Czekoladowo-malinowy tort z Celestią
Przepis na czekoladowy tort z malinowym kremem
Ten czekoladowo-malinowy tort przygotowałam na urodziny mojej córeczki i muszę przyznać, że zasmakował wszystkim gościom. Podstawą tortu jest biszkopt czekoladowy hojnie nasączony wodą z cukrem i przełożony cudownie owocowym kremem malinowym. Jeśli lubicie torty czekoladowe, to to jest przepis dla Was!
Spis treści
Czekoladowo-malinowy tort przepis krok po kroku
Jeśli lubisz połączenie czekolady i malin, to na specjalną okazję przygotuj taki tort czekoladowy z malinami.
Czekoladowo-malinowy tort przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na czekoladowy biszkopt do tortu
składniki na nasączenie do tortu
- 1 szklanka gorącej wody (250 ml)
- 2 łyżeczki cukru
- 1-2 plastry cytryny
składniki na mus malinowy:
- około 250 g malin ((mogą być również mrożone))
- 2 łyżki wody
- cukier (do smaku – około 4 łyżki)
składniki na krem malinowy do tortu
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 4 łyżki cukru pudru
- mus malinowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- odrobina zimnej wody do żelatyny
składniki na krem maślany do obłożenia tortu
- 100 g masła (miękkiego )
- około 200-300 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
dodatkowe składniki do tortu
- około 600-700 g masy cukrowej
- barwniki ((najlepiej w żelu) do malowania)
- odrobina alkoholu do rozwodnienia barwników
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowy biszkopt do tortu
- Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao.3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki kakao
- Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka).5 jajek, 3/4 szklanki cukru
- Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
- Dno tortownicy (średnica 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane.
- Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
- Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
- Przekrój ciasto na trzy blaty (ja dałam radę nawet na cztery :))
Jak zrobić nasączenie do tortu
- Z podanych składników przygotuj poncz – cytrynę mocno rozgnieć łyżeczką.1 szklanka gorącej wody, 2 łyżeczki cukru, 1-2 plastry cytryny
- Odstaw do ostudzenia.
Jak zrobić mus malinowy:
- Składniki umieść w rondelku i podgrzewaj, aż maliny zmiękną i się rozpadną.około 250 g malin, 2 łyżki wody, cukier
- Przetrzyj maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek.
- Mus schłodź.
Jak zrobić krem malinowy do tortu
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia.3 łyżeczki żelatyny, odrobina zimnej wody do żelatyny
- Zmiksuj śmietanę aż będzie gęsta, dodaj mascarpone i cukier puder – zmiksuj.500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru
- Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce.
- Do masy śmietanowej dodaj mus z malin oraz żelatynę – krótko zmieszaj.
Tort czekoladowo-malinowy – złożenie
- Blaty biszkopta nasącz ponczem i przełóż przygotowanym kremem – postaraj się, aby krem nie wychodził za bardzo na boki tortu.
Jak zrobić krem maślany do obłożenia tortu
- Miękkie masło zmiksuj mikserem aż będzie białe i puszyste, stopniowo dodaj do niego cukier puder i odrobinę mleka.100 g masła, około 200-300 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
- Przerwij miksowanie, gdy krem będzie gładki.
- Gotowym kremem posmaruj wierzch i boki tortu (masa cukrowa rozpuszcza się na śmietanie kremówce, dlatego nie można nią smarować tortu po wierzchu).
- Schłodź tort w lodówce przez przynajmniej pół godziny.
wykończenie tortu czekoladowo-malinowego
- Masę cukrową rozwałkuj na taką wielkość, aby pokryła cały tort, odetnij zbędną ilość ostrym nożem i delikatnie wygładź masę (przydatne są tu specjalne packi do równania).około 600-700 g masy cukrowej
- Barwniki rozrób w małej ilości alkoholu i na torcie maluj pędzelkiem wzory.
Prywatne
Czekoladowy tort z kremem malinowym – uwagi
Moja córka kończyła w wakacje swoje 5 urodziny i z tej okazji przygotowaliśmy dla niej jej wymarzony tort – z księżniczką Celestią z bajki My Little Pony :)
Weronika uwielbia maliny, więc upiekłam tort czekoladowy, kupiłam na ryneczku maliny i zrobiłam czekoladowo-malinowy tort z obłędnym malinowym kremem :)
Córka w tym czasie była na wakacjach u babci, więc sam torcik był dla niej ogromną niespodzianką.
Na szczęście w tym roku obyło się bez przykrych niespodzianek (rok temu cała masa cukrowa spłynęła mi z tortu i musiałam z samego rana zupełnie od początku brać się za dekorowanie tortu – zobaczcie mój post z tortem urodzinowym córki i sprawdźcie jak to wyglądało).
Zdjęcia tortu w całości nie wyszły zbyt rewelacyjnie, bo posypałam go sporą ilością brokatu i strasznie się przez to mienił :(
Zdjęcia po przekrojeniu robiłam już na urodzinowej imprezce :)
Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne na urodziny i nie tylko.
A takie cuda można znaleźć na działce u mojego teścia :)
Polecane przepisy na torty
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne torty idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Skorzystałam z tego przepisu piekąc tort dla syna. Jutro będę go piec po raz drugi ale tym razem zrobię dodatkową warstwę z frużeliną owocową, cieniutką warstwą marcepanu (jeśli uda mi się gdzieś takowy kupić) + krem malinowy. Tort wyszedł wspaniały, dodałam nieco mniej cukru – goście zachwyceni, że nie taki słodki. Brawo! Bardzo udany przepis :)
Cieszę się, że tort smakował :) a wersja z marcepanem może być rewelacyjna :)