Czekoladowe ciasto z kajmakiem
Przepis na czekoladowe ciasto z masą kajmakową i orzechami włoskimi
Zapraszam na pyszne i proste czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami włoskimi. Ten murzynek z masą kajmakową i chrupiącymi orzechami to proste ciasto z efektem WOW. Przygotujcie to czekoladowe ciasto na dużą blachę na rodzinną imprezę, na przyjęcie na grillu czy nawet na weekend do kawy.
Spis treści
Czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i mocno czekoladowe ciasta, które mają „to coś” to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Czekoladowe ciasto z kajmakiem przepis
Wyposażenie
- Przepis na sporą blachę – o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 50 g kakao (gorzkiego (pół szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 120 ml oleju
- 2 jajka ( użyłam rozmiar L)
- 180 ml mleka
- 180 ml wody (wrzącej + 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
- 1 puszka masy kajmakowej ( – użyłam Bakalland)
- 100 g orzechów włoskich (1 szklanka)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami
- Zmieszaj razem w dużej misce mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz kakao.300 g mąki pszennej, 200 g cukru, 50 g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
- W drugiej misce zmieszaj jajka, olej i mleko.120 ml oleju, 2 jajka, 180 ml mleka
- Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj.
- Gorącą wodę zmieszaj z kawą rozpuszczalną i wlej do ciasta – krótko zmiksuj.180 ml wody
- Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto do formy.
- Łyżeczką nakładaj masę kajmakową na wierzch ciasta – tworząc "kupki".1 puszka masy kajmakowej
- Orzechy włoskie posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta.100 g orzechów włoskich
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto czekoladowe z masą kajmakową i orzechami – uwagi
Podobne czekoladowe ciasto z kajmakiem i orzechami jadłam niedawno na przyjęciu z okazji chrztu.
Samo ciasto jest tak proste, że chyba nawet nie wiele osób się na nie skusiło przy tych wszystkich serniczkach i jabłecznikach.
Ja sama też go spróbowałam na końcu, aby „się dobić” ;)
Zjadłam i wsiąkłam, gdy zaatakował mnie kajmak i chrupiące orzechy.
Z tego powodu postanowiłam odtworzyć ten smak i upiekłam TO ciacho.
Jednocześnie bardzo proste i pyszne.
Jak zrobić czekoladowe ciasto z kajmakiem – wskazówki
Samo ciasto czekoladowe jest z tych łyżką w misce mieszanych – jednym słowem – prostota.
Na ciasto wykładamy masę kajmakową – a ona w trakcie pieczenia częściowo się zapada i tworzy łatki :)
Na koniec jeszcze posypujemy ciasto orzechami – ja użyłam włoskie i pieczemy.
Na blaszkę o wielkości 20/30 cm zużyłam całą masę kajmakową – jak dla mnie pełnia szczęścia.
Ciasto upiekłam, zawiozłam do rodziny i znikło nie wiadomo kiedy – to najlepsza rekomendacja.
Mąż troszkę narzekał, że ciacho było dla niego za mało wilgotne, ale jedzone do kawy czy herbaty było idealne.
Koniecznie wypróbujcie inne moje czekoladowe ciasta.
Zapraszam na ciasto czekoladowa chmura, kawowe brownie, albo czekoladowe Wacky Cake (bez jajek i nabiału).
Ps.
Przy okazji polecam wam mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 30 przepisów na pyszne czekoladowe ciasta i ciasteczka. Każdy znajdzie tam coś dla siebie :)
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: