Czekoladowe ciasto z dżemem

Zaktualizowany: 2024 24 stycznia
ciasto czekoladowe z dżemem

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym

wpis sponsorowany

Zapraszam na pyszne czekoladowe ciasto z dżemem z czarnej porzeczki. To ciasto w typie murzynka przygotujcie nawet bez użycia miksera! Czekoladowe ciasto idealnie nadaje się na różne okazje, od rodzinnych spotkań po romantyczne wieczory we dwoje. Jest łatwe w przygotowaniu i z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Zachęcam do wypróbowania przepisu i delektowania się pysznym smakiem tego upieczonego cudeńka!

czekoladowe ciasto z dżemem

Wilgotne czekoladowe ciasto z dżemem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz murzynka i wilgotne ciasta czekoladowe, to również to ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym Ci zasmakuje. Spróbuj koniecznie i przekonaj się jak łatwo można je zrobić w zaciszu własnej kuchni :)

ciasto czekoladowe z dżemem

Czekoladowe ciasto z dżemem przepis

Wypieki Beaty
Zobacz mój przepis na szybkie i proste ciasto czekoladowe z dżemem z czarnej porzeczki. To ciasto jest bardzo smaczne i szybko znika :)
4.31 z 101 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 283 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe:

składniki na polewę czekoladową do ciasta

  • 200 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
  • 100 g czekolady gorzkiej (- jeśli używasz mleczną, to użyj 100 ml kremówki)
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z dżemem krok po kroku

  • W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    300 g mąki pszennej, 200 g cukru, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki i dżem.
    3 jaja, 120 ml oleju, 250 ml mleka, 200 g dżemu
  • Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj.
  • Przelej ciasto do formy do pieczenia (20/30 cm).
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg – lub 180 stopni tryb góra/dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.

Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę. gdy zacznie się gotować zdejmij z palnika.
    200 ml śmietany kremówki
  • Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia.
    100 g czekolady gorzkiej
  • Ostudź polewę i gdy zgęstnieje polej nią ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 283kcalWeglowodany: 32gBiałko: 5gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe ciasto czekoladow z dżemem, murzynek z dżemem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szybki murzynek z dżemem

Proste ciasto czekoladowe z dżemem – uwagi

Dziś mam dla was przepis na bardzo szybkie i pyszne czekoladowe ciasto z dżemem porzeczkowym. Moje upieczone ciasto czekoladowe to prawdziwy raj dla smakoszy czekolady! Jest delikatnie słodkie, fajnie czekoladowe, z lekko wyczuwalnym smakiem czarnej porzeczki. Lekkie, puszyste i fajnie wilgotne – idealne!

proste i puszyste ciasto czekoladowe

Jak zrobić ciasto czekoladowe z dżemem – wskazówki

Ja zrobiłam je swoim ulubionym sposobem – czyli mieszając łyżką w misce :) Wykorzystałam tu jako bazę gorzkie kakao, świeże jajka oraz lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki. Dzięki temu ciasto jest bardzo wilgotne, a jednocześnie ma intensywny i głęboki smak. Po upieczeniu ciasto polałam pyszną polewą czekoladową oraz posypałam je drobno posiekanymi orzechami. Całość wygląda i smakuje przepysznie! Spróbujcie koniecznie!

murzynek z dżemem porzeczkowym

Ciasto jest szybkie i do tego bardzo proste do zrobienia – z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy! Nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu ciast. Zrobicie go w dziesięć minut, potem już tylko pieczenie i można jeść już na ciepło :) Do tego murzynka dodałam do środka sporo dżemu porzeczkowego od Stovit (użyłam wersję bez dodatku cukru – dżem jest na ksylitolu). W moim rodzinnym domu bardzo często dodawaliśmy do ciasta czekoladowego dżem. Dodawał mu on nie tylko słodyczy, ale przede wszystkim sprawiał, że ciasto było wilgotne :) Jeśli wcześniej nie piekliście tak murzynka, to spróbujcie koniecznie :D

Jeśli jesteście ciekawi jak można jeszcze wykorzystać dżemy i konfitury w waszych wypiekach, to koniecznie popatrzcie na moje przepisy :)

Zapraszam również na przepis na szybkie ciasto czekoladowe, ciasto devil’s food, albo na ciasto czekoladowe z rodzynkami.

murzynek z dżemem
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.31 z 101 ocen
Postaw mi kawę
ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe idealne zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Opublikowano: 2020 23 marca

Podziel się przepisem

29 komentarzy

  1. 28f800ecfe95b44e44aa4b300b99e6b9?s=54&d=mm&r=g
    Małgorzata 2023 18 marca w 11:10- Odpowiedz

    Beatko mam pytanie czy ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika ?

  2. 70eb0355c279ea2b96d31702d20eb71f?s=54&d=mm&r=g
    Radek 2022 7 listopada w 18:10- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Robie ciasto drugi raz w zyciu pierwszy raz tez to ciasto robilem. Dzemy dalem jagodowe ktore robila Mama. Skladniki dalem podwojnie bo mam duza blache. Nie uzywam termobiegu.

  3. 8c19ea6406dc0bccfbcb41ac8f4a2893?s=54&d=mm&r=g
    Kamilla 2022 10 września w 22:03- Odpowiedz

    Czy mogę zastąpić sode proszkiem do pieczenia?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 10 września w 22:45- Odpowiedz

      Tak, tylko użyj go 2 łyżeczki

  4. 6afc4c4746dc4a4bf8edf981a58de5a6?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena 2022 15 czerwca w 08:18- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Wyszło super, puszyste i wilgotne. Piekłam bez termoobiegu. Na pewno będę robiła częściej , łatwy przepis i szybko się robi.

  5. d51f4a89383fb17a8e9b45b9b0373900?s=54&d=mm&r=g
    Kama 2022 2 stycznia w 20:20- Odpowiedz

    Termoobieg to porażka – po 5 minutach wierzch spalony i potem ciasto wypływa! ze środka formy. Nigdy ciast nie piec z termoobiegiem – tyle nauki z przepisu.

  6. 2f50bc9ccb090be8512b8f8b914ef118?s=54&d=mm&r=g
    Graża 2021 2 sierpnia w 11:14- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Ciasto piekę raz w tygodniu i zawsze wychodzi. Używam własnych dżemów które mam pod ręką. Przepis jest prosty i szybki. Robię je z 11 letnim synem i jest mega. Polecam wszystkim kto nie ma czasu a lubi coś pysznego.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 3 sierpnia w 17:43- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę!

  7. 69f9b6ca98d658aba51a509e0c91ccd1?s=54&d=mm&r=g
    Julka 2021 23 czerwca w 16:00- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Wyszedł zakalec. Ciasto robione według przepisu mimo to wyszlo mokre i nie dobre w smaku. Szkoda swojego czasu i nerwów na taki przepis. Ogromne rozczarowanie z mojej strony.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 23 czerwca w 18:11- Odpowiedz

      Trudno powiedzieć czemu ci wyszedł zakalec, bo to jest ciasto z typu mieszane łyżką i trudno, aby się nie udało. Przepis ma dużo dobrych ocen i nie było takich problemów. A co do smaku, to każdy ma inny gust, mi takie ciasta bardzo smakują.

    • 9664f605ea7326c2e1c401ae9fc41f34?s=54&d=mm&r=g
      Kasia 2022 26 lutego w 11:21- Odpowiedz

      Mi raz zakalec wyszedł jak nie wyjęłam z piekarnika od razu po upieczeniu. Teraz już wiem, że trzeba całkowicie wyjąć ciasto po skończonym pieczeniu.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 26 lutego w 12:06- Odpowiedz

        Ja jedynie serniki zostawiam w piekarniku po upieczeniu. Resztę ciast należy od razu wyjąć.

  8. 4477e5f685aa73c7968fc33f0bf4d54a?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena 2021 29 marca w 01:21- Odpowiedz

    Ciasto Super
    Ale polewą nie wyszła ,na pewno 200 ml kremówki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 29 marca w 08:17- Odpowiedz

      Tak, tylko musi być dobrze ostudzona, wtedy zgęstnieje. Jeśli chcesz bardzo gęstą, to wtedy kremówka w proporcji 1:1

  9. c10109315666beea5a9ae53108bd292d?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2021 10 lutego w 13:23- Odpowiedz

    Czy można zamiast oleju dodać masło? W jakiej ilości, kostka?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 10 lutego w 14:33- Odpowiedz

      Możesz – użyj tak około 100 g – możesz je rozpuścić i przestudzić przed dodaniem do ciasta.

      • c10109315666beea5a9ae53108bd292d?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 13 lutego w 15:16- Odpowiedz

        Zrobiłam, dziękuję za podpowiedź. Zamiast oleju 100g masła, zamiast dżemu domowa konfitura z porzeczki i wyszło. Polecam, szybkie ciasto do kawy

  10. 8c5fad6166f4c4f820363510d759d542?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2021 3 lutego w 07:36- Odpowiedz

    Właśnie zakalca wg nie ma :P Upiekł sie elegancko tylko jest lekko gumiasty ale mimo to bardzo pyszny :P

  11. 8c5fad6166f4c4f820363510d759d542?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2021 1 lutego w 20:06- Odpowiedz

    Hej również upiekłam ten placek wyszedł pycha ale trochę gumiasty i mało wilgotny ;( mogłaby autorka może coś zaradzić bądź podpowiedzieć ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 1 lutego w 21:40- Odpowiedz

      Nie wiem, czemu wyszedł ci gumiasty, zrobił się zakalec?

  12. 308ba4e829b2b17dc8de0e7481ac767a?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2020 13 grudnia w 22:23- Odpowiedz

    Właśnie upiekłam, urósł pięknie. Po całym domu roznosi się zapach wyjętego z pieca gorącego czekoladowego ciasta.

  13. 4ec10a5003ef8c2586f66b3de08d45a4?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2020 10 kwietnia w 22:26- Odpowiedz

    Ja do ciast też używam dżemów Stovit, ale tych z serii od dżemowara. Porzeczkowy dodaję do ciast, a dzieciaki uwielbiają gofry czy pancaki z truskawkowym i malinowym. Uwielbiam je za wyczuwalne owoce i prosty skład.

  14. 60c0711fcd5955af34fd9ef6266ed875?s=54&d=mm&r=g
    zdrowa 2020 23 marca w 11:08- Odpowiedz

    Wspaniale wygląda, chyba zrobię ;D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 23 marca w 11:32- Odpowiedz

      Koniecznie :)

      • daae96d62005f6c326efb8f19422aae0?s=54&d=mm&r=g
        Renata 2022 10 listopada w 11:30- Odpowiedz

        Dżem dodać do masy czy popo upieczeniu przekroić i posmarować dżemem bo nie bardzo rozumiem pozdrawiam

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2022 10 listopada w 11:46- Odpowiedz

          Do samego ciasta przed pieczeniem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na ciasto czekoladowe z dżemem

Chyba wszyscy z nas uwielbiają słodkości. Czy to w postaci czekolady, dżemów i powideł owocowych albo ciast. A co dopiero kiedy połączymy te wszystkie pyszności razem? Powstanie coś tak cudownego dla podniebienia jak ciasto czekoladowe z dżemem! Murzynek z dżemem jest niezwykle szybkim ciastem, do jego wykonania potrzebujesz jedynie kilku chwil. Ciasto z dżemem pieczesz tylko raz, łącząc wcześniej wszystkie składniki razem. Ciasto czekoladowe to idealna propozycja jako poczęstunek dla niespodziewanych gości albo dodatek do kawy. To ciasto z dżemem również sprawdzi się jako świąteczny wypiek - z pewnością każdy chętnie sięgnie chociaż po kawałek. Dzieci również w nim zasmakują, dzięki czemu murzynek będzie pojawiać się często na Waszym stole.

Jak zrobić czekoladowe ciasto z dżemem?

Murzynek z dżemem rozpływa się w ustach, jest mięciutki i nie daje o sobie zapomnieć. Dzięki dodatkowi dżemu owocowego jest zdumiewająco wilgotny, a jego smak różni się od typowego ciasta czekoladowego. Do wykonania tego murzynka możesz dodać dżem jaki tylko chcesz, praktycznie wszystkie będą pasowały doskonale.

Zobaczcie koniecznie mój przepis opisany krok po kroku i upieczcie to ciasto. Potrzebujecie tu jedynie podstawowe składniki dostępne w każdym domu i bez problemu do kupienia w sklepie - nawet takim osiedlowym. Jeśli nie macie dżemu z czarnej porzeczki, to możecie użyć inny o lekko kwaskowatym smaku  - jak np. dżem malinowy, czy wiśniowy.

Jeśli szukasz podobnego przepisu na ciasto czekoladowe, to polecam Ci wypróbowanie ciasta czekoladowego z rodzynkami. Pamiętaj tylko o jednym - zanurz rodzynki w rumie i pozostaw je w nim na noc, aby nabrały miękkości i smaku. Kolejnego dnia możesz śmiało zabierać się za przygotowywanie tego wypieku.