Czekoladowy tort bezowy o nucie orzechowej

Zaktualizowany: 2023 10 października
czekoladowy tort bezowy

Przepis na dekadencki tort bezowy z masłem orzechowym

Zapraszam dziś na niezwykle apetyczny czekoladowy tort bezowy z kremem orzechowym zrobionym z kremowym masłem orzechowym i czekoladowymi chrupiącymi bezami. Dodaj do niego posolone orzeszki ziemne, aby uzyskać pyszny słodko-słony smak. Taki dekadencki tort bezowy na pewno zasmakuje każdemu!

bezowyczekoladowy2

Czekoladowy tort bezowy przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz bezy, to koniecznie przygotuj ten torcik bezowy z masłem orzechowym.

bezowyczekoladowy1

Czekoladowy tort bezowy o nucie orzechowej przepis

Wypieki Beaty
Przepis na obłędny dekadencki tort bezowy z kremem z masła orzechowego i karmelem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 3 hours
Czas całkowity 4 hours
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na czekoladowe bezy

składniki na orzechowy krem do tortu bezowego

dodatkowo to czekoladowego tortu bezowego

  • sos toffi
  • 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe bezy do tortu bezowego

  • Zmiksuj białka na lekką pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami.
    300 ml białek, 440 g cukru
  • Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj łyżeczkę kakao, mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze chwilę miksuj.
    1 łyżeczka gorzkiego kakao, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
  • Dodaj czekoladę i pozostałe kakao i delikatnie wymieszaj szpatułką.
    50 g gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20 cm.
  • Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kształt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na 30 minut (termoobieg)
  • Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez 2 godziny i 45 minut.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i najlepiej pozostaw tak bezy na całą noc.

Jak zrobić orzechowy krem do bezy czekoladowej

  • Zimny serek mascarpone zmiksuj z masłem orzechowym i cukrem pudrem.
    250 g serka mascarpone, 3 łyżki kremowego masła orzechowego, 2 czubate łyżki cukru pudru
  • Dodaj zimną kremówkę i miksuj aż masa będzie puszysta.
    250 ml śmietany kremówki
  • Krem nałóż na jedną bezę, polej sosem karmelowym i posyp orzeszkami, przykryj drugą bezą.
    sos toffi, 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych
  • Torcik przechowuj w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowy tort bezowy, tort bezowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bezowyczekoladowy1

Czekoladowa beza z masłem orzechowym – uwagi

Jakiś czas temu na Kwestii smaku pojawił się przepis na dekadencki bezowy tort i z miejsca zakochałam się w zdjęciu dołączonym do przepisu :)

Oprócz zdjęcia, zachwyciło mnie też połączenie czekoladowej bezy i kremu z dodatkiem masła orzechowego i sosu karmelowego.

Od dłuższego czasu zbierały się mi powoli białka i wreszcie nazbierałam tyle, aby upiec ten torcik :)

Torcik faktycznie jest dekadencki i rozpustny – krucha beza, w niej kawałki czekolady. Do tego masa kremu, który przy lekkim naciśnięciu widelcem chce wypływać, pyszne toffi i w tym wszystkim solone orzeszki :)

Można się zakochać :)

Bezy tradycyjnie najlepiej upiec dzień, albo dwa dni wcześniej – wtedy wszystko wam szybciej pójdzie :)

Koniecznie zajrzyjcie również do moich innych przepisów na pyszne bezy i ciasta bezowe – mniam :D

bezowyczekoladowy5
bezowyczekoladowy4
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na torty bezowe

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne torty bezowe idealne na specjalne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 7 grudnia