Czekoladowy tort z bezą

Zaktualizowany: 2023 17 października
czekoladowy tort z bezą

Przepis na tort czekoladowy z kremem i bezą

Przygotuj dziś ze mną niezwykle pyszny i mocno czekoladowy tort z bezą ukrytą w środku. Ten tort to mocno czekoladowe ciasto zrobione na czekoladzie, do tego mocno czekoladowy krem i słodka, chrupiąca beza. Sprawdź mój przepis krok po kroku na tort czekoladowy i upiecz go dla kogoś wyjątkowego!

czekoladowe ciasto z bezą

Czekoladowy tort z bezą przepis krok po kroku

Jeśli chcesz sprawić niespodziankę komuś uwielbiającymi ciasta czekoladowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

czekoladowy z bezC4851

Czekoladowy tort z bezą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe ciasto przekładane kremem czekoladowym i słodką bezą.
4.75 z 4 ocen
Porcje 12
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na bezę do tortu

składniki na ciasto czekoladowe do tortu

składniki na krem czekoladowy do tortu

dodatkowe składniki do dekoracji tortu

Instrukcja
 

Jak zrobić bezę do tortu

  • Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy okręg o średnicy około 20-22 cm.
  • Białka ubij lekko ze szczyptą soli.
    2 białka, 1 szczypta soli
  • Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
    100 g drobnego cukru
  • Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
    0,5 łyżeczki octu, 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
  • Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (piecz na termoobiegu).
  • Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).

Jak zrobić ciasto czekoladowe do tortu

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostaw do lekkiego przestudzenia.
    60 gorzkiej czekolady
  • Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
    60 g masła, 200 g cukru
  • Dodaj pojedynczo jajka i po każdym zmiksuj masę.
    2 jajka
  • Dodaj rozpuszczoną czekoladę.
  • Zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.
    150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 1 szczypta soli
  • Dodaj do masła na zmianę ze śmietaną.
    110 ml kwaśnej śmietany
  • Na koniec dodaj wrzącą wodę i ostrożnie wymieszaj.
    110 ml wrzącej wody
  • Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź i przekrój na dwie części.

Jak zrobić krem czekoladowy do tortu

  • Czekoladę posiekaj.
    200 g gorzkiej czekolady
  • Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie gorącą zalej nią czekoladę.
    150 ml śmietany kremówki
  • Wymieszaj dokładnie, aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą masę.
  • Na koniec dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.
    100 g miękkiego masła
  • Odstaw krem do ostudzenia i lekkiego stężenia.

Tort czekoladowy z bezą – złożenie

  • Połóż dolny blat ciasta czekoladowego na paterze.
  • Wyłóż na niego część kremu czekoladowego.
  • Połóż bezę i obłóż ją pozostałym kremem (jeśli, tak jak u mnie, beza ma mniejszą średnicę niż ciasto, to możesz część kremu przełożyć do woreczka i za pomocą tylki udekorować bok ciasta).
  • Na koniec połóż drugi kawałek ciasta czekoladowego.
  • Oblej tort rozpuszczoną ze śmietaną kremówką czekoladą.
    100 g mlecznej czekolady, 50 ml śmietany kremówki
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowy tort z bezą, tort czekoladowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowy z bezą1

Mocno czekoladowy tort z bezą – uwagi

Ten czekoladowy tort z bezą nie jest dla osób liczących kalorie – chyba że akurat mają dyspensę ;)

Coś tak pysznego musi mieć milion kalorii i już!

Tak więc mamy tu ciasto czekoladowe (upieczone z użyciem gorzkiej czekolady), przełożone intensywnie czekoladowym kremem (z gorzkiej czekolady) i blatem bezowym. Na koniec tort udekorowany jest polewą z mlecznej czekolady i rozetkami z kremu czekoladowego.

Mniam :)

Myślę, że zachęciłam Was wystarczająco :)

Dobrze jest bezę upiec wcześniej (ja robię tak, że piekę hurtowo i przechowuję w szczelnym pojemniku – potem mogę sobie wykorzystać w każdej chwili).

Jeśli macie mało czasu, to możecie zrezygnować z bezowego środka i przygotować samo ciasto czekoladowe z czekoladowym kremem – też będzie pyszne :)

Ps.

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe – na blogu jest ich spory wybór, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

czekoladowy z bezą5

Przepis na ciasto czekoladowe pochodzi z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.

Polecane przepisy na torty na różne okazje

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne torty świetne na różne okazje i święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 15 listopada