Czekoladowo-malinowy tort z Celestią

Zaktualizowany: 2023 24 sierpnia
tort Celestia2

Przepis na czekoladowy tort z malinowym kremem

Ten czekoladowo-malinowy tort przygotowałam na urodziny mojej córeczki i muszę przyznać, że zasmakował wszystkim gościom. Podstawą tortu jest biszkopt czekoladowy hojnie nasączony wodą z cukrem i przełożony cudownie owocowym kremem malinowym. Jeśli lubicie torty czekoladowe, to to jest przepis dla Was!

Czekoladowo-malinowy tort

Czekoladowo-malinowy tort przepis krok po kroku

Jeśli lubisz połączenie czekolady i malin, to na specjalną okazję przygotuj taki tort czekoladowy z malinami.

tort Celestia3

Czekoladowo-malinowy tort przepis

Wypieki Beaty
Przepis na czekoladowy tort z kremem malinowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 40 minut
3 hours
Czas całkowity 4 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na czekoladowy biszkopt do tortu

  • 5 jajek (- rozmiar L)
  • 3/4 szklanki cukru (- 150 g)
  • 3/4 szklanki mąki (- 110 g)
  • 1/4 szklanki kakao (- 25 g)

składniki na nasączenie do tortu

  • 1 szklanka gorącej wody (250 ml)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1-2 plastry cytryny

składniki na mus malinowy:

  • około 250 g malin ((mogą być również mrożone))
  • 2 łyżki wody
  • cukier (do smaku – około 4 łyżki)

składniki na krem malinowy do tortu

składniki na krem maślany do obłożenia tortu

dodatkowe składniki do tortu

  • około 600-700 g masy cukrowej
  • barwniki ((najlepiej w żelu) do malowania)
  • odrobina alkoholu do rozwodnienia barwników
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowy biszkopt do tortu

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao.
    3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki kakao
  • Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka).
    5 jajek, 3/4 szklanki cukru
  • Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  • Dno tortownicy (średnica 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane.
  • Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  • Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  • Przekrój ciasto na trzy blaty (ja dałam radę nawet na cztery :))

Jak zrobić nasączenie do tortu

  • Z podanych składników przygotuj poncz – cytrynę mocno rozgnieć łyżeczką.
    1 szklanka gorącej wody, 2 łyżeczki cukru, 1-2 plastry cytryny
  • Odstaw do ostudzenia.

Jak zrobić mus malinowy:

  • Składniki umieść w rondelku i podgrzewaj, aż maliny zmiękną i się rozpadną.
    około 250 g malin, 2 łyżki wody, cukier
  • Przetrzyj maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  • Mus schłodź.

Jak zrobić krem malinowy do tortu

  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
    3 łyżeczki żelatyny, odrobina zimnej wody do żelatyny
  • Zmiksuj śmietanę aż będzie gęsta, dodaj mascarpone i cukier puder – zmiksuj.
    500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru
  • Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce.
  • Do masy śmietanowej dodaj mus z malin oraz żelatynę – krótko zmieszaj.

Tort czekoladowo-malinowy – złożenie

  • Blaty biszkopta nasącz ponczem i przełóż przygotowanym kremem – postaraj się, aby krem nie wychodził za bardzo na boki tortu.

Jak zrobić krem maślany do obłożenia tortu

  • Miękkie masło zmiksuj mikserem aż będzie białe i puszyste, stopniowo dodaj do niego cukier puder i odrobinę mleka.
    100 g masła, około 200-300 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
  • Przerwij miksowanie, gdy krem będzie gładki.
  • Gotowym kremem posmaruj wierzch i boki tortu (masa cukrowa rozpuszcza się na śmietanie kremówce, dlatego nie można nią smarować tortu po wierzchu).
  • Schłodź tort w lodówce przez przynajmniej pół godziny.

wykończenie tortu czekoladowo-malinowego

  • Masę cukrową rozwałkuj na taką wielkość, aby pokryła cały tort, odetnij zbędną ilość ostrym nożem i delikatnie wygładź masę (przydatne są tu specjalne packi do równania).
    około 600-700 g masy cukrowej
  • Barwniki rozrób w małej ilości alkoholu i na torcie maluj pędzelkiem wzory.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowy tort z malinami, tort malinowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tort Celestia3

Czekoladowy tort z kremem malinowym – uwagi

Moja córka kończyła w wakacje swoje 5 urodziny i z tej okazji przygotowaliśmy dla niej jej wymarzony tort – z księżniczką Celestią z bajki My Little Pony :)

Weronika uwielbia maliny, więc upiekłam tort czekoladowy, kupiłam na ryneczku maliny i zrobiłam czekoladowo-malinowy tort z obłędnym malinowym kremem :)

Córka w tym czasie była na wakacjach u babci, więc sam torcik był dla niej ogromną niespodzianką.

Na szczęście w tym roku obyło się bez przykrych niespodzianek (rok temu cała masa cukrowa spłynęła mi z tortu i musiałam z samego rana zupełnie od początku brać się za dekorowanie tortu – zobaczcie mój post z tortem urodzinowym córki i sprawdźcie jak to wyglądało).

Zdjęcia tortu w całości nie wyszły zbyt rewelacyjnie, bo posypałam go sporą ilością brokatu i strasznie się przez to mienił :(

Zdjęcia po przekrojeniu robiłam już na urodzinowej imprezce :)

Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne na urodziny i nie tylko.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
tort Celestia1

A takie cuda można znaleźć na działce u mojego teścia :)

kwiaty

Polecane przepisy na torty

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne torty idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 15 września