoladową do ciasta

  • 200 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
  • 100 g czekolady gorzkiej (- jeśli używasz mleczną, to użyj 100 ml kremówki)
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z dżemem krok po kroku

  • W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    300 g mąki pszennej, 200 g cukru, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki i dżem.
    3 jaja, 120 ml oleju, 250 ml mleka, 200 g dżemu
  • Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj.
  • Przelej ciasto do formy do pieczenia (20/30 cm).
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg – lub 180 stopni tryb góra/dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.

Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę. gdy zacznie się gotować zdejmij z palnika.
    200 ml śmietany kremówki
  • Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia.
    100 g czekolady gorzkiej
  • Ostudź polewę i gdy zgęstnieje polej nią ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 283kcalWeglowodany: 32gBiałko: 5gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe ciasto czekoladow z dżemem, murzynek z dżemem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szybki murzynek z dżemem

Proste ciasto czekoladowe z dżemem – uwagi

Dziś mam dla was przepis na bardzo szybkie i pyszne czekoladowe ciasto z dżemem porzeczkowym. Moje upieczone ciasto czekoladowe to prawdziwy raj dla smakoszy czekolady! Jest delikatnie słodkie, fajnie czekoladowe, z lekko wyczuwalnym smakiem czarnej porzeczki. Lekkie, puszyste i fajnie wilgotne – idealne!

proste i puszyste ciasto czekoladowe

Jak zrobić ciasto czekoladowe z dżemem – wskazówki

Ja zrobiłam je swoim ulubionym sposobem – czyli mieszając łyżką w misce :) Wykorzystałam tu jako bazę gorzkie kakao, świeże jajka oraz lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki. Dzięki temu ciasto jest bardzo wilgotne, a jednocześnie ma intensywny i głęboki smak. Po upieczeniu ciasto polałam pyszną polewą czekoladową oraz posypałam je drobno posiekanymi orzechami. Całość wygląda i smakuje przepysznie! Spróbujcie koniecznie!

murzynek z dżemem porzeczkowym

Ciasto jest szybkie i do tego bardzo proste do zrobienia – z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy! Nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu ciast. Zrobicie go w dziesięć minut, potem już tylko pieczenie i można jeść już na ciepło :) Do tego murzynka dodałam do środka sporo dżemu porzeczkowego od Stovit (użyłam wersję bez dodatku cukru – dżem jest na ksylitolu). W moim rodzinnym domu bardzo często dodawaliśmy do ciasta czekoladowego dżem. Dodawał mu on nie tylko słodyczy, ale przede wszystkim sprawiał, że ciasto było wilgotne :) Jeśli wcześniej nie piekliście tak murzynka, to spróbujcie koniecznie :D

Jeśli jesteście ciekawi jak można jeszcze wykorzystać dżemy i konfitury w waszych wypiekach, to koniecznie popatrzcie na moje przepisy :)

Zapraszam również na przepis na szybkie ciasto czekoladowe, ciasto devil’s food, albo na ciasto czekoladowe z rodzynkami.

murzynek z dżemem
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.31 z 101 ocen
Postaw mi kawę
ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe idealne zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Opublikowano: 2020 23 marca

Podziel się przepisem

29 komentarzy

  1. 28f800ecfe95b44e44aa4b300b99e6b9?s=54&d=mm&r=g
    Małgorzata 2023 18 marca w 11:10- Odpowiedz

    Beatko mam pytanie czy ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika ?

  2. 70eb0355c279ea2b96d31702d20eb71f?s=54&d=mm&r=g
    Radek 2022 7 listopada w 18:10- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Robie ciasto drugi raz w zyciu pierwszy raz tez to ciasto robilem. Dzemy dalem jagodowe ktore robila Mama. Skladniki dalem podwojnie bo mam duza blache. Nie uzywam termobiegu.

  3. 8c19ea6406dc0bccfbcb41ac8f4a2893?s=54&d=mm&r=g
    Kamilla 2022 10 września w 22:03- Odpowiedz

    Czy mogę zastąpić sode proszkiem do pieczenia?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 10 września w 22:45- Odpowiedz

      Tak, tylko użyj go 2 łyżeczki

  4. 6afc4c4746dc4a4bf8edf981a58de5a6?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena 2022 15 czerwca w 08:18- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Wyszło super, puszyste i wilgotne. Piekłam bez termoobiegu. Na pewno będę robiła częściej , łatwy przepis i szybko się robi.

  5. d51f4a89383fb17a8e9b45b9b0373900?s=54&d=mm&r=g
    Kama 2022 2 stycznia w 20:20- Odpowiedz

    Termoobieg to porażka – po 5 minutach wierzch spalony i potem ciasto wypływa! ze środka formy. Nigdy ciast nie piec z termoobiegiem – tyle nauki z przepisu.

  6. 2f50bc9ccb090be8512b8f8b914ef118?s=54&d=mm&r=g
    Graża 2021 2 sierpnia w 11:14- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Ciasto piekę raz w tygodniu i zawsze wychodzi. Używam własnych dżemów które mam pod ręką. Przepis jest prosty i szybki. Robię je z 11 letnim synem i jest mega. Polecam wszystkim kto nie ma czasu a lubi coś pysznego.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 3 sierpnia w 17:43- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę!

  7. 69f9b6ca98d658aba51a509e0c91ccd1?s=54&d=mm&r=g
    Julka 2021 23 czerwca w 16:00- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Wyszedł zakalec. Ciasto robione według przepisu mimo to wyszlo mokre i nie dobre w smaku. Szkoda swojego czasu i nerwów na taki przepis. Ogromne rozczarowanie z mojej strony.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 23 czerwca w 18:11- Odpowiedz

      Trudno powiedzieć czemu ci wyszedł zakalec, bo to jest ciasto z typu mieszane łyżką i trudno, aby się nie udało. Przepis ma dużo dobrych ocen i nie było takich problemów. A co do smaku, to każdy ma inny gust, mi takie ciasta bardzo smakują.

    • 9664f605ea7326c2e1c401ae9fc41f34?s=54&d=mm&r=g
      Kasia 2022 26 lutego w 11:21- Odpowiedz

      Mi raz zakalec wyszedł jak nie wyjęłam z piekarnika od razu po upieczeniu. Teraz już wiem, że trzeba całkowicie wyjąć ciasto po skończonym pieczeniu.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 26 lutego w 12:06- Odpowiedz

        Ja jedynie serniki zostawiam w piekarniku po upieczeniu. Resztę ciast należy od razu wyjąć.

  8. 4477e5f685aa73c7968fc33f0bf4d54a?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena 2021 29 marca w 01:21- Odpowiedz

    Ciasto Super
    Ale polewą nie wyszła ,na pewno 200 ml kremówki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 29 marca w 08:17- Odpowiedz

      Tak, tylko musi być dobrze ostudzona, wtedy zgęstnieje. Jeśli chcesz bardzo gęstą, to wtedy kremówka w proporcji 1:1

  9. c10109315666beea5a9ae53108bd292d?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2021 10 lutego w 13:23- Odpowiedz

    Czy można zamiast oleju dodać masło? W jakiej ilości, kostka?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 10 lutego w 14:33- Odpowiedz

      Możesz – użyj tak około 100 g – możesz je rozpuścić i przestudzić przed dodaniem do ciasta.

      • c10109315666beea5a9ae53108bd292d?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 13 lutego w 15:16- Odpowiedz

        Zrobiłam, dziękuję za podpowiedź. Zamiast oleju 100g masła, zamiast dżemu domowa konfitura z porzeczki i wyszło. Polecam, szybkie ciasto do kawy

  10. 8c5fad6166f4c4f820363510d759d542?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2021 3 lutego w 07:36- Odpowiedz

    Właśnie zakalca wg nie ma :P Upiekł sie elegancko tylko jest lekko gumiasty ale mimo to bardzo pyszny :P

  11. 8c5fad6166f4c4f820363510d759d542?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2021 1 lutego w 20:06- Odpowiedz

    Hej również upiekłam ten placek wyszedł pycha ale trochę gumiasty i mało wilgotny ;( mogłaby autorka może coś zaradzić bądź podpowiedzieć ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 1 lutego w 21:40- Odpowiedz

      Nie wiem, czemu wyszedł ci gumiasty, zrobił się zakalec?

  12. 308ba4e829b2b17dc8de0e7481ac767a?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2020 13 grudnia w 22:23- Odpowiedz

    Właśnie upiekłam, urósł pięknie. Po całym domu roznosi się zapach wyjętego z pieca gorącego czekoladowego ciasta.

  13. 4ec10a5003ef8c2586f66b3de08d45a4?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2020 10 kwietnia w 22:26- Odpowiedz

    Ja do ciast też używam dżemów Stovit, ale tych z serii od dżemowara. Porzeczkowy dodaję do ciast, a dzieciaki uwielbiają gofry czy pancaki z truskawkowym i malinowym. Uwielbiam je za wyczuwalne owoce i prosty skład.

  14. 60c0711fcd5955af34fd9ef6266ed875?s=54&d=mm&r=g
    zdrowa 2020 23 marca w 11:08- Odpowiedz

    Wspaniale wygląda, chyba zrobię ;D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 23 marca w 11:32- Odpowiedz

      Koniecznie :)

      • daae96d62005f6c326efb8f19422aae0?s=54&d=mm&r=g
        Renata 2022 10 listopada w 11:30- Odpowiedz

        Dżem dodać do masy czy popo upieczeniu przekroić i posmarować dżemem bo nie bardzo rozumiem pozdrawiam

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2022 10 listopada w 11:46- Odpowiedz

          Do samego ciasta przed pieczeniem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy